Testiranje na HIV in spolno prenosljive okužbe v skupnosti

Testirna točka Trubarjeva

Kje?
DIC Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

Testiranje v klubih in savnah

Kje?
Klub Tiffany, Metelkova mesto, Ljubljana
Savna District 35, Ljubljana

Po Sloveniji

Testiramo tudi v Kopru, Radovljici, Novem mestu, Celju, Mariboru, Murski Soboti, na Ptuju in v Slovenj Gradcu.

Sedež Legebitre

pon 21

Testiranje na Legebitri

21. oktobra @ 17:00 - 19:45
pon 28

Testiranje na Legebitri

28. oktobra @ 17:00 - 19:45
Nov 04

Testiranje na Legebitri

4. novembra @ 17:00 - 19:45

Mesta druženja

Nov 08

Testiranje v savni Gymnasium

8. novembra @ 17:00 - 19:00
Nov 09

Testiranje v savni District35

9. novembra @ 20:00 - 22:00
Nov 29

Testiranje v klubu Tiffany

29. novembra @ 23:00 - 2:00

Regije po Sloveniji

sre 23

Testiranje v Mariboru

23. oktobra @ 17:00 - 19:00
Nov 06

Testiranje v Murski Soboti

6. novembra @ 17:00 - 19:00
Nov 13

Testiranje v Kopru

13. novembra @ 17:00 - 19:00

Sedež Legebitre

pon 21

Testiranje na Legebitri

21. oktobra @ 17:00 - 19:45
pon 28

Testiranje na Legebitri

28. oktobra @ 17:00 - 19:45
Nov 04

Testiranje na Legebitri

4. novembra @ 17:00 - 19:45

Mesta druženja

Nov 08

Testiranje v savni Gymnasium

8. novembra @ 17:00 - 19:00
Nov 09

Testiranje v savni District35

9. novembra @ 20:00 - 22:00
Nov 29

Testiranje v klubu Tiffany

29. novembra @ 23:00 - 2:00

Regije po Sloveniji

sre 23

Testiranje v Mariboru

23. oktobra @ 17:00 - 19:00
Nov 06

Testiranje v Murski Soboti

6. novembra @ 17:00 - 19:00
Nov 13

Testiranje v Kopru

13. novembra @ 17:00 - 19:00

Celoten koledar testiranj  - Lokacijo testiranja izven Ljubljane ti sporočimo po prijavi na info@kajisces.si.

Program Odziv na HIV, v okviru katerega se izvaja testiranje, financirata Ministrstvo za zdravje RS in Oddelek za zdravje in socialno varstvo Mestne občine Ljubljana.

Prijazno, zaupno in brezplačno

brez zdravstvene kartice
brezplačno
zaupen pogovor s svetovalcem

Pet rezultatov naenkrat

HIV
hepatitis B
hepatitis C
sifilis
 gonoreja

POZOR!

Testiranje je namenjeno samo moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi!

Če ne spadate v to skupino vam predlagamo, da uporabite druga testirna mesta

Potek testiranja

Testiranje je za marsikoga stresno, zato je prav, da že vnaprej veš, kaj te čaka.

Oglasi se na eni od lokacij testiranja ob navedenem terminu.

Za testiranje na ljubljanskih lokacijah se ti ni treba prijaviti, za testiranje izven Ljubljane pa ti lokacijo posredujemo po prijavi preko e-pošte. S seboj ne potrebuješ nobenih dokumentov ali denarja, saj je naše testiranje brezplačno in zaupno.

Kdaj bom prejel rezultate?

Če se boš testiral v ponedeljek, bodo rezultati na voljo še isti teden v petek, sicer pa v torek ali petek naslednji teden.

Sprejel te bo prijazen receptor.

Razložil ti bo postopek testiranja, ti predal vprašalnik in te napotil v čakalnico, kjer boš imel na razpolago različno informativno gradivo, brezplačne kondome in lubrikante.

V čakalnici boš v miru izpolnil vprašalnik.

Vprašalnik bo svetovalcu v pomoč pri izvajanju svetovanja in odločitvi glede testov. Podatke bomo v zbirni obliki uporabili tudi za potrebe izvajanja in oblikovanja strategij za preprečevanje spolno prenosljivih okužb na nacionalni in evropski ravni.

O vsem se boš lahko pogovoril s svetovalcem.

Ko boš na vrsti, te bo receptor pospremil v ločeno sobo k svetovalcu, s katerim se bosta pogovorila o tem, kako lahko varneje uživaš med rjuhami. Naši svetovalci so zavezani k molčečnosti, kar pomeni, da kar koli se boš s svetovalcem pogovoril ali mu zaupal, ostane le med vama.

Zdravstveni tehnik ti bo odvzel kri.

Pri odvzemu krvi skrbimo za vse protokole varnega odvzema krvi, ne glede na lokacijo odvzema - od ustreznega razkuževanja delovnih površin, do uporabe najboljših materialov za enkratno uporabo.

Sledil bo odvzem oralnega brisa za gonorejo.

Medicinski tehnik ti vzel bris iz žrela (za oralno gonorejo). V kolikor bi rad opravil tudi testiranje na analno gonorejo, ti bo tehnik razložil vse potrebno, da si boš lahko potem sam vzel vzorec (brez skrbi, tega ne počne on).

Tvoje vzorce bomo odnesli v laboratorij.

Sodelujemo z Inštitutom za imunologijo in mikrobiologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki za nas opravi analize vzorcev krvi in brisov.

V laboratoriju bodo skrbno opravili teste.

Partnerski laboratorij uporablja sodobne diagnostične metode. Kljub temu mine od okužbe do reaktivnega izvida od nekaj dni do nekaj mesecev. Temu rečemo diagnostično okno, ki pri gonoreji približno en teden, pri hivu 6 tednov, pri sifilisu 3 mesece in pri hepatitisih tudi do 6 mesecev.

Rezultat testiranja bomo prejeli v zaprti kuverti.

Rezultate prejmemo vsak petek in torek, pred terminoma za vračanje rezultatov. Za teste, ki jih opravimo v ponedeljek, so rezultati na voljo še isti teden v petek, pri testiranjih ob sredah bodo rezultati na voljo naslednji teden v torek, za testiranja ob petkih in sobotah pa so izvidi na voljo v petek naslednji teden.

Prejel boš svoj rezultat.

Na dogovorjen termin se boš oglasil na sedežu Legebitre, kjer te bo ponovno sprejel receptor. Ko boš prišel na vrsto, te bo receptor pospremil k zdravniku ali usposobljenem svetovalcu, kjer boš s svojim listom s šifro prevzel svoje rezultate.

Rezultati tvojega testa bodo v zaprti kuverti, ki jo bo pred tabo odprl svetovalec in ti sporočil rezultate. Pogovorila se bosta o tem, kaj ti rezultati pomenijo, prav tako ti bo dal vse napotke, če bi bil test na katero koli od spolno prenosljivih okužb reaktiven (pozitiven). V primeru reaktivnega rezultata na test hiva, ti bo svetovalec uredil prvi termin pri specialistu infektologu na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Kdaj naj se ponovno testiram?

Če redno seksaš s kondomi ali imaš stalnega partnerja, priporočamo testiranje na pol leta. Če seksaš nezaščiteno, ti svetujemo testiranje vsake tri mesece.

Če še nisi cepljen proti hepatitisu B, boš prejel napotilo na cepljenje.

V sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) boš lahko deležen brezplačnega cepljenja proti hepatitisu A in B na sedežu območnih enot po vsej Sloveniji. Cepljenje velja za najbolj učinkovito zaščito.

Ne pozabi!

Trenutni negativni rezultat na testu lahko pomeni torje: da nisi bil izpostavljen tveganju za okužbo, da si bil izpostavljen temu tveganju a do okužbe ni prišlo ali da je od okužbe minilo premalo časa, da bi test okužbo zaznal!

Kako pogosto na test?

Testiranje na hiv kot tudi ostale spolno prenosljive okužbe, je za vse moške, ki seksajo (tudi) z moškimi, priporočljivo dvakrat letno. To velja za vse primere, ne glede na to, ali kondom uporabljaš vedno in dosledno, kot tudi v primeru, če si v dolgotrajnejšem razmerju. V primeru, da imaš nezaščitene odnose z različnimi partnerji, se redno testiranje priporoča pogosteje (npr. na tri mesece).

Nekateri lahko dobijo hiv že pri prvem nezaščitenem spolnem odnosu, spet drugi pa dobijo hiv šele po seriji nezaščitenih odnosov. Pravega pravila za to ni, zato je pomembno, da zaščitiš sebe in svojega partnerja s kombinacijo preventivnih dejanj  (uporabiš kondom, se redno testiraš oz. si na terapiji, če si hiv+).

Kljub temu, da si se v preteklosti že testiral na hiv in je bil tvoj test negativen, je pomembno, da se redno testiraš. Zadnji test kaže namreč le na to, da približno šest tednov pred testiranjem nisi dobil hiva.

Na test vsakih 3 do 6 mesecev

Če redno seksaš s kondomi ali imaš stalnega partnerja, priporočamo testiranje na pol leta.

Če seksaš nezaščiteno, ti svetujemo testiranje vsake tri mesece.

Testiranje v skupnosti

Zaradi povečevanja števila odkritih primerov hiva in drugih spolno prenosljivih okužb se je tudi pri nas, po vzoru dobrih praks iz tujine, poleg klasičnih možnosti testiranja (npr. pri osebnem zdravniku, na kliniki), vzpostavilo alternativno testirno mesto izven zdravstvenih institucij. 

Kaj to pomeni? Testiranje v skupnosti je pristop, pri katerem je celotno osebje, ki sodeluje pri testiranju, del skupnosti. To pomeni, da vsi, s katerimi na takem testirnem mestu stopiš v stik, razumejo in popolnoma sprejemajo, da seksaš (tudi) z moškimi.

S profesionalno usposobljenim osebjem za testiranje in svetovanje se lahko na taki testirni točki v miru pogovoriš o vseh svojih izkušnjah, ki si jih imel, jih vprašaš vse, kar te zanima v povezavi s spolnostjo ter opraviš testiranje na HIV in druge spolno prenosljive okužbe. Popolnoma zaupno in brezplačno.

V Sloveniji trenutno deluje ena testirna točka v skupnosti, namenjena vsem moškim, ki imajo spolne odnose (tudi) z moškimi, in sicer na Društvu informacijski center Legebitra, na Trubarjevi 76a, v Ljubljani. Testiranje občasno poteka tudi v klubih, savnah in v regijskih središčih po Sloveniji.

1000+

uporabnikov v letu 2017

4,89

povprečna ocena programa testiranja

98 %

uporabnikov bi naše testiranje priporočilo prijateljem