Večina drog je v Sloveniji prepovedanih. 100 % varna uporaba drog in alkohola ne obstaja, a kljub vsemu lahko z dobrim informiranjem, preventivo in prijemi za zmanjševanje škode poskrbite, da je vaša uporaba premišljena in manj tvegana. Za uporabo drog ste odgovorni sami, nihče vas k uporabi ne sme siliti. 

Odsvetujemo vsakršno uporabo drog. V kolikor se za uporabo vseeno odločite, na tej strani ponujamo osnovne informacije o posameznih drogah, ki se najpogosteje uporabljajo med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. 

Če se vam porajajo dodatna vprašanja ali bi se o svoji uporabi želeli pogovoriti z vrstniškim svetovalcem, nas obiščite v kemseks svetovalnici na Trubarjevi 76a v Ljubljani, kjer nas najdete vsak delovni torek med 17. in 18. uro. 

Posebej previdne naj bodo osebe, ki živijo s hivom, saj so nekatera zdravila za zdravljenje hiva v interakciji z nekaterimi drogami. Priporočljivo je zmanjšanje doziranja in pozorno spremljanje učinkov. Pred morebitno uporabo drog preverite: interakcije med drogami in hiv zdravili.

3-mmc (sladoled)

3-metilmetkatinon (3-mmc) je evforični stimulans, ki se pojavlja v obliki kristalov in prahu. V Sloveniji je najbolj znan pod imenom »sladoled«. Ulični imeni »ice« oziroma »led« nista najbolj primerni, ker se pod tem imenom predvsem v tujini pojavlja tudi metamfetamin, ki velja za drogo, pri kateri moramo biti še posebej previdni; obeh drogi torej med seboj ne gre enačiti. V skrajnem primeru lahko pride tudi do zamenjave pri nakupu, kar lahko pripelje do nepričakovanih zdravstvenih zapletov. Pri poimenovanju substanc je najbolje uporabiti kar njihovo kemijsko ime, v primeru sladoleda torej 3-mmc.

Učinki

3-mmc povzroča intenzivne spremembe zavesti (občutek ugodja, evforije, topline, ljubezni, sproščenosti, povečanje libida). Pri višjih odmerkih ali večjih količinah obstaja možnost izredno neprijetnih stranskih učinkov (zmedenost, tresenje, tahikardija, aritmija, bolečine v prsnem košu, bolečine v želodcu).

Učinki nastopijo 5 do 10 minut po njuhanju (snifanju) oziroma 20 do 60 minut po oralnem zaužitju ter trajajo od 1 do 1,5 ure.

Težave

Po prenehanju delovanja večina uporabnikov občuti izjemno močno nujo po ponovitvi doze. Zaradi tega in kratkega delovanja snovi obstaja nevarnost predoziranja. Telo hitro razvije toleranco na učinke 3-mmc-ja, kar lahko vodi k vnosu vedno večjih doz. Ob visokih dozah lahko 3-mmc povzroča krče in epilepsiji podobne napade ter pospeši bitje srca (tahikardija), zato pri osebah, ki imajo oslabljeno srce, lahko povzroči srčni infarkt. Zaradi povišane telesne temperature lahko povzroči vročinski udar. Pri njuhanju (snifanju) povzroča tudi poškodbe nosne sluznice. Po uporabi in ob redni uporabi mnogi uporabniki občutijo depresijo in močna nihanja razpoloženja, pojavita se lahko slabost in glavobol. 

Kronična uporaba 3-mmc-ja lahko povzroči bolezni srčnih zaklopk.

Uporaba

3-mmc se uporablja z oralnim zaužitjem, njuhanjem (snifanjem) in vstavljanjem v anus (slednjega ne priporočamo, saj poškoduje sluznico, zato je dovzetnejša za prenos spolno prenosljivih okužb).

Pri doziranju velja načelo, da začnite z majhnim vnosom in počakajte na njegovo delovanje. 

Doziranje

  • njuhanje (snifanje): 20 do 80 mg 
  • oralna uporaba: 75 do 175 mg

Za pripravo odmerkov vedno uporabite natančno tehtnico.

GHB in GBL

GHB (gama-hidroksi butirat) je depresorska droga v obliki tekočine brez vonja, ki se ponavadi pojavlja v stekleničkah. Pri nas je razširjen predvsem GBL (gama-butirolakton), ki se v telesu pretvori v GHB.

Učinki

Po klasifikaciji je GHB sedativni hipnotik, razvili so ga kot uspavalno sredstvo. GHB/GBL v manjših dozah povzroča evforični učinek, dezinhibicijo čustev, poveča zgovornosti, močno poveča libido, znižuje inhibicije.

Kot negativen učinek pri uporabi GHB-ja lahko pričakujete bruhanje, mišične krče in izgubo zavesti. 

Učinki GHB-ja in njegovih derivatov navadno nastopijo od 10 minut do ene ure po zaužitju. Glavni učinki trajajo od 1,5 do 2,5 ure, vendar lahko občutke čutite dalj časa (do enega dneva).

GHB/GBL je zelo občutljiv za doziranje, zato lahko zelo hitro pride do predoziranja, ki vključuje izredno močno spanje; slednje se lahko konča s komo ali odpovedjo dihanja. Če se odločite za uporabo, bodite zelo previdni in se držite napotkov za doziranje ter ga ne mešajte z alkoholom ali drugimi depresorji. 

V primeru, ko se nekdo predozira, je pomembno, da mu nudite ustrezno pomoč in poskrbite za njegovo varnost. Ker je GHB/GBL tudi zelo zasvojljiv, je pomembno, da ga ne uporabljate prepogosto.

Težave

Največji zapleti pri uporabi GHB-ja izhajajo iz zelo ozkega razmerja med aktivno dozo in prekomerno dozo. 0,15 mililitra lahko pomeni razliko med evforijo in bruhanjem/nezavestjo. 

GHB ima velik potencial za razvoj zasvojenosti in lahko povzroči tako fizično kot psihično zasvojenost. Pri odtegnitvenem sindromu se pojavijo nespečnost, razdraženost, slabost, bolečine v mišicah in v najslabšem primeru delirium tremens z možnim smrtnim izidom, zato je zelo pomembno, da se zasvojeni od GHB-ja in sorodnih substanc odvajajo pod medicinskim nadzorom.

S standardnimi testi GHB-ja ne zaznamo, specifični testi pa prikažejo prisotnost GHB-ja 12 do 24 ur po uporabi. Zaradi svojih učinkov je GHB imenovan tudi »droga za posilstvo«. GHB namreč povzroča izgubo zavesti in izgubo spomina, zato se žrtve, ki so jim GHB podtaknili v pijačo, dogodka ne spomnijo.

Uporaba

GHB/GBL se uporablja oralno. 

Pri doziranju upoštevajte priporočilo 1 ml (1 g) za 75 kg težko osebo. Pri doziranju velja načelo, da začnite z majhnim vnosom in počakajte na njegovo delovanje. 

Med posameznim jemanjem naj mine vsaj 1 do 2 uri.

Za doziranje uporabljajte označene brizge in nikoli zamaškov. Povečanje doze za 0,25 g GHB-ja oziroma 0,15 ml GBL-ja vodi v predoziranje.

Začnite z nizkimi odmerki ter počakajte na učinke delovanja.

Ketamin

Ketamin je sintetični disociativni anestetik. Zlasti pri večjih odmerkih ketamin lahko povzroči izgubo nadzora nad lastnim telesom, povzroča stanje zavestne paralize ali doživetje t. i. ketaminske luknje (K-hole).

Učinki

Rekreativna doza je odvisna od načina zaužitja. Učinki nastopijo med 5 do 20 minut po snifanju in trajajo 1 do 2 uri.

Ketamin povzroča evforijo, pozitivne telesne občutke, sedacijo, fizično in psihično sprostitev, disociacijo (občutek razdruženja človeka od okolice). Med neželenimi učinki pa so slabost, bruhanje, povišanje krvnega tlaka in srčnega utripa, motnje v kratkoročnem spominu in nezmožnost osredotočanja.

Pri spolnih odnosih uporaba ketamina dvigne libido, vendar otežuje erekcijo. Kot anestetik pomaga pri sproščanju anusa. Zaradi znižanja inhibicij lahko pogosto pride do nezaščitenega spolnega odnosa. 

Težave

Stranski učinki so slabost, sedacija, povišanje krvnega tlaka in srčnega utripa, slinjenje in zastoj dihanja. Pri dolgotrajni uporabi se pojavijo motnje v kratkoročnem spominu, uhajanje urina, poškodbe ledvic in mehurja in bolečine ob odvajanju vode. Poškodbe mehurja so lahko tako hude, da ga je potrebno presaditi. Ob redni uporabi lahko ketamin povzroči močno psihično odvisnost. 

Mešanje z ostalimi substancami se močno odsvetuje, predvsem mešanje z depresorji (opioidi, alkohol, benzodiazepine, GHB/GBL). Vse te substance močno vplivajo na nadzor telesa in lahko povzročajo slabost, bruhanje in nezavest, kar lahko v najslabših primerih privede do zadušitve. Ketamin naj bi potencialno ojačal depresorske učinke teh substanc.

Še posebej nevarna kombinacija je mešanje ketamina z GHB/GBL, saj se pri tej kombinaciji depresorski učinki, ki jih povzroči predvsem GHB/GBL, močno povečajo. To lahko vodi do močnih blackoutov, nezavesti ali celo smrti. Kombinacija je nevarna tudi zato, ker je razlika v dozi za dosego želenih učinkov in dozi, zaradi katere pride do predoziranja, pri obeh substancah zelo majhna.

Ob prepogosti uporabi ketamina lahko pride do hude odvisnosti z močnimi odtegnitvenimi simptomi. Če se odločite za uporabo, pazite, da imate vedno vi kontrolo nad drogo in ne obratno, pozorni bodite tudi na to, kako droga vpliva na vaše počutje in življenje.

Uporaba

Največkrat se pojavlja v obliki kristalno belega prahu, ki se ga najpogosteje njuha (snifa), možna je tudi oralna uporaba, kajenje skupaj s tobakom ali kanabisom ali injiciranje (nikoli v veno, temveč v mišico).

Pri doziranju velja načelo začnite z majhnim vnosom in počakajte na njegovo delovanje. 

Njuhanje (snifanje) od 30 mg do 75 mg (K-hole: 100 mg do 250 mg).

Ketamin povzroči disociativno stanje, kar pomeni, da se uporabnik slabše zaveda svojega lastnega telesa in ima občutek, da se je nekako ločil od njega. Ob tem lahko doživlja intenzivne halucinacije.

Za pripravo odmerkov vedno uporabite natančno tehtnico.

Kokain

Kokain (kokain hidroklorid) je močan stimulans (poživilo), ki ga s kemičnimi procesi pridobivajo iz listov grma Erythroxylon coca, ki izvira iz Južne Amerike. V najčistejši obliki je bel prašek, ki mu na poti do končnega uporabnika za povečanje mase primešajo razne škodljive in neškodljive snovi za telo (soda bikarbona, laktoza, razna zdravila …). Kokain je grenkega okusa in ima anestetični učinek. Ob njuhanju (snifanju) omrtviči nosno sluznico in žrelo.

Učinki

Kokain je poživilo. Zanj je značilno zelo kratkotrajno delovanje, ki poveča samozavest, koncentracijo, umsko in telesno zmogljivost ter povzroča evforične občutke. Neželeni učinki pa so anksioznost, nihanje razpoloženja, začasna erektilna disfunkcija, povišana telesna temperatura in krvni tlak ter nenormalno in hitrejše bitje srca. 

Težave

Depresija je neprijetnost, s katero se po uporabi kokaina srečuje veliko ljudi. Nastane zaradi podobnih vzrokov, kot pri ekstaziju (kokain vam porabi ves »hormon sreče« v telesu). 

Povzroča lahko tesnobo, paranojo in nespečnost.

Kokain povzroča krčenje žil, ki prehranjujejo srčno mišico, in poveča tvorbo krvnih strdkov. 

Zato lahko uživanje kokaina povzroči srčni infarkt ali možgansko kap.

Pri epileptikih oziroma ljudeh, ki so nagnjenih k epilepsiji, lahko kokain sproži epileptični napad. 

Lahko povzroča izjemno močno psihično odvisnost, ki jo je zelo težko ozdraviti.

Uporaba

Kokain se ponavadi uporablja z njuhanjem (snifanjem), nekateri pa ga uživajo tudi oralno, ga vstavijo v anus ali injicirajo. 

Pri doziranju velja načelo, da začnite z majhnim vnosom in počakajte na njegovo delovanje. 

Tipična doza za njuhanje (snifanje) kokaina je 30 mg do 60 mg. Doziranje variira in je odvisno od čistosti kokaina. Za injiciranje je potrebno doze zmanjšati. Doza se nanaša na čisti kokain, ki pa na črnem trgu večinoma ni dostopen. Kokain se ponavadi nahaja v obliki belkastega prahu različne čistoče, zato se najpogosteje njuha (snifa). Možno ga je tudi injicirati in kaditi (v bazični obliki), vendar se to zaradi večjega tveganja za nastanek zdravstvenih težav in hitrejšega nastanka zasvojenosti močno odsvetuje

Zaradi anestetičnega učinka si nekateri nanesejo kokain tudi na sluznico, recimo vstavijo v anus ali na penis.

Za pripravo odmerkov vedno uporabite natančno tehtnico.

Urinski in krvni test je lahko pozitiven še 4 do 5 dni po uporabi kokaina.

Konoplja

Konoplja, marihuana, trava, kanabis … je ena najstarejših rastlin, ki jih poznamo. Uporabna je za najrazličnejše namene – rekreativne (kot droga), v zdravstvu, prehrani in industriji, v preteklosti pa so jo uporabljali tudi za različne kulturne namene.

Učinki

Konoplja ima unikatno zmes učinkov, saj deluje kot stimulans in depresor, antipsihotik in halucinogen, lahko povzroči tesnobo ali jo zmanjša. Učinki so odvisni od različnih faktorjev; med pomembnejšimi je sama vrsta konoplje, ki vsebuje različna razmerja kanabinoidov. Vrste, ki vsebujejo več CBD-ja, načeloma delujejo bolj pomirjevalno, antipsihotično in anksiolitično (zmanjšujejo tesnobo).

Povzroča sprostitev in evforijo, zaznavne spremembe, popačenje časa ter potencira normalne čutilne zaznave, kot je okus, vid ali sluh. V socialnem okolju sta pogosta nalezljiv smeh in zgovornost. Poslabša se kratkoročni spomin, motorične spretnosti ter reakcijski čas. 

Učinki nastopijo po 0 do 10 minut pri kajenju in po 30 do 120 minut pri oralni uporabi. Učinek marihuane traja od ene do štiri ure pri kajenju in od štiri do deset ur pri oralni uporabi.

Težave

Ob prvi uporabi marihuane se pogosto pojavi slabost, tudi bruhanje. V stanju pod vplivom drog lahko svet doživljate v novi perspektivi, zato je dobro, da je ob vas nekdo, ki mu zaupate in ki vas bo znal pomiriti, če bo izkušnja premočna in vas bo postalo strah ali boste postali panični. 

Večje količine THC-ja lahko povzročijo zmedenost, kratkotrajno izgubo spomina, halucinacije, nespečnost in drhtenje oziroma tresenje okončin. V večini primerov se ti simptomi zmanjšajo oziroma izginejo kmalu po prenehanju uporabe marihuane. Pod vplivom marihuane se poslabšajo vaše kognitivne funkcije. Aktivnosti, ki zahtevajo pozornost, boste zato težje izvajali pod njenim vplivom. Sem spadajo predvsem vožnja, učenje, športne aktivnosti ipd. 

Že po nekajkratni uporabi marihuane se lahko pojavi toleranca, ta pa tudi razmeroma hitro izgine, če jo za nekaj časa prenehate uporabljati.

Pri manjšem odstotku uporabnikov se pojavi rahla fizična zasvojenost. Odtegnitveni simptomi so pri konoplji relativno mili in kratkotrajni. Lahko se pojavijo tresavica, nemirnost, razdražljivost, slabost in nespečnost.

Konoplje ne uporabljajte hkrati z alkoholom ali drugimi drogami. Mešanje drog lahko povzroči nepredvidljive posledice, pogosta sta slabost in vrtoglavica.

Dim marihuane je lahko kancerogen. Težave se pokažejo pri kronični uporabi marihuane, predvsem pri kadilcih. Ti so izpostavljeni večjemu tveganju za pojav kroničnega bronhitisa in različnih težav s pljuči.

Uporaba

Kajenje je najpogostejši način uživanja marihuane in z njim tudi najhitreje dosežemo učinek. Kadite jo lahko na različne načine. 

Odmerek pri kajenju znaša med 6 in 10 mg.

Ekstazi

MDMA (3,4-metilendioksimetamfetamin) je entaktogen/stimulans, ki se nahaja v obliki tabletk (ekstazi) ter kristalov (prahu). Najpogosteje se uporablja oralno, redkeje se snifa. Pogosto znan tudi kot X ali bonbon. Spada v razred fenetilaminov in amfetaminov. 

Učinki

MDMA povzroča evforijo, poveča energijo, daje občutek dobrega počutja, željo po komuniciranju z drugimi, poveča empatijo in občutek povezanosti z drugimi ljudmi, zmanjša živčnost, agresijo, jezo, ljubosumje, negotovosti, daje občutek notranjega miru, izboljša zaznave taktilnih dražljajev (objemanje, poljubljanje, …), izboljša zaznave slušnih dražljajev in omogoča lažji vstop v pogovor o subjektivno »težkih« temah. Med neželene učinke pa spadajo razširjene zenice, povečano potenje, zamegljen vid, nehoteni ritmični gibi zrkel, »zategovanje« ust, povišana utrip in krvni tlak, motnje koncentracije in spomina, depresija.

Pri testiranju se lahko metabolite MDMA v urinu detektira v povprečju do 72 ur (pri intenzivnejši uporabi tudi do 5 dni).

Težave

Ekstazi lahko povzroči epileptični napad, možganski edem, serotoninski sindrom, vročinski udar ali nespečnost. Povzroča močno dehidracijo, zato mora uporabnik piti veliko vode. Ob jemanju ekstazija se odsvetuje pitje alkohola, saj tudi ta povzroča dehidracijo.

Uporaba ekstazija lahko poviša telesno temperaturo (hipertermija), poveča potenje, poviša srčni utrip in krvni tlak, pride lahko do nehotenih ritmičnih gibov zrkel (nistagmus), zamegljenega vida, slabosti in bruhanja, »zategovanja«, torej krčev žvekalnih mišic (trizmus) in škrtanja z zobmi (bruksizem). Pogosti so »zadrževanje urina« (urinska retenca), zmanjšanje apetita, oteževanje spanja, motnje v koncentracij, motnje kratkotrajnega spomina, vrtenje in izguba koordinacije gibanja, pride lahko tudi do erektilne disfunkcije in težav pri doseganju orgazma, nenormalno znižane koncentracije natrija v krvni plazmi (hiponatriemija), mišičnih krčev, nemirnosti in paranoje, pa tudi psihotičnih epizod in depresije.

Zaradi pomanjkanja serotonina, ki ga »porabi« ekstazi, se lahko po uporabi pojavi depresija, ki navadno traja krajši čas (nekaj dni), v najslabšem primeru pa lahko tudi nekaj tednov ali mesecev. 

Ekstazi lahko povzroči hude psihične težave. Pri ljudeh, ki imajo v družini težave v duševnem zdravju ali pa imajo sami psihične težave, obstaja večja verjetnost, da ekstazi sproži težave v duševnem zdravju.

Ne povzroča fizične zasvojenosti, povzroča pa psihično zasvojenost, ki jo prepoznate tako, da se ne morete zabavati brez droge.

Prekomerna uporaba lahko vodi v odpoved ledvic in se lahko zgodi tudi postopoma. Po vsakem ekstaziju se lahko okvari določen del ledvic in v končni fazi zdravi del ledvice ne more več nadomeščati bolnega, zato odpove.

Redna uporaba večjih količin ekstazija povzroča spremembe v serotoninskem sistemu. Serotonin je zelo pomemben živčni prenašalec, s pomočjo katerega se uravnava razpoloženje, vnos hrane, prebava, rast organizma, telesna temperatura itd. Rezultati raziskav kažejo na to, da te spremembe najverjetneje niso trajne, vendar ne moremo govoriti o popolni popravljivosti nevrotoksičnih učinkov ekstazija.

Uporaba

Ekstazi se jemlje oralno. 

Uporabnik navadno začuti učinke nekje od 20 do 90 minut po zaužitju (odvisno od vsebine želodca, hitrosti prebave in presnove) in trajajo nekje od 3 do 5 ur. 

Pri doziranju velja načelo, da začnite z majhnim vnosom in počakajte na njegovo delovanje. 

Priporočljiva doza je 1 mg do 1,5 mg na kilogram teže (za 70 kg težkega človeka: 70 do 105 mg).

POZOR: pogosto se na trgu pojavljajo tabletke z močno povečano dozo MDMA-ja. Raje za začetek uporabite le četrtino tabletke.  

Mefedron

Mefedron 4-mmc (4-metilmetkatinon) je stimulans iz skupine β-keto amfetaminov.

Učinki

Mefedron povzroča občutke evforije, sreče, ljubezni in povečuje libido, sprošča, poveča samozavest. Uporabniki opisujejo učinke mefedrona kot podobne učinkom MDMA-ja, z večjim poudarkom na evforiji. Poviša telesno temperaturo, krčenje čeljustnih mišic, glavobol, vrtoglavico in slabost, prav tako lahko povzroča panične napade, paranojo in halucinacije.

Učinki so kratkotrajni, trajajo okoli 1 ure.

Težave

Po prenehanju delovanja večina uporabnikov občuti izjemno močno nujo po ponovitvi doze. Zaradi tega in kratkega delovanja snovi obstaja velika nevarnost predoziranja. Telo hitro razvije toleranco na učinke mefedrona, ki v kombinaciji z močno nujo po ponovni dozi uporabnika lahko vodi k vnosu novih, vedno večjih doz, zato je substanca zelo nevarna za nastanek odvisnosti. Ob visokih dozah lahko povzroča krče in epilepsiji podobne napade. Zaradi povišanja telesne temperature lahko povzroči vročinski udar. Povzroča poškodbe nosne sluznice.

Uporaba

Uporabniki ga ponavadi uporabljajo oralno, z njuhanjem (snifanjem), ali vstavljanjem v anus.

Pri doziranju velja načelo, da začnite z majhnim vnosom in počakajte na njegovo delovanje. 

Doza pri oralni uporabi je 100 mg do 200 mg in pri njuhanju (snifanju) 45 mg do 80 mg. 

Za pripravo odmerkov vedno uporabite natančno tehtnico.

Metamfetamin (tina)

Metamfetamin z uličnim imenom »tina« je zelo močan sintetični stimulant iz skupine amfetaminov in fenetilaminov. Njegovi učinki so zelo intenzivni. Znan je po tem, da povzroča več stranskih učinkov (psihičnih in fizičnih) in hitrejši nastanek zasvojenosti.

Učinki

Metamfetamin poveča energijo, samozavest, evforijo, budnost, pozornost, zmanjša apetit, pospeši srčni utrip, povzroča pospešeno dihanje, zviša krvni pritisk, poviša telesno temperaturo. Med neželenimi učinki pa povzroča razdražljivost, nemir, suha usta, glavobol, agresijo in zmanjša potrebo po spanju. Človek se počuti vznesenega, vzburjenega in močnega, ima povečano željo po pogovarjanju. Kardiovaskularni odziv na metamfetamine se kaže v zvišanem krvnem pritisku in motnjah srčnega ritma.

Učinki nastopijo 5 do 10 minut po snifanju in trajajo 2 do 4 ure. Po oralni uporabi nastopijo 20 do 70 minut po zaužitju in trajajo 3 do 5 ur.

Težave

Težave, ki jih lahko pričakujete pri uporabi metamfetamina, so utrujenost, razdražljivost, nemir in depresija. Strah, paranoja in halucinacije lahko trajajo zelo dolgo, pri čemer ni nujno, da prenehajo sami od sebe, lahko se razvijejo v tako imenovano »amfetaminsko psihozo«. To je resno stanje in treba je poiskati strokovno pomoč. Težave se lahko pojavijo tudi več dni po uporabi. 

Moten spanec je pogost spremljevalec uživanja amfetamina. Povzroči lahko vročinski udar. Pride lahko tudi do odpovedi ledvic, srčne in možganske kapi. Predoziranje se lahko konča s smrtjo. Znaki predoziranja so tresenje, zmedenost, motnje srčnega ritma, povišana telesna temperatura, krči, slabost in zvišan krvni tlak. 

Pri redni uporabi metamfetamin dokazano povzroča tudi poškodbe možganov.

Mešanje z depresorji (npr. GHB/GBL, alkohol) je prav tako nevarno, saj se zakrijejo učinki obeh drog in tako obstaja večja možnost, da zaužijete preveliko količino.

Injiciranje je izredno nevarno. Če se vseeno odločite za injiciranje, vedno uporabite sterilen pribor in se držite drugih napotkov za manj tvegano injiciranje. Če uživate drogo prvič, vam odsvetujemo, da to počnete sami. O svojih namenih predhodno obvestite osebo, ki ji zaupate. 

Uporaba

Metamfetamin se lahko uživa oralno, njuha (snifa), kadi, vstavi v anus ali injicira. 

Ker je metamfetamin zelo močna in nevarna substanca, se kajenje in injiciranje močno odsvetuje. Pri analni uporabi se zaradi večje verjetnosti poškodbe sluznice močno poveča tveganje za prenos spolno prenosljivih okužb.

Pri doziranju velja načelo, da začnite z majhnim vnosom in počakajte na njegovo delovanje. 

Doziranje: 10 mg do 30 mg (pri injiciranju uporabite manjše doze).

Za pripravo odmerkov uporabite natančno tehtnico.

Metilon

Metilon ali bk-MDMA (3,4-metilendioksi-metkatinon) je evforični stimulans, ki spada v skupino fenetilaminov, amfetaminov in katinonov. Metilon je pogosto uporabljen kot nadomestek MDMA, saj ima podobne subjektivne učinke.

Učinki

Učinki pod vplivom metilona so evforija, občutek ljubezni in empatije. Izboljša razpoloženje, izboljša zaznave čutnih dražljajev, poveča željo po komuniciranju z drugimi. Med neželene učinke pa sodijo nemir, razširjene zenice, težave s koncentracijo, zvišanje krvnega tlaka in srčnega utripa, razdražljivost, suha usta, glavobol, zmedenost, utrujenost, depresija, nespečnost, disforija, nekontrolirano redoziranje.

Učinki se pojavijo 20 do 60 minut po oralni uporabi in 5 do 15 minut po njuhanju (snifanju) ter trajajo od 3 do 5 ur.

Težave

Uporaba lahko povzroča stiskanje čeljusti, krče, povečano potenje, zmedenost, omotico, preveliko občutljivost na glasbo, srčne palpitacije, občutek razbijanja srca.

Mešanje z ostalimi poživili izredno poveča možnost za zaplete. Nevarno je mešanje z depresorji (npr. GHB/GBL, alkohol), saj se zakrijejo učinki obeh drog in tako obstaja večja možnost za prekomerno zaužitje. Souporaba konoplje močno ojača učinke metilona ter lahko povzroči psihadelične učinke, kar lahko uporabnika prestraši. 

Souporaba z drogami, ki sproščajo serotonin, je lahko nevarna zaradi tveganja nastanka serotoninskega sindroma.

Uporaba

Metilon se povečini uporablja oralno, redko tudi z njuhanjem (snifanjem). 

Pri doziranju velja načelo, da začnite z majhnim vnosom in počakajte na njegovo delovanje. 

Odmerek oralno: 100 mg do 250 mg 

njuhanje (snifanje): 50 mg do 100 mg

Višji odmerki in vnovično doziranje večinoma povzročajo le močnejše fizične učinke in ne izboljšajo samih pozitivnih učinkov. 

Za pripravo odmerkov vedno uporabite natančno tehtnico.

Poppers

Poppers je slengovsko ime za hlapila (butilnitritu podobne snovi). Ponavadi se nahaja v stekleničkah, iz katerih se tudi inhalira.

Učinki

Vdihavanje sprošča gladke mišice po vsem telesu. Gladke mišice obdajajo krvne žile v telesu in, če so sproščene, povzročajo, da se žile širijo, kar sproži takojšnje znižanje krvnega tlaka. Poppers se pogosto uporablja za lažji vstop v analni seks, saj sprošča notranje in zunanje analne mišice. Učinkovati začne po 15 do 20 sekundah, vrh pa doseže v minuti do dveh v obliki flasha – navala toplote v glavi, vrtoglavice in prijetnega vznemirjenja. Učinki trajajo nekaj minut. Poppers lahko po dolgih obdobjih neprekinjene uporabe povzroči razvoj tolerance. Po krajšem obdobju neuporabe se občutljivost za učinke poppersa povrne.

Težave

Glavna težava, do katere lahko pride ob uporabi, je nezavest. Do nje pride zaradi nenadnega padca krvnega tlaka, ki ga telo ne more dovolj hitro uravnati. Odsvetuje se hkratna uporaba poppersa in viagre. 

Čezmerna uporaba lahko povzroči zmanjšanje kisika v krvi.

Pri redni uporabi se lahko razvijejo izpuščaji okoli nosnic, ustnic in lic.

Uporaba

Poppers se običajno inhalira neposredno iz stekleničke, nekateri pa ga za popestritev spolnosti uporabljajo tudi tako, da odprto stekleničko postavijo v sobo in pustijo, da vsebina počasi hlapi. Poppers uporabniki uporabljajo tudi za povečanje učinkov drugih drog.

Speed

Speed (amfetamin) je poživilo, ki pospeši normalno delovanje telesa in poveča budnost. Na trgu se najpogosteje prodaja v obliki amfetamin sulfata.

Učinki

Amfetamin je poživilo. Moč in čas delovanja sta odvisna od doze, načina jemanja, telesne teže in pogostosti jemanja. Speed naredi človeka budnega in pozornega, povzroči zmanjšanje apetita, pospeši srčni utrip, zviša krvni pritisk in pospeši dihanje, povzroča povišanje telesne temperature, povečuje energijo in pozornost, dvigne samozavest in veselo počutje. Zaradi teh učinkov je zelo nevarna psihična odvisnost.

Učinki nastopijo 5 do 10 minut po njuhanju (snifanju) in približno 30 minut po oralnem zaužitju ter trajajo 4 do 6 ur.

Amfetamin je v urinu zaznaven 1 do 4 dni po uporabi, v laseh pa 90 dni.

Težave

Utrujenost, razdražljivost, nemir in depresija. Lahko nastopijo, ko učinek droge popusti; pojavijo se lahko tudi več dni po uporabi. Speed porabi vse naravne zaloge adrenalina, serotonina, dopamina. Amfetamin samo odloži potrebo po spanju in hrani, izniči pa je ne. Pri speedu se seksualno poželenje poveča, vendar pa lahko povzroča težave z erekcijo.

Uporaba

Amfetamin se ponavadi uporablja s snifanjem, nekateri pa ga uživajo tudi oralno ali ga injicirajo.

Pri doziranju velja načelo, da začnite z majhnim vnosom in počakajte na njegovo delovanje. 

Doziranje

  • oralna uporaba: 30 mg do 60 mg
  • njuhanje (snifanje): 25 mg do 40 mg

Za pripravo odmerkov vedno uporabite natančno tehtnico.

V prostorih Legebitre vam ponujamo Kemseks svetovalnico, ki je namenjena vsem, ki bi se radi informirali o kemseksu, ki bi želeli prenehati oziroma zmanjšati prakticiranje kemseksa ali pa bi radi to počeli na manj tvegan način.