PrEP

PrEP – zaščitno zdravljenje pred izpostavitvijo

PrEP (angl. Pre-Exposure Prophylaxis) je metoda, ki vključuje preventivno vsakodnevno ali občasno uporabo zdravila emtricitabin/dizoproksiltenofovirat (FTC/TDF) za preprečevanje okužbe s hivom. Zdravila je potrebno jemati pred in v času spolno aktivnega obdobja, ob pravilni in dosledni uporabi zdravil pa je PrEP izjemno zanesljiv način za preprečevanje okužbe s hivom.

PrEP ne pomeni le doslednega jemanja zdravila emtricitabin/dizoproksiltenofovirat (FTC/TDF), temveč obsega tudi redne zdravniške preglede, ki vključujejo testiranje na hiv in druge spolno prenosljive okužbe ter nekatere druge laboratorijske preiskave.

Komu je namenjen?

PrEP je primerna zaščita za vse hiv negativne osebe z visokim tveganjem za okužbo s hivom, kot so:

  • moški, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM) in transspolne osebe;
  • osebe, ki ne uporabljajo (vedno) kondoma, še posebej pri receptivnih (pasivnih) analnih spolnih odnosih;
  • osebe, ki so že imele spolno prenesene okužbe v preteklosti;
  • osebe, katerih partnerji imajo hiv, a se še ne zdravijo oz. se zdravijo, a še nimajo nezaznavnega virusnega bremena v trajanju vsaj 6 mesecev;
  • osebe, ki prakticirajo kemseks.

Kako ga uporabljam?

PrEP se lahko trenutno uporablja na štiri različne načine, odvisno od potreb, življenjskega sloga in zdravstvenega stanja uporabnika. Pomembno je, da uporabnik zdravila jemlje na pravilen način in da redno opravlja vse potrebne preiskave v skladu z zdravniškimi navodili. Le pravilna uporaba PrEP-a nudi zaščito pred okužbo s hivom!

Več o načinih uporabe lahko izveste v Legebitrini info svetovalnici.

Kako do PrEP-a?

V Sloveniji je do PrEP-a možno dostopati na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, v Mariboru na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor in v Celju v ambulanti za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Na pregled se je potrebno predhodno naročiti in sicer,

LJ: na telefonski številki 01 522 26 22 vsak delovnik med 8. in 9. uro ter 13. in 14:45 uro ali jim pišite na [email protected]

MB: na telefonski številki 02 321 2657 ob ponedeljkih med 10. in 12. uro ali jim pišite na [email protected]

CE: na telefonski številki 034 233 521 vsak četrtek med 8. in 9. uro ali jim pišite na [email protected]

Za pregled ne potrebujete napotnice izbranega osebnega zdravnika.

Za informacije o PrEP-u smo vam na voljo tudi na [email protected] ali telefonski številki 030 361 280 vsak delovni dan med 10. in 16. uro.

PrEP in ostale spolno prenosljive okužbe

PrEP učinkovito ščiti proti hivu, ne pa proti drugim spolno prenosljivim okužbam, na primer gonoreji, klamidiji, sifilisu, hepatitisoma B in C in preostalim.  

Pri uporabi PrEP-a se je potrebno redno testirati na hiv in druge spolno prenosljive okužbe vsake tri mesece. Testiranje na hiv, gonorejo, sifilis in virusna hepatitisa B in C lahko opravite tudi prek Legebitrinega testiranja.

Želite več informacij o PrEP-u? Obiščite našo info svetovalnico. Preverite tudi možnost testiranja na hiv in druge spolno prenosljive okužbe.