Vztrajne okužbe s COVID-19 pri osebah z okvarami imunskega sistema lahko povzročijo nevarne virusne različice

V članku v reviji New England Journal of Medicine so znanstveniki iz Centra za raziskave raka Freda Hutchinsona, Medicinske fakultete Johns Hopkins Bloomberg, ameriškega vojaškega raziskovalnega programa za hiv ter Inštituta za globalno zdravje in nalezljive bolezni na Univerzi v Severni Karolini pozvali k večji pozornosti na trajne okužbe s COVID-19 pri ljudeh z oslabljeno imunostjo.

“Zdravniška skupnost mora razviti natančnejše smernice za spremljanje, zdravljenje in preprečevanje okužb s COVID-19 pri osebah z okvarjenim imunskim sistemom, da bi zmanjšala tveganje za njih in morebitno pojavljanje nevarnih različic,” je dejal Dr. Larry Corey, virolog na univerzi Fred Hutch, vodja mreže za preprečevanje COVID-19 in avtor članka.

Avtorji so poudarili pomen imunizacije oseb z okvarjenim imunskim sistemom, pri bolnikih z nezadostnim odzivom na cepiva pa je treba razmisliti o uporabi profilaktičnih monoklonskih protiteles za preprečevanje okužbe. Zdravstvenim delavcem so svetovali, naj skrbno spremljajo posameznike, z okvarjenim imunskim sistemom, ki imajo vztrajne okužbe s COVID-19 z uporabo zaporednih vzorcev za odkrivanje podaljšanih okužb s COVID-19 in morebitnega pojava novih nevarnih različic. Delni imunski odziv, ki ga opazimo pri osebah z okvarami imunskega sistema, ustvarja edinstveno okolje za imunsko selekcijo evolucijskih različic in je razlog za skrb, so zapisali.

“Virus lahko pri posameznikih z okvarami imunskega sistema vztraja več tednov ali mesecev, kar vodi do nastanka virusov, ki imajo vrsto mutacij – včasih so podobni novim različicam, ki trenutno ogrožajo naša prizadevanja za nadzor,” je povedala Dr. Morgane Rolland, virusna genetičarka v ameriškem vojaškem raziskovalnem programu hiv na vojaškem raziskovalnem inštitutu Walter Reed in glavna avtorica članka.

Avtorji se zavzemajo za večji zagon pri razvoju novih cepiv in zdravljenj proti COVID-19. Za obvladovanje pandemije bodo potrebna prizadevanja za razvoj cepiv naslednje generacije, ki so učinkovitejša proti različicam, testiranje kombinacij protiteles, ki lahko preprečijo okužbo pri osebah z okvarami imunskega sistema, in napredna zdravljenja, ki lahko ustavijo razmnoževanje virusa, zlasti pri teh ranljivih skupinah prebivalstva.

Vir: https://medicalxpress.com/news/2021-08-persistent-covid-infections-immunocompromised-people.html