Droge in seks (kemseks)

Rekreativna uporaba drog ima lahko na seks pozitiven vpliv, a njena uporaba lahko privede do številnih fizičnih, duševnih in socialnih težav. Droge pogosto zameglijo razum, kar lahko vodi v nezaželen spolni odnos. Preden pri seksu uporabite droge, razmislite o svojih osebnih mejah. Pomembno je, da se pri uporabi počutite varno. Če prakticirate seks pod vplivom drog (kemseks), to počnite s partnerjem, ki mu zaupate.

Zakaj uporaba drog pri seksu (kemseksu)?

Posamezniki uporabljajo droge zaradi njihovih učinkov na sproščenost, evforijo, čustveno povezanost, čutne zaznave, lažje vstopanje v seks, izživetje spolnih fantazij in tudi kot pobeg od vsakdanjih skrbi. Nekateri uporabljajo droge, da presežejo težave s samopodobo ali da izboljšajo spolno vzburjenje.

Preventiva pri uporabi drog pri seksu (kemseksu)

Splošna preventivna

Svojo drogo lahko povsem anonimno in brezplačno testirate pri Združenju DrogArt. Pazite, da pri doziranju uporabljate natančno tehtnico oziroma brizgalko (GHB/GBL). Pri GHB-ju/GBL-ju je ena doza 1 ml, če želite redozirati, naj bo v razmaku vsaj ene ure. Da ne pozabite, kdaj ste vzeli prejšnjo dozo, si čas in količino zapišite; priporočljivo je voditi dnevnik, s tem povečate nadzor nad svojo uporabo. Pri snifanju uporabite svoj pribor in se pri tem izognite morebitnim okužbam. Pred uporabo se informirajte o substanci, ki jo nameravate zaužiti (o učinkih, dozah in tveganjih), začnite z manjšimi dozami in počakajte na učinke. Več o drogah (LINK)  

Pijača in hrana

Pomembno se je izogniti dehidraciji, zato redno pijte vodo, zeliščni čaj ali športne pijače. Vnaprej na vidno mesto pripravite več steklenic vode. V primeru, da uporabljate ekstazi oziroma MDMA, pazite, da ne popijete preveč. Zaradi možnosti nastanka možganskega edema se v tem primeru držite načela 0,5 litra pijače na uro, če ste fizično aktivni, sicer manj. Poskrbite tudi, da dovolj jeste. Četudi niste lačni, pojejte majhne porcije mehkejše hrane, ki jo lažje pogoltnete. Sadje, smutiji, proteinski napitki, kaše, jogurti in juhe so hranljivi in zagotavljajo novo energijo. Popijte multivitaminski napitek z dodanim C vitaminom in magnezijem.

Dan po zabavi

Po uporabi pogosto prihaja do fizične in mentalne izčrpanosti. Dobra hrana pomaga pri hitrejšem okrevanju. Pojdite na krajši sprehod ali lažjo telovadbo v prijetni družbi. Počnite tisto, kar vas sprošča (gledanje tv serij, poslušanje glasbe, meditacija).

Negativni učinki uporabe drog pri seksu (kemseksu)

Psihična zasvojenost, težave z erekcijo, neželen spolni odnos, zategovanje mišic, trzanje, slabo počutje naslednjih nekaj dni (čas, ko se telo regenerira), depresija po uporabi drog, slaba vest, izguba spomina in občutka za čas, monotonost, nezmožnost ejakulacije, nevarnost predoziranja.

(Ne)uporaba kondoma

Posamezne droge ali njihova kombinacija, predvsem metamfetamina (crystal meth, tina), GHB/GBL, mefedrona, metilona in 3-mmc (sladoleda), povečujejo tveganje za prenos hiva in drugih spolno prenosljivih okužb. Omenjene droge vodijo v stanje, kjer oseba ostane brez nekaterih inhibicij, ki so sicer prisotne v treznem stanju; npr. opuščanje rabe kondoma, seks z več spolnim partnerji, seks s partnerji, s katerimi v treznem stanju ne bi seksali, druge spolne prakse (fisting, pissing ipd.). Droge omogočajo tudi dlje trajajoče spolne odnose, s čimer se poveča nevarnost poškodbe tkiv ali odrgnin, kar dodatno poveča verjetnost prenosa spolno prenosljivih okužb. Zato je v takih primerih boljša uporaba PrEP-a. (Preberite več o PrEPu)

Predoziranje 

Pri uporabi drog lahko pride do predoziranja. Najpogostejša predoziranja beležimo pri uporabi GHB/GBL. Gre namreč za drogo, kjer lahko že par prekomernih mililitrov povzroči smrt. Pri predoziranju z drogami lahko pride do napadov panike, krčev, halucinacij, izgube spomina, povišanega srčnega utripa, izgube zavesti, kar v najhujših primerih privede tudi do smrti. V primeru močnega spanja partnerja obrnite na bok v položaj za nezavestnega, ves čas bodite ob njem in preverjajte dihanje. Če postane zelo počasno ali neredno, takoj pokličite reševalce (112), prav tako to naredite, če je nezavesten (se ne odziva na tresenje, ga nikakor ne morete zbuditi).

Izguba spomina – spolne zlorabe

Spolnost mora biti sporazumna. Oseba si lahko kadarkoli med seksom premisli. Pomembno je, da se s partnerjem dogovorita o uporabi kondoma in osebnih mejah. Droge med seksom uporabljajte s partnerji, ki jim zaupate. Največkrat pride do spolnih zlorab pri uporabi GHB in GBL. Prevelik odmerek lahko vodi v globok spanec. V tem stanju oseba ni zmožna podati konsenza za nadaljnji spolni odnos in nemalokrat se zgodi, da partner ne preneha s spolnim odnosom z osebo, ki je v nezavestnem stanju. Uradnih podatkov ni mogoče pridobiti, saj osebe incident le redko prijavijo policiji, bojijo se namreč stigmatizirajoče obravnave, prisoten je strah pred okoliščinami, v katerih se je posilstvo zgodilo (moški seks z moškim in uporaba prepovedanih drog), pomanjkanjem dokazov ipd. Kljub vsemu je priporočljivo primer anonimno posredovati policiji. 

Težave z erekcijo – viagra, kamagra

Motnja erekcije je lahko takojšnja posledica uporabe drog ali pa dolgoročni učinek, tudi ko posameznik več ne uživa drog. Uporabniki zato pogosto posegajo po uporabi zdravil za vzdrževanje erekcije, npr. viagre ter njenih generičnih nadomestkov, kot je kamagra. Zdravila za vzdrževanje erekcije delujejo tako, da razširijo žile in omogočajo prehod krvi v penis. Na podoben način deluje tudi poppers – razširi žile, kar povzroči takojšen upad krvnega tlaka, v kombinaciji z viagro pa lahko tudi nezavest ali celo smrt zaradi pomanjkanja kisika v krvi. To še posebej velja za posameznike, ki so slabokrvni, imajo težave s srcem ali povečan pritisk v očesu (glavkom), zato kombiniranje viagre in poppersa odsvetujemo. Za doseganje učinka uporabite zdravila za vzdrževanje erekcije vsaj 30 minut pred uporabo rekreativnih drog.

Sočasna uporaba viagre in poppersa se lahko konča s smrtnim izidom. 

Psihične posledice

Pri uporabi drog se lahko pojavljajo paranoja, tesnoba ali agresija, depresija, akutni napadi manije in psihične epizode, ki včasih zahtevajo strokovno pomoč. V sodelovanju s združenjem DrogaArt nudimo strokovno psihoterapevtsko pomoč. Za več informacij nas obiščite v naši kemseks svetovalnici, na voljo smo vsak delovni torek med 17. in 18. uro. 

Za nasvete in informacije v povezavi z uporabo drog pri seksu se lahko obrnete na našo kemseks svetovalnico.

Za nasvete in informacije v povezavi z uporabo drog pri seksu se lahko obrnete na našo kemseks svetovalnico na [email protected]