Hepatitis C

Načini prenosa 

Virus – Hepatitis C (HCV) se prenaša s krvjo. Virus se sicer nahaja tudi v slini, spermi, urinu, solzah in trebušni tekočini, a so te telesne tekočine za prenos okužbe manj pomembne. Prenaša se s spolnimi odnosi, pri katerih pride do poškodb sluznice (npr. intenzivnejši seks, fisting), in z matere na otroka. Osebe, ki si injicirajo droge ali jih njuhajo (snifajo), se lahko okužijo s souporabo kontaminiranih igel in pripomočkov za snifanje. Okužba se lahko prenaša tudi pri tetoviranju oziroma uporabi okuženih predmetov za prebadanje kože. Prenos je mogoč tudi pri souporabi pribora za osebno higieno (britvice, zobne ščetke).

Simptomi hepatitisa C in potek bolezni

Akutna okužba z virusom hepatitisa C poteka pri večini oseb (80 %) brez simptomov. Kadar pa se pojavijo, so ti simptomi utrujenost, slabost, bolečine pod desnim rebrnim lokom, temen seč, izguba apetita in zlatenica. Pri približno 80 % okuženih oseb bolezen preide v kronično obliko. Pri 30 % oseb s kroničnim hepatitisom C se 20 do 30 let po okužbi pojavi ciroza jeter, pri nekaterih osebah s kroničnim hepatitisom C pa se lahko razvije rak jeter.

Zdravljenje

Za zdravljenje hepatitisa C so na voljo učinkovita zdravila. Pri osebah s cirozo ali rakom jeter je možna presaditev jeter.

V nasprotju s hepatitisom A in B prebolela okužba ne pušča trajne imunosti, kar pomeni, da se kljub prebolelemu ali ozdravljenemu hepatitisu C z virusom lahko okužimo večkrat. 

Preprečevanje

Kondom in uporaba lastnega pribora za injiciranje drog velja za najbolj učinkovito zaščito pred okužbo s hepatitisom C. Več o pravilni uporabi in shranjevanju kondomov si lahko prebereš tukaj.

V nasprotju s cepivom za virus hepatitisa A in B cepivo proti virusu hepatitisa C še ni na voljo.