S kondomom ali brez?

Možnost prenosa hiva je pri fafanju bistveno manjša kot pri analnem ali vaginalnem seksu, vendar je vseeno mogoča. Nevarnosti okužbe je bolj izpostavljen tisti, ki fafa, še posebej, če ima v ustni votlini razjede ali ranice. Tveganje za nekatere druge spolno prenosljive okužbe, na primer sifilis, gonorejo ali hepatitis B, je pri oralnem seksu veliko. Fafanje s kondomom vas zaščiti pred večino spolno prenosljivih okužb.

Naj pogoltnem ali izpljunem?

Nekatere spolno prenosljive okužbe se lahko prenesejo tudi preko predsemenske tekočine (precum), zato lahko pride do okužbe tudi brez ejakulacije v usta. Glede tveganja z okužbo ni bistvene razlike, če spermo pogoltnemo ali izpljunemo. Varneje je, da sperme ne prejmemo v usta.

Grobo fafanje

Če pride zaradi grobega fafanja ali »deep throatinga« do poškodbe sluznice v ustni votlini ali žrelu, se možnost okužbe s hivom za receptivnega partnerja poveča. Tveganje za insertivnega partnerja je izredno majhno, teoretično obstaja v primeru poškodovanega tkiva na penisu in prisotnosti krvi v ustih receptivnega partnerja. Pri globokem fafanju lažje pride do okužbe s klamidijo in/ali gonorejo. 

Pri oralnem seks brez kondoma bodite pozorni, da v ustih nimate ranic ali aft in da partner nima ranic na penisu.

Dodatna preventiva: 

  • vsaj 2 uri prej si ne ščetkajte zob, še posebej, če vam krvavijo dlesni,
  • vsaj 2 uri prej ne uporabljajte ustne vode,
  • ne dovolite, da partnerju pride v vaša usta,
  • pazite, da mu ne pride v vaše oči,
  • bodite pozorni, da partner nima ranic na penisu ali da partner nima ranic v ustih ali herpesa.

Oralni seks predstavlja možnost prenosa spolno prenosljivih okužb, zato se redno testirajte.