Urogenitalne mikoplazme

Bakterije mikoplazme so pogoste povzročiteljice okužb spolovil.

Simptomi in zdravljenje

Okužba povzroča vnetje sečnice, ki se kaže z belkastim izcedkom iz sečnice in pekočim občutkom pri uriniranju. Nezdravljena okužba lahko povzroča vnetje obmodka in prostate. Okužbo zdravimo z antibiotiki.

Kandidoza

Candida albicans je najpogostejša glivična spolno prenosljiva okužba.

Simptomi

Koža glavice in/ali notranjosti kožice penisa, sluznica zadnjika ali nožnice je lahko pordela, peče, srbi, pokrita je z belkasto oblogo, v zadnjiku ali nožnici je lahko prisoten vodeno-bel izcedek. Glivice se lahko razbohotijo in začnejo povzročati težave tudi po daljši uporabi antibiotikov oziroma pri osebah s sladkorno boleznijo.

Zdravljenje

Večinoma pomaga ustrezno mazilo.

Trihomoniaza 

Trihomoniaza (tudi trihomonoza ali “trich”) je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča pražival, bičkar Trichomonas vaginalis.

Način prenosa

Trihomoniaza se prenaša s spolnimi odnosi. 

Simptomi trihomoniaze 

Znaki okužbe so pogostejši pri ženskah kot pri moških. Ne glede na spol se lahko pojavijo simptomi vnetja sečnice z bolečim uriniranjem, pojavi se lahko rumeno-zelen ali sivkast izcedek neprijetnega vonja ter srbenje. Pri kar polovici ljudi lahko okužba poteka brez znakov in simptomov. 

Večina okužb izzveni brez zdravljenja.

Pri večini moških okužba izzveni brez zdravljenja, kar pa ne velja za ženske. Okužba se pogosteje prenaša predvsem med heteroseksualnimi pari, lahko pa tudi med ženskami, ki imajo spolne odnose z ženskami, in sicer predvsem prek izmenjave spolnih pripomočkov.

Zdravljenje

Trihomoniazo zdravimo s kombinacijo lokalnega in sistemskega antibiotika, ki traja od enega do sedem dni. 

Moluske

Moluske ali mehkužke so kožne spremembe, ki jih povzroča poksvirus Molluscum contagiosum.

Simptomi 

So belkasto-rožnate, od nekaj milimetrov do 1 centimetra velike izbokline na koži, ki so v sredi nekoliko ugreznjene. Nastanejo na spolovilu, osramju, na zadnjici, stegnih, obrazu in pod pazduhami.

Način prenosa

Virus se prenaša s kožnim stikom, tudi s souporabo brisače. Sprememb ne smemo praskati ali iztiskati, saj lahko virus še bolj razširimo na preostale dele telesa. 

Zdravljenje

Moluske niso nevarne in izginejo v nekaj mesecih, okužba z virusom, ki jih povzroča, pa spontano izzveni v obdobju do dveh let. Moluske se lahko odstani tudi z zamrzovanjem, postrganjem, lasersko terapijo in nekaterimi drugimi metodami.

Sramne uši 

Sramne uši so insekti, ki se držijo človeških dlak in se prehranjujejo s človeško krvjo. 

Načini prenosa

Sramne uči se prenašajo pri tesnih telesnih stikih, najpogosteje pri spolnih odnosih. Prenos je možen tudi posredno, prek oblačil in posteljnine. 

Simptomi sramne ušivosti

Sramne uši najdemo ob dlakah okrog genitalij in anusa, lahko pa tudi na pazdušnih dlakah in dlakah na trupu in okončinah, redkeje tudi na brkih in bradi. Na glavi jih ne najdemo.

Uš se trdno oprime dlake tik ob koži in se le malo premika. Na dlakah lahko vidimo gnide, na koži pa pikčaste rjaste drobce kot iztrebke uši. Na mestu pikov nastanejo modrikaste lise, ki so verjetno posledica alergije na določene snovi iz sline uši.

Srbenje je zmerno, hujše je ponoči. 

Zdravljenje

Sramne uši se odpravijo z insekticidi v šamponih ali emulzijah, ki so v lekarnah na voljo brez recepta.

Zdraviti je potrebno tudi ljudi, ki živijo v tesnem stiku z osebo z ušmi. Na vsaj 50 stopinj Celzija je potrebno oprati vsa oblačila, brisače in posteljnino, s katerimi je bila okužena oseba v stiku 3 dni, preden je uporabila insekticid.

Za testiranje na hiv, hepatitise in druge spolno prenosljive okužbe v skupnosti si preberi tukaj.