Preden razkrijete svoj hiv status, premislite, kdaj in komu lahko res zaupate, da bo novico zadržal zase.

Če ste pravkar izvedeli, da imate hiv, je povsem možno, da ste vznemirjeni ali zmedeni. Morda želite novico deliti z drugimi. A naglica pri razkrivanju svojega hiv statusa ni najboljša odločitev, saj se morate najprej sami navaditi nanjo. Čeprav boste drugim kasneje lahko povedali kadarkoli, pa prenagljenega razkritja ne boste mogli več preklicati, zato dobro premislite, s kom boste novico delili.

Razkritje pravi osebi je lahko pozitivna izkušnja

Po drugi strani pa je razkritje pravi osebi zelo pozitivna izkušnja, ki vam lahko zagotovi podporo, ko jo najbolj potrebujete, in vas s to osebo še močneje poveže. Pri vsaki osebi, ki se ji želite razkriti, najprej premislite, kaj želite s tem doseči. Poskusite si zamisliti, kakšni občutki jo bodo prevevali ob novici in kakšen bi lahko bil njen odziv – dober ali slab.

Premislite tudi, kdaj je najbolj primeren čas in kraj za razkritje in ali lahko tej osebi res zaupate, da bo novico zadržala zase.

Coffee vector created by stories

Ste komurkoli povedali, da se boste testirali?

Če ste, pomislite, kako boste odgovorili na njihova morebitna vprašanja.

Stalni partner

Če ste v odnosu z neko osebo, vam lahko razkritje diagnoze vašemu partnerju zagotovi ključno podporo pri soočanju z novo realnostjo. Po drugi strani pa lahko pride do za vaju neprijetne situacije, katere razrešitev utegne trajati nekaj časa.

Pojavijo se lahko skrbi, da ste hiv prenesli na partnerja ali pa bi ga lahko v prihodnje. Prav tako je možno, da je vaš partner hiv prenesel na vas. Pomembno je, da se testira, kar vama bodo sicer priporočali tudi na kliniki. Preberite si tudi seksi in hiv.

Razkritje partnerju je lahko še posebej težavno, če ste od njega finančno odvisni ali pa vas skrbi nasilen odziv. Za nasvet o teh dilemah se lahko obrnete na svojega zdravnika infektologa oziroma infektologinjo ali na Legebitrino svetovalnico, kjer so na voljo ustrezno usposobljeni svetovalci.

Novi partner

Razkritje trenutnemu ali morebitnemu spolnemu partnerju je lahko zastrašujoče, saj vas lahko skrbi, da vas bo zaradi tega zavrnil.

Odkritost glede vašega statusa lahko pripomore k zmanjšanju možnosti prenosa hiva, a če ne nameravate imeti spolnih odnosov, ki predstavljajo tveganje za prenos, morda ne boste čutili potrebe po razkritju. To velja tudi v primeru, če imate nezaznavno virusno breme in če boste pravilno uporabili kondom.

Zavedati pa se morate, da je po slovenskem kazenskem zakoniku prenos okužbe na drugo osebo, ob poznavanju lastnega statusa, kaznivo dejanje.

Sicer pa je izbira primernega trenutka za razkritje zelo pomembna. Verjetno bo o tem težavno govoriti z nekom, ki ste ga pravkar spoznali, po drugi strani pa se odlašanje kasneje verjetno ne bo obrestovalo. Nekaterim se je lažje razkriti, če je prvi stik prek interneta, kot pa osebno.

Lahko se zgodi, da vas bo marsikdo presenetil s svojim razumevanjem in sočutjem.

Po nasvete o razkritju se lahko obrnete tudi v našo Hiv+ svetovalnico, ki je odprta vsak delovni torek med 17. in 18. uro na Trubarjevi 76, 1000 Ljubljana ali pa nas pokličite na 030 361 280 vsak delovnik med 10. in 16 uro.

Razkritje družini

Odločitev o razkritju družini in prijateljem je odvisna predvsem od tega, kakšen odnos imate z njimi. Jim želite zaupati svoj hiv status, če se z njimi ponavadi ne pogovarjate o osebnih zadevah?

Po drugi strani pa je mogoče med njimi nekdo, ki vam je blizu, nekdo, ki vam je kdaj že stal ob strani. Ali je med družinskimi člani in prijatelji kakšna mirna, podporna in zaupanja vredna oseba, na katero se lahko obrnete?

V splošnem velja, da bodo odzivi ljudi odvisni od tega, kar vedo ali mislijo, da vedo o hivu, s katerim je povezano veliko strahov in mitov. Nekateri odzivi so lahko tudi sovražni ali neprijazni.

Ker nekateri ljudje ne vedo veliko o tej temi ali pa bodo imeli veliko vprašanj, je dobro imeti pri roki kakšno knjižico ali letak z dejstvi o hivu, tudi priročnik, ki ga držite v rokah, ali katero od drugih tiskovin, ki so na voljo na informacijski točki Legebitre ali katere od drugih organizacij, ki nudijo podporo osebam s hivom.

In prav lahko se zgodi, da vas bo marsikdo s svojim razumevanjem in sočutjem presenetil.