PEP

PEP je zaščitno zdravljenje po izpostavitvi virusu hiv.

PEP ali poizpostavitveno zaščitno zdravljenje

PEP (angl. Post Exposure Prophylaxis) lahko prepreči okužbo s hivom po tem, ko je hiv že vstopil v telo. Gre za terapijo (v obliki zdravil), ki jo je treba začeti jemati takoj (a ne več kot po 72 urah) po spolnem stiku, ki je predstavljal visoko tveganje za okužbo s hivom.

Koliko časa imam, da dobim PEP?

Dlje časa kot mine od izpostavitve, manj učinkovit bo PEP. Najbolj uspešno je, če s PEP-om začnemo v prvih 24 urah po tveganem dogodku, vendar ne kasneje od 72 ur.

PEP je na voljo brezplačno za vse osebe z urejenim zdravstvenim zavarovanjem, če tako presodi zdravnik, specialist infektologije.

Kako do PEPa?

Če si seksal brez kondoma, se je kondom poškodoval ali ti je sperma partnerja prišla v oči ali usta, obstaja možnost, da si bil izpostavljen hivu.

1. Oglasi se na urgenci ali pri svojem osebnem zdravniku in zahtevaj nujno napotnico za infektologa.
2. Z napotnico se odpravi na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja (Japljeva 2, Ljubljana) ter tam v urgentni ambulanti pojasni, kaj se je zgodilo.
3. Specialist oz. specialistka infektologije bo presodila, če je glede na tvoj dogodek smiselna uvedba PEPa.
4. PEP pomeni 4-tedensko dosledno jemanje protivirusnih zdravil.

Nisem prepričan, če potrebujem PEP

Pokliči HIV SOS telefon, na kateri je naš svetovalec dosegljiv vsak dan, 24 ur na dan. Če bo v skladu s smernicami presodil, da potrebuješ PEP, bo poskrbel, da bo zdravnik na kliniki že seznanjen s tvojim primerom.

Si seksal brez kondoma, se je kondom poškodoval ali ti je sperma partnerja prišla v oči ali usta?

V tem primeru ti je lahko na voljo PEP, zaščitno protiretrovirusno zdravljenje, ki lahko prepreči okužbo s hivom.


PEP linija je na voljo vsak delovni dan od pon. - pet. med 10. in 16. uro.

070 361 696

PEP je izjemni ukrep, ki se predpiše v nujnih primerih

PEP ni razlog za opustitev rabe kondoma.

Kondomi so bolj učinkoviti, brez stranskih učinkov, priročni, uporabiš pa jih le med seksom. Poleg hiva te ščitijo tudi pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami.
Za PEP velja manjša učinkovitost, ima številne stranske učinke, odločitev o PEPu je v rokah zdravnika, jemati pa ga moraš vsak dan štiri tedne.