Klamidija

Način prenosa 

Klamidija se prenaša z vaginalnimi, oralnimi in/ali analnimi spolnimi odnosi z okuženo osebo. Povzroča vnetje sečil (vnetje sečnice, obsečnice in nadmodka) in prebavil, pogosto pa je neopažena.

Simptomi klamidije

Okužba pogosto poteka brez simptomov. Če se ti pojavijo, se najpogosteje odražajo kot vnetje sečnice pri moškem in vnetje rodil pri ženski. 

Simptomi pri okužbi v sečnici

Od 1 do 3 tedne po okužbi se pojavi svetel sluzast izcedek in/ali pekoč občutek v sečnici, ki tudi brez zdravljenja izgine, lahko pa sledi kronično poslabšanje ali celo vnetje obmodka in prostate.

Simptomi pri okužbi v danki

V primeru okužbe danke se lahko tudi čez 6 tednov pojavi krvavo-sluzast izcedek, boleče iztrebljanje, povišana temperatura, ranice v zadnjikovem kanalu, vnetje dimeljskih bezgavk, glavobol in bolečine v sklepih.

Težave in klinična slika v primeru okužbe sluznice danke so podobne kot pri kronični črevesni vnetni bolezni (Chronova bolezen), zato je lahko postavljena napačna diagnoza, če zdravnik oziroma zdravnica ne pomisli na spolno prenosljivo okužbo. Povejte mu oziroma ji, če ste imeli nezaščitene analne spolne odnose.

Zdravljenje

Če imate klamidijo, vam bo zdravnik predpisal antibiotik. Z zdravljenjem naj bi se okužba odpravila v največ dveh tednih.

Nezdravljena okužba

Pri moških se okužba lahko razširi na obmodek ali prostato, povzroči lahko tudi neplodnost. 

Pri ženskah se nezdravljena klamidijska okužba lahko razširi na maternico in jajcevode ter povzroča vnetje, ki povzroči trajno okvaro rodil z dolgotrajnimi bolečinami v medenici, neplodnost in nevarno zunajmaternično nosečnost. 

Okužba s klamidijo je lahko povezana tudi s prizadetostjo sklepov. Razširitev v trebušno votlino lahko povzroči nevarno vnetje ob jetrih. 

Nezdravljena okužba s klamidijo lahko pomeni tudi večje tveganje za okužbo ali prenos hiva. Več o hivu si lahko preberete tukaj.

Klamidijski limfogranulom – LGV

Klamidijski limfogranulom je okužba z bolj invazivnimi serotipi klamidije, ki povzročajo razjede na spolovilu, gnojno vnetje bezgavk in hemoragični proktitis.

Bakterija vstopi v telo skozi sluznico, na mestu vstopa pa se pojavi majhna razjeda, ki se zelo hitro pozdravi. Okužba je lahko prisotna v sečnici ali žrelu, najpogosteje pa v rektumu, kjer povzroča boleče vnetje, ki ga spremljajo zaprtost, razjede, izcedek in krvavitve. Drugi simptomi okužbe so povišana telesna temperatura, kožni izpuščaj in zatečene bezgavke v dimljah, podpazduhah ali vratu.

Nezdravljena okužba lahko povzroči trajne poškodbe rektalnega tkiva.