Moj družinski član ali prijatelj ima hiv

Njemu ali njej je verjetno veliko težje kot vam. Ali pa tudi ne. Morda je to, da ima hiv, sprejel oziroma sprejela in živi naprej.

Če vam je nekdo, ki vam je zelo blizu – vaš otok, brat, sestra ali prijatelj oziroma prijateljica –, pravkar povedal, da ima hiv, vam gredo verjetno po glavi najrazličnejša vprašanja. Zakaj, kdaj, kaj je počel, kaj to pomeni zame? Vedeti morate, da je njemu oziroma njej verjetno veliko težje kot vam. Ali pa tudi ne, morda je to, da ima hiv, sprejel oziroma sprejela in živi naprej.

Če vam je družinski član ali prijatelj zaupal, da ima hiv od vas pričakuje podporo, ne očitkov

Zato mu oziroma ji ne otežujte življenja z očitki, neprimernimi vprašanji, obtoževanji, nepotrebnim moraliziranjem ali zgražanjem. Od vas potrebuje podporo in razumevanje, ne pa negativnih reakcij. Če vam je družinski član ali prijatelj zaupal, da ima hiv, tega zaupanja ne izdajte in novice o diagnozi ne širite naokrog. Še vedno je isti človek kot nekoč, naj poznavanje njegovega oziroma njenega hiv statusa tega ne spremeni. Josh Robbins deli svojo zgodbo o hivu.

Oseba s hivom nikogar ne ogroža

In seveda – oseba s hivom nikogar ne ogroža. Zato se ne bojte okužbe, ker ta s sobivanjem v skupnem gospodinjstvu in vsakdanjimi stiki ni možna. Več o načinih prenosa hiva.

Družinski člani nekaterih oseb, ki živijo s hivom, se včasih le stežka sprijaznijo s tem, da ima njihov bližnji hiv. Vedeti morate, da diagnoza hiva danes ne pomeni tega, kar je pomenila pred štirimi desetletji. Vedeti morate, da oseba, ki jo imate radi, ni ne pokvarjena ne nemoralna, in da je mogoče s hivom živeti polno, aktivno in dolgo življenje.

V kolikor se vam porajajo dodatna vprašanja o življenju s hivom, se po infromacije lahko obrnete tudi v našo HIV+ svetovalnico.

Hiv se ne prenaša z vsakdanjimi stiki.

Hiv se prenaša s spolnimi stiki ali izmenjavo pribora za injiciranje, ne pa s prijateljskimi stiki ali če živite v skupnem gospodinjstvu s hiv pozitivno osebo.