Cepljenje

Cepljenje proti virusu hepatitisa A in B

S cepljenjem lahko preprečimo okužbo z virusoma hepatitisa A ali B in se s tem izognemo resnim zdravstvenim zapletom, na primer akutni odpovedi jeter, cirozi ali raku jeter. Cepljenje je priporočljivo za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, saj se oba virusa lahko prenašata spolno. 

Za koga cepljenje ni potrebno?

  • Cepljenje proti virusu hepatitisa A ni potrebno pri osebah, ki so se že cepile in prejele 2 odmerka cepiva ali pa so prebolele hepatitis A.
  • Cepljenje proti virusu hepatitisa B ni potrebno, če ste že bili cepljeni proti virusu hepatitisa B s tremi odmerki cepiva. Cepljenje prav tako ni potrebno, če ste preboleli okužbo z virusom hepatitisa B oziroma imate kronični hepatitis B.
  • Osebe, ki so bile rojene leta 1992 ali kasneje in so v osnovno šolo vstopile v Sloveniji, so bile proti virusu hepatitisa B cepljene ob vstopu v osnovno šolo.

Kako poteka cepljenje?

Za zaščito pred virusom hepatitisa A potrebujete dva odmerka cepiva v razmaku šestih mesecev.

Za zaščito pred virusom hepatitisa B potrebujete tri odmerke cepiva; drugega en mesec po prvem, tretjega pa šest mesecev po prvem odmerku.

Obstaja tudi kombinirano cepivo proti obema virusoma, ki ga prejmete po isti shemi kot cepivo proti virusu hepatitisa B.

Brezplačno ali samoplačniško cepljenje

Moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, omogočamo brezplačno cepljenje proti virusoma hepatitisa A in/ali B.

Cepljenje se lahko opravi tudi samoplačniško, in sicer v ambulantah za cepljenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje ali pri izbranem osebnem zdravniku. 

  • Cena cepljenja proti virusu hepatitisa A znaša 72 evrov*.
  • Cena cepljenja proti virusu hepatitisa B znaša 93 evrov*.
  • Cena kombiniranega cepiva proti virusoma hepatitisa A in B znaša 189 evrov*.

*Po veljavnem ceniku NIJZ, oktober 2023.

Preberite več o hepatitisu A, hepatitisu B in hepatitisu C.

Cepljenje proti humanemu papiloma virusu

Humani virusi papiloma (HPV) so virusi, s katerimi se pogosto okužijo tako moški kot ženske. Veljajo za najpogostejšo spolno prenosljivo okužbo.

Poznamo več kot 200 različnih tipov HPV, okoli 40 podvrst pa lahko okuži področje spolovil. Povzročijo lahko genitalne bradavice, papilome glasilk in predrakave spremembe ter raka žrela, grla, zadnjika, penisa, materničnega vratu, vulve in nožnice. 

V Sloveniji cepimo osebe, starejše od 15 let, z devetvalentnim cepivom, ki ščiti pred HPV tipa 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 in 58.

Kako poteka zaščita proti HPV?

Cepljenje šestošolk poteka od leta 2009. Cepljenje preostalih skupin poteka samoplačniško, torej v ambulantah NIJZ in pri izbranem osebnem zdravniku (za več informacij o možnostih cepljenja se obrnite na izbranega osebnega zdravnika).

Posamezniki, stari 15 let ali več, so cepljeni s 3 odmerki cepiva v obdobju šestih mesecev.

  • Cena 9-valentnega cepiva znaša 213 evrov*.

*Po veljavnem ceniku NIJZ, oktober 2023.

Zaščita po cepljenju je dolgotrajna in zaenkrat poživitveni odmerki niso predvideni.

Preberite več o HPV.

Cepljenje proti meningokokni okužbi

Meningokokni meningitis je akutna bakterijska bolezen – gnojno vnetje možganskih ovojnic, ki se začne z nenadno povišano telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, pogostim bruhanjem in otrdelim vratom. Značilen je pojav izpuščaja na koži v obliki drobnih krvavitev.

Okužbo povzroča meningokok (Neisseria meningitidis). To je bakterija, ki je pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, prisotna pogosteje kot v splošni populaciji, v Sloveniji pri vsakem drugem. V redkih primerih se lahko razvije v bolezen z resnim vnetjem možganskih ovojnic, za katero velja visoka smrtnost.

Okužba najpogosteje prizadene mlade osebe. Proti okužbi je na voljo cepljenje, vendar pa proti vsem skupinam meningokokov ni na voljo cepiv.

Kako poteka cepljenje proti meningokokom?

Cepivo proti meningokoknemu meningitisu skupin ACWY prejmete v enkratnem odmerku, medtem ko sta za cepljenje proti meningokoknemu meningitisu skupin B potrebna dva odmerka cepiva. 

Skupna cena cepljenja proti meningokoknemu meningitisu znaša 288,00 evrov*.

*Po veljavnem ceniku NIJZ, oktober 2023.