Analni seks brez kondoma

Analni seks brez kondoma (barebacking

S seksom brez kondoma ni nič narobe, prinaša pa nekatera tveganja. Seveda vsak seks brez kondoma ni nezaščiten – zaščito pred okužbo s hivom omogočata PrEP ali pa partner, ki živi s hivom, a ima nezaznavno virusno breme. Pri seksu brez kondoma se lahko seveda okužite tudi z drugimi povzročitelji spolno prenosljivih okužb. Uporaba kondomov iz lateksa ali polietena ter lubrikantov na vodni ali silikonski osnovi je zelo učinkovit in dostopen način za preprečevanje prenosa spolno prenosljivih okužb.

Konsenz – prepričajte se, če se vaš partner dejansko strinja s seksom brez kondoma

Pred seksom se s partnerjem pogovorite o uporabi ali neuporabi kondoma. Vedno upoštevajte želje svojih partnerjev in spoštujte njihove odločitve. Tudi med seksom si lahko partner o uporabi kondoma premisli. Samo zato, ker partner ni predlagal uporabe kondoma, še ne pomeni, da si želi seksa brez kondoma, zato je ključnega pomena komunikacija s partnerjem oziroma partnerji.

PEP: Hiv linija
Ste seksali brez kondoma, se je kondom poškodoval ali vam je sperma partnerja prišla v oči?
V tem primeru vam je lahko na voljo PEP, zaščitno protiretrovirusno zdravljenje, ki lahko prepreči okužbo s hivom.
Pokličite svetovalca na 030 361 280 vsak delovni dan od ponedeljka do petka med 10. in 16. uro.

Živite s hivom

Osebe, ki živijo s hivom, se zdravijo in imajo v krvi nezaznavno virusno breme, ne morejo prenesti okužbe na svoje spolne partnerje. 

Če za svojo okužbe veste, a se ne zdravite ali še niste dosegli nezaznavnega virusnega bremena, je zelo priporočljivo, da svoj status zaupate svojemu spolnemu partnerju. Če pa ste se odločili, da tega ne storite, nujno poskrbite za pravilno uporabo kondoma ves čas spolnega odnosa in druge ukrepe, s katerimi ga boste zaščitili.

Nameren prenos okužbe s hivom ali okužba iz malomarnosti (ob hkratnem poznavanju lastnega statusa) je kaznivo dejanje. 

Pred seksom

Če ste pasivni in se klistirate, to storite vsaj eno uro pred seksom. Če pričakujete oralni odnos, si ne ščetkajte ali nitkajte zob vsaj dve uri pred seksom. V primeru odprtih ran ali razjed na penisu ali v anusu ter ob prisotnosti nezdravljenih spolno prenosljivih okužb se raje izognite seksu.

Zmanjšajte tveganje med seksom

Pri seksu uporabite veliko lubrikanta na vodni ali silikonski osnovi, saj ta zmanjša draženje sluznice anusa, preko katere virus vstopi v telo. Lubrikant pomaga tudi tako, da naredi vstopno penetracijo prijetnejšo. Izogibajte se uporabi sline namesto lubrikanta.

Če vam ne pride v ritko, to ne zmanjša nujno prenosa spolno prenosljivih okužb in ne zmanjša tveganja za aktivnega partnerja.

Po seksu

Omogočite morebitnim poškodbam anusa, da se zacelijo. Takoj po seksu pojdite urinirat. S tem boste očistili sečnico in verjetno odplaknili morebitne mikroorganizme. V primeru, da opazite kakršnekoli simptome spolno prenosljive okužbe, se testirajte.

Tudi če ne opazite simptomov, vam priporočamo redno testiranje za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, na 3 do 6 mesecev.

Skupno testiranje

Najbolj varna oblika seksa brez kondoma je po tistem, ko se partnerja testirata in imata monogamno zvezo. Na naši testirni točki se lahko testirata na hiv, virusa hepatitisa B in C, sifilis ter gonorejo (žrelo in rektum). Pri tem je pomembno vedeti, da ima vsaka od naštetih okužb tako imenovano diagnostično okno, kar pomeni čas od okužbe do trenutka, ko bo test pokazal pozitiven rezultat.

Diagnostično okno! Čas od okužbe do trenutka, ko bo test pokazal pozitiven rezultat. 
Hiv: 6 tednov
Hepatitis B: 2 do 6 mesecev
Hepatitis C: 3 do 6 mesecev
Sifilis: 6 do 12 tednov
Gonoreja: 1 do 2 tedna

Na test vsakega pol leta

Če seksate z moškim, ki ima spolne odnose z moškimi, ali njihovim spolnim partnerjem, svetujemo testiranje na 3 do 6 mesecev.