Kondom in lubrikanti

Kako pravilno uporabim kondom?

Pred uporabo in shranjevanje

Pred uporabo kondoma preverite rok uporabe. Zavojček, v katerem je kondom, mora biti nepoškodovan. Dolgotrajno hranjenje kondomov v denarnici ali v žepu ni priporočljivo, saj se lahko le-ta poškoduje. Prav tako ni varno hraniti kondoma v avtomobilu, še posebej ne v poletnem času, saj se lahko kondom pregreje. Kondomi naj bodo shranjeni pri sobni temperaturi in v suhem prostoru. 

Odpiranje in natikanje kondoma

Pri odpiranju kondoma pazite, da ga ne poškodujte. Kondom vzemite iz ovitka in pazite, da ga ne poškodujete z nohti, nakitom ali kakšnim drugim ostrim predmetom. Kondom nataknite na trd penis (v erekciji). Iz zgornjega dela kondoma iztisnite zrak in ga odvijte do korena penisa. Na vrhnjem delu pustite dovolj prostora za spermo. Pazite, da se kondom ne naguba. Pri uporabi lateksovih kondomov z lubrikanti pazite, da slednji temeljijo na vodni osnovi.

Odstranitev kondoma

Kondom odstranite, še preden se penis vrne v mlahavo stanje. Kondom primite pri korenu penisa iz ga izvlecite iz ritke ali vagine. Pri tem pazite, da se kondom ne sname, poči oziroma da sperma ne izteče. Po končanem seksu preverite, da je kondom ostal cel, in ga odvrzite v smeti.

Za vsak seks in za vsakega spolnega partnerja uporabite nov kondom.

Kdaj uporabim kondom?

Analni in vaginalni seks: kondom nataknite, še preden pride penis v stik z analno odprtino oziroma vagino.

Oralni seks: tudi nezaščiten oralni spolni odnos predstavlja tveganje za prenos spolno prenosljivih okužb. Kondom uporabite, preden vas partner prične oralno zadovoljevati.

Kdaj je kondom manj učinkovit?

  • če ga uporabite prepozno, npr. če brez kondoma vtaknete glavico penisa v luknjico, četudi le za kratek čas,
  • če ga prezgodaj odstranite,
  • če med seksom zdrsne s penisa,
  • če med seksom poči,
  • če je potekel rok uporabe,
  • če kondom obrnete po tem, ko ste ga že nataknili na napačno stran,
  • če uporabljate lubrikante na osnovi olj in krem in ti niso združljivi s kondomom, ki ga uporabljate. 

Izbira pravega kondoma

Osnovna velikost kondoma je 5,6 cm obsega in do 19 cm dolžine (za najbolj prodajane modele kondomov), kar ustreza večini dimenzij. To pa ne pomeni, da bo kondom ustrezal tudi vam. Na trgu je na voljo širok nabor kondomov; najbolje bo, da preizkusite več modelov in dimenzij in tako ugotovite, kateri najbolj ustreza vašemu penisu.

Kondomi brez lateksa

Če ste alergični na lateks ali vam lateks ne ustreza, lahko izberete tudi kondome iz drugih materialov, ki nudijo enako mero zaščite. Nekateri umetni materiali omogočajo celo tanjše kondome, kar lahko občutenje še izboljša.

Lubrikant je priročna oprema pri analnem seksu

Uporaba lubrikanta zmanjša verjetnost, da bi se površje zadnjika ali penisa med seksom poškodovalo, zmanjša tudi možnost poškodbe kondoma med seksom. Pri seksu velja načelo, da ni lubrikanta nikoli preveč. Več lubrikanta kot uporabite, bolj gladko bo šlo noter in ven, s tem pa se tveganje za poškodbe zmanjša.

Lubrikant uporabite na penisu, razen ko uporabljate kondom. Takrat ga nanesite na že nataknjen kondom. Uporabljajte ga tudi s spolnimi igračkami in igranjem s prsti. Več o zaščiti spolnih igračk si lahko preberete tukaj.

Kateri lubrikant?

Uporabljajte le lubrikant na vodni ali silikonski osnovi. Dobite ga lahko brezplačno na naši testirni točki v Ljubljani ali ga kupite v lekarnah, seks shopih, živilskih trgovinah in drogerijah. Za analni seks je najbolje izbrati čim bolj nevtralen lubrikant brez dodanih arom, ki bi lahko dražile sluznico.

Ne uporabljajte lubrikanta na oljni osnovi

Če boste uporabili kondom iz lateksa, ne uporabljajte lubrikanta na oljni osnovi, krem ali vazelina, saj te povečajo prepustnost kondoma, spremenijo njegovo strukturo ali ga kemično poškodujejo. Zaradi tega lahko kondom poči ali je prepusten, čeprav to ni zaznavno s prostim očesom. Pred uporabo preberite navodila. 

Desenzibilizacijski lubrikanti

Obstajajo tudi tako imenovati desenzibilizacijski lubrikanti, ki sproščajo analno mišico in s tem naredijo analni seks bolj sproščen tudi za tiste, ki pri njem občutijo bolečino ali neugodje. 

Kaj pa slina?

Slina je pri analnem seksu manj učinkovito mazivo. V primerjavi z lubrikantom je ponavadi nanesemo premalo in tudi prehitro se posuši. Z uporabo sline povečate tudi tveganje za prenos spolno prenosljivih okužb.