Hepatitis B

Način prenosa 

Virus hepatitisa B (HBV) povzroča bolezen jeter, ki se kaže kot akutni ali kronični hepatitis B. Virus se nahaja v krvi, slini, spermi, vaginalnih izločkih, urinu in materinem mleku, do okužbe pa pride ob vstopu virusa v telo skozi sluznico, poškodovano kožo ali neposredno v krvni obtok. Najpogostejši način prenosa je spolni odnos z okuženo osebo, med osebami, ki si injicirajo droge, pa se virus hepatitisa B širi s souporabo okuženih igel in brizg. Podobno se lahko okužba prenaša pri tetoviranju oziroma uporabi okuženih predmetov za prebadanje kože. Možen je tudi prenos z okužene matere na otroka v času nosečnosti, pa tudi pri souporabi pribora za osebno higieno (britvice, zobne ščetke).

Simptomi akutnega hepatitisa B in potek bolezni

Približno teden do dva pred izbruhom bolezni se lahko pojavi izguba teka, utrujenost, slabost, glavobol in povišana telesna temperatura. Lahko se pojavi driska ali zaprtost. Urin je lahko temen, blato pa svetlo obarvano, pojavi se lahko tudi srbečica kože. Ti znaki so prisotni pri manjšem številu okuženih, saj večina oseb, ki se z virusom okuži, okužbo preboli brez bolezenskih simptomov in znakov. Pri manjšem deležu oseb (5 do 10 %) okužba preide v kronično obliko, ki lahko vodi v cirozo in raka jeter. Obe obliki bolezni, akutna in kronična, se lahko končata s smrtjo. 

Zdravljenje

Akutni hepatitis B se večinoma zdravi simptomatsko, protivirusna terapija pa se uvede v primeru hujšega poteka bolezni. Pri najhujših potekih bolezni je zaradi popolne odpovedi delovanja jeter potrebna presaditev. 

Protivirusna zdravila se uporabijo tudi pri zdravljenju kroničnih oblik hepatitisa B. Zdravljenje je praviloma dolgotrajno (lahko tudi doživljenjsko).

Prebolelim okužba s HBV običajno pušča trajno imunost. Ob hudi okvari imunosti se lahko hepatitis B ponovno pojavi.

Preprečevanje

Cepljenje proti virusu hepatitisa B velja za učinkovito zaščito. Osebe, rojene leta 1992 in kasneje, oziroma tiste, ki so v Sloveniji vstopile v osnovno šolo leta 1998 in kasneje, so že cepljene proti virusu hepatitisa B. Cepljenje opravite na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje oziroma tudi pri nekaterih osebnih zdravnikih. 

Moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, nudimo možnost brezplačnega cepljenja. Če se želiš brezplačno cepiti proti virusu hepatitisa B, potrebuješ negativni izvid testa na hepatitis B. Testiranje lahko opraviš pri nas — več informacij tukaj.