PrEP

PrEP je preventivno zdravljenje, katerega cilj je preprečitev okužbe s hivom pri nezaščitenem seksu.

PrEP - zaščitno zdravljenje pred izpostavitvijo

PrEP (angl. Pre-Exposure Prophylaxis) je terapija z namenom preprečevanja okužbe s hivom, in sicer pred in po obdobju spolne aktivnosti posameznika, ki predstavlja visoko tveganje za okužbo s hivom. Gre za protivirusno zdravilo, ki preprečuje okužbo s hivom, z namenom, da posameznik ob doslednem jemanju zdravil ostane hiv negativen.

Komu je namenjen?

Namenjen je hiv negativnim posameznikom, ki so redno izpostavljeni tveganju za okužbo s hivom, torej tiste, ki kondoma ne uporabljajo redno s spolnimi partnerji, za katere ne vedo, kakšen je njihov hiv status.

Kako do PrEPa?

PrEP zaenkrat pri nas brezplačno ni na voljo. Gre namreč za relativno novo obliko zaščite. Specialist infektolog ga pri nas lahko predpiše v nekaterih primerih, a le samoplačniško, npr. tistim moškim, ki redno prakticirajo spolne odnose z visokim tveganjem za okužbo s hivom z drugimi moškimi in pri tem ne želijo uporabljati kondoma, kratkoročno pa tudi tistim, ki imajo hiv pozitivnega partnerja, ki ima še zaznavno virusno breme v krvi.

PrEP obsega redne kontrolne preglede pri specialistu infektologu na ljubljanski infekcijski kliniki in dosledno uživanje zdravila Truvada, v skladu z navodili zdravnika. Truvada se izda le na recept, zdravilo pa je samoplačniško. Mesečna cena je približno 450 €.

Britanske nevladne organizacije so pripravile priročnik za uporabo PrEP-a (v angleščini, PDF). Za več informacij o PrEPu v Sloveniji pa povprašaj svetovalca.

PrEP ne pomeni le jemanja zdravil

Poleg samega jemanja zdravil PrEP vključuje tudi redno spremljanje specialista infektologa, kar vključuje redno testiranje na hiv in druge spolno prenosljive okužbe (hiv namreč ščiti le pred hivom), kot tudi redne preglede specifičnih telesnih funkcij (ledvice, kostna struktura ipd.) zaradi možnih stranskih učinkov terapije.