Herpes simpleks

Načini prenosa

Herpes simpleks (herpes simplex) virus tipa 1 se najpogosteje prenaša s poljubljanjem, prek oralnega seksa pa se lahko prenese tudi na genitalije. Herpes simpleks virus tip 2 se prenaša z neposrednim stikom genitalij. Herpes se lahko prenaša pri vaginalnem, oralnem in/ali analnem spolnem odnosu.

Simptomi herpesa

Okužba lahko poteka brez simptomov, pri tistih osebah, kjer se simptomi izrazijo, pa so pri prvem izbruhu prisotni v obliki povišane telesne temperature, bolečine v mišicah in sklepih, povečanih bezgavkah, pekočem uriniranju in/ali prozornem izcedku. Pojavijo se drobni mehurčki s prozorno tekočino na koži ali sluznici. Mehurčki se v nekaj dneh predrejo, nastanejo razpoke in kraste. 

Simptomi se močneje izrazijo pri prvi okužbi s HPV. Izbruhi herpesa se pogosto ponavljajo, vendar bolezen poteka bolj blago.  

Od stika do pojava okužbe lahko mine od 3 do 9 dni. Kadar se izrazijo simptomi, se vsakršne spolne odnose odsvetuje, saj je v tem obdobju virus zelo nalezljiv.

Zdravljenje

Okužba z virusom herpesa je doživljenjska, saj zanjo ni zdravila. 

V hujših primerih lahko zdravnik predpiše mazilo ali zdravilo za blaženje simptomov.

Kakšna je povezava med herpesom in HIV-om?

Okužba s herpesom zviša možnost nastanka razpok in ran na koži ali sluznici. To ponuja možnost, da v telo vstopi virus HIV. Tudi brez vidnih razpok ali ran, herpes zviša število imunskih celic v sami sluznici. HIV pa napada imunske celice za vstop v telo. Hkratno imetje HIV-a in herpesa zviša verjetnost širjenja HIV-a HIV-negativnim partnerjem med oralnim ali analnim spolnim odnosom.

Več o spolno prenosljivih okužbah si lahko prebereš tukaj.