PrEP

PrEP – zaščitno zdravljenje pred izpostavitvijo

PrEP (angl. Pre-Exposure Prophylaxis) je metoda, ki vključuje preventivno vsakodnevno ali občasno uporabo zdravila emtricitabin/dizoproksiltenofovirat (FTC/TDF) za preprečevanje okužbe s hivom. Zdravila je potrebno jemati pred in v času spolno aktivnega obdobja, ob pravilni in dosledni uporabi zdravil pa je PrEP izjemno zanesljiv način za preprečevanje okužbe s hivom.

PrEP ne pomeni le doslednega jemanja zdravil, temveč obsega tudi redne zdravniške preglede, ki vključujejo testiranje na hiv in druge spolno prenosljive okužbe ter nekatere druge laboratorijske preiskave.

Komu je namenjen?

Namenjen je hiv negativnim posameznikom, ki pri seksu ne uporabljajo vedno kondoma; se znajdejo v situacijah, kjer kondom ni pri roki ali pa obstaja manjša verjetnost uporabe kondoma, kot npr. seks v klubih, na potovanjih, po žuranju, pri kemseksu in podobno.

Kakšna je pravilna uporaba PrEP-a?

PrEP se lahko trenutno uporablja na štiri različne načine, odvisno od potreb, življenjskega sloga in zdravstvenega stanja uporabnika. Pomembno je, da uporabnik zdravila jemlje na pravilen način in da redno opravlja vse potrebne preiskave v skladu z zdravniškimi navodili. Le pravilna uporaba PrEP-a nudi zaščito pred okužbo s hivom!

Več o načinih uporabe lahko izveste v Legebitrini PrEP svetovalnici.

Kako do PrEP-a?

PrEP lahko predpiše zdravnik infektolog oziroma zdravnica infektologinja. Za obisk potrebujete napotnico osebnega zdravnika, zdravilo, ki je dostopno le na recept, pa je na voljo samoplačniško.

PrEP in ostale spolno prenosljive okužbe

PrEP učinkovito ščiti proti hivu, ne pa proti drugim spolno prenosljivim okužbam, na primer gonoreji, klamidiji, sifilisu, hepatitisoma B in C in preostalim.  

Pri uporabi PrEP-a se je potrebno redno testirati na hiv in druge spolno prenosljive okužbe vsake tri mesece. Testiranje na hiv, gonorejo, sifilis in virusna hepatitisa B in C lahko opravite tudi prek Legebitrinega testiranja.

Želite več informacij o PrEP-u? Obiščite našo PrEP svetovalnico. Preverite tudi možnost testiranja na hiv in druge spolno prenosljive okužbe.