PEP

PEP ali poizpostavitveno zaščitno zdravljenje

PEP (angl. Post-Exposure Prophylaxis) lahko prepreči okužbo s hivom po tem, ko je virus že vstopil v telo. Gre za terapijo z zdravili, ki jih je treba začeti jemati čimprej (a ne kasneje kot 72 ur) po tveganem spolnem odnosu.

Koliko časa imam, da dobim PEP?

Več časa kot mine od izpostavitve, manj učinkovit bo PEP. Najbolj uspešno je, če s PEP-om začnemo v prvih 4 urah po tveganem dogodku, a ne kasneje kot 72 ur po njem.

PEP je za vse osebe z urejenim zdravstvenim zavarovanjem na voljo brezplačno, če tako presodi zdravnik infektolog oziroma zdravnica infektologinja.

Kako do PEP-a?

Če ste seksali brez kondoma, se je kondom poškodoval ali je sperma partnerja prišla v stik z vašo sluznico oči, ustne votline ali anusa, obstaja možnost, da ste bili izpostavljeni hivu.

  1. korak: Oglasite se na ljubljanski urgenci ali pri svojem osebnem zdravniku in zahtevajte nujno napotnico za infektologa.
  2. korak: Z napotnico se odpravite na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter tam v urgentni ambulanti pojasnite, kaj se je zgodilo.
  3. korak: Specialist oziroma specialistka infektologije bo presodil oziroma presodila, če je glede na vaš dogodek smiselna uvedba PEP-a.
  4. korak: PEP pomeni 4-tedensko dosledno jemanje protivirusnih zdravil, temu sledijo tudi kontrolni pregledi.

Niste prepričani, če potrebujete PEP?

Pokličite hiv SOS linijo (030 361 280), na kateri je naš svetovalec dosegljiv od ponedeljka do petka med 10. in 16. uro. Svetoval vam bo glede možnosti in dostopa do PEP-a.

OD SEKSA JE MINILO VEČ KOT 72 UR. 

V primeru, da je od spolnega odnosa minilo več kot 72 ur, svetujemo, da se testirate na hiv in druge spolno prenosljive okužbe 6 tednov po izpostavitvi.

Mškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, in njihovim spolnim partnerjem testiranje omogočamo na 13 lokacijah, ostale skupine pa lahko preverijo testirna mesta po Sloveniji.

Hiv SOS 

Ste v zadnjih 72 urah seksali brez kondoma, se je kondom poškodoval ali vam je sperma partnerja prišla v oči, usta ali v anus?

V tem primeru vam je na voljo PEP, zaščitno protiretrovirusno zdravljenje, ki lahko prepreči okužbo s hivom.

Hiv SOS linija je na voljo od ponedeljka do petka med 10. in 16. uro.

070 361 696

PEP je izjemni ukrep, ki se predpiše v nujnih primerih!
PEP ni razlog za opustitev rabe kondoma.

Kondom je učinkovita zaščita, ki poleg hiva ščiti tudi pred drugimi spolno prenosljivimi okužbami. Preverite tudi možnost zaščite s PrEP-om.