Potek testiranja na Legebitri

Prijavite se na testiranje in se zglasite na lokaciji testiranja ob vašem terminu.

Na testiranje se prijavite prek obrazca tukaj. Ker je naše testiranje brezplačno in zaupno, vam s seboj ni treba prinesti ne dokumentov ne denarja.

expand logo

Določeni elementi testiranja pri partnerjih v sklopu projekta Expand se razlikujejo od opisanega.

Kdaj bom prejel rezultate?
Rezultate boste prejeli v najkrajšem možnem času, predvidoma v 4 do 7 dneh, odvisno od lokacije in dneva testiranja.

1. Slika - Sprejel vas bo prijazen receptor.

Sprejel vas bo prijazen receptor.

Razložil vam bo postopek testiranja, vam predal vprašalnik in vas napotil v čakalnico, kjer boste imeli na razpolago različno informativno gradivo, brezplačne kondome in lubrikante.

2. Slika - V čakalnici boste v miru izpolnili vprašalnik.

V čakalnici boste v miru izpolnili vprašalnik.

Vprašalnik bo svetovalcu v pomoč pri izvajanju svetovanja in odločitvi glede potrebnih testov. Podatke bomo v agregirani obliki uporabili tudi za potrebe izvajanja in oblikovanja strategij za preprečevanje spolno prenosljivih okužb na nacionalni in evropski ravni.

3. Slika - Svetovalec bo na voljo za vaša vprašanja.

Svetovalec bo na voljo za vaša vprašanja.

Ko boste na vrsti, vas bo receptor pospremil v sobo k svetovalcu, s katerim se boste pogovorili o tem, kako lahko varneje uživate med rjuhami. Svetovalci so zavezani k spoštovanju etičnega kodeksa, kar pomeni, da je pogovor zaupen in ostane le med vama.

4. Slika - Zdravstveni delavec vam bo odvzel kri.

Zdravstveni delavec vam bo odvzel kri.

Pri odvzemu krvi – ne glede na lokacijo odvzema – skrbno upoštevamo standarde varnega odvzema krvi; od ustreznega razkuževanja delovnih površin do uporabe materialov za enkratno uporabo.

5. Slika - Sledil bo odvzem brisa za preiskavo okužbe z gonorejo.

Sledil bo odvzem brisa za preiskavo okužbe z gonorejo.

Zdravstveni delavec vam bo vzel bris iz žrela (za oralno gonorejo).

Odvzem brisa za testiranje na prisotnost gonoreje v rektumu boste opravili sami po navodilih zdravstvenega delavca.

zaposleni na Legebitri vstopa skozi vrata infekcijske klinike

Vaše vzorce bomo odnesli v laboratorij.

Sodelujemo z Inštitutom za imunologijo in mikrobiologijo Medicinske fakultete Univere v Ljubljani, ki za nas opravi analize vzorcev krvi in brisov.

oseba opravlja teste s substanco v epruveti

V laboratoriju bodo skrbno opravili teste.

Partnerski laboratorij uporablja sodobne diagnostične metode. Pri točnosti rezultatov pa morate upoštevati diagnostično okno – to je čas od okužbe do reaktivnega izvida testa, ki je pri gonoreji približno en teden, pri hivu 6 tednov, pri sifilisu do 3 mesece in pri hepatitisih tudi do 6 mesecev.

zaposleni na Legebitri prevzema rezultate na infekcijiski kliniki

Prejeli boste svoj rezultat.

Rezulate sporočamo po telefonu. Pustili boste svojo telefonsko številko in ob dogovorjenem terminu vas bomo obvestili. V primeru, če bi bil test na katerokoli od okužb reaktiven (pozitiven), vam bomo pojasnili, kako ukrepati. V primeru reaktivnega rezultata na hiv vam bo svetovalec uredil termin za dodatne preiskave (potrditveno testiranje) na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Kdaj naj se ponovno testiram?
Testiranje priporočamo na 3 do 6 mesecev.

Ne pozabite!
Trenutni negativni rezultat na testu lahko pomeni troje: da niste bili izpostavljeni tveganju za okužbo, da ste bili izpostavljen temu tveganju, a do okužbe ni prišlo, ali da je od okužbe minilo premalo časa, da bi test okužbo zaznal!

Kako pogosto na test?

Testiranje na hiv kot tudi ostale spolno prenosljive okužbe je za vse moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, priporočljivo vsaj dvakrat letno. To velja za vse, ne glede na to, ali kondom uporabljate vedno in dosledno. V primeru večjega števila spolnih partnerjev ali v primeru, da imate nezaščitene odnose z različnimi partnerji, se redno testiranje priporoča pogosteje (npr. na tri mesece).

Nekateri lahko dobijo hiv že pri prvem nezaščitenem spolnem odnosu, spet drugi pa dobijo hiv šele po seriji nezaščitenih odnosov. Pravila za to ni, zato je pomembno, da zaščitimo sebe in svojega partnerja s kombinacijo preventivnih dejanj (redno testiranje, uporaba kondoma in lubrikanta, PrEP, PEP, redno jemanje terapije pri osebah, ki živijo s hivom).