Masturbacija

Masturbacija (masturbation) je pogosta spolna praksa. Kljub nekaterim mitom velja masturbacija za najvarnejšo spolno prakso, ki ne povzroča zdravju škodljivih stranskih učinkov. Kljub temu nekateri ljudje med masturbiranjem občutijo krivdo; ta je ponavadi posledica družbenih ali verskih norm. Nekateri pa imajo težave s prekomerno masturbacijo (odvisnostjo). 

Masturbiranje je nekaj povsem običajnega in celo zdravega, saj pozitivno vpliva na vaše mentalno zdravje. Nekatere študije pravijo, da redna ejakulacija znižuje možnost pojava raka na prostati, vendar zdravniki tega ne znajo točneje pojasniti. 

Vzajemno samozadovoljevanje

Vzajemna masturbacija (drkanje drug drugemu) in frontaža (drgnjenje drug ob drugega) ne predstavljata tveganja za okužbe s spolno prenosljivimi okužbami, upoštevajoč, da namesto lubrikanta ne uporabljate partnerjeve sperme. Lahko pa ob drgnjenju spolovil vseeno pride do prenosa HPV, še posebej, če so pri enem od partnerjev prisotni kondilomi. Možna je tudi okužba z moluskami in virusom herpesa simpleksa.