Šok, strah in jeza so pogosti odzivi na takšno novico. A izkušnje kažejo, da partnerstva med hiv negativnimi in hiv pozitivnimi niso neobičajna.

Informacija, da ima vaš partner oziroma oseba, s katero ravno pričenjate odnos, hiv, najverjetneje ni nekaj, ob čemer zgolj zamahnete z roko in o tem več ne razmišljate. Trenutek, ko bo to informacijo delil z vami, se lahko zgodi kadarkoli; morda vam bo to zaupal, še preden ga boste osebno spoznali (na spletu), morda na prvem zmenku, morda šele čez nekaj tednov ali mesecev.

Strah je povsem razumljiva reakcija

Če bo vaša prva reakcija strah, je to povsem običajno. A preden jo na vrat na nos pobrišete, globoko vdihnite in premislite, kaj boste storili. Če sta čisto na začetku odnosa in vam je zaupal tako pomembno in zaupno informacijo, pomeni, da ste mu res všeč in da želi biti iskren z vami.

Če pa sta skupaj že nekaj časa in sta že seksala, a vam je povedal šele zdaj, vas je morda strah, da ste tudi vi sami dobili hiv. Morda ste jezni, ker vam ni povedal, preden sta skočila v posteljo? Razumeti morate, da je razkritje hiv statusa zelo težko. Neosveščenost ljudi, ki povzroča hiv pozitivnim neprijazno družbeno klimo, strah pred zavrnitvijo, nezmožnost najti prave besede, vse to je lahko razlog, da vam ni povedal prej. A ker svoj hiv status pozna in je zato uporabil kondom, ker se verjetno zdravi in ima zato nezaznavno virusno breme, je možnost, da je do prenosa hiva prišlo, zares minimalna. Sicer pa moramo tudi sami pri seksu vedno ravnati tako, da preprečimo prenos okužb z drugih oseb nase, saj smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami.

Ne presojajte ga po tem, da ima v sebi majhen virus – predvsem je nekdo, ki vam je všeč in vas privlači. Če razmišljate, kaj vse je moral početi, da je dobil hiv, je odgovor preprost – verjetno popolnoma iste stvari, kot jih počnete vi in pravzaprav večina ljudi. Več o seksu z osebo s hivom.

Življenje s hiv pozitivnim partnerjem

Pozitiven partner, ki je na terapiji in ima nezaznavno virusno breme, ne more prenesti virusa, zato bosta lahko uživala polno spolno življenje. Dodatno zaščito seveda zagotavljajo kondomi, priporočljivo pa je še redno testiranje na hiv.

Dobro premislite, kaj boste storili

Monogamna zveza 

Ljudje imamo različne oblike zvez. Poleg monogamnih tudi takšne, kjer imamo več spolnih partnerjev. Včasih pa se zgodi, da kdo preprosto skoči čez plot. In lahko se zgodi, da partner dobi hiv od kakšnega drugega spolnega partnerja. Če ste zanj vedeli ali pa ne, bo verjetno novica o partnerjevi diagnozi šok.

Odprta zveza

Če sta v odprti zvezi, vam novica o tem, da je seksal z drugim, verjetno ne dela težav, jezni pa ste, ker niste bili dovolj previdni. Večji šok je, če za to, da seksa z drugimi, niste vedeli.

A preden boste v jezi prenagljeno storili kaj, za kar vam bo kasneje morda žal, pomislite; vašemu partnerju je verjetno zdaj veliko huje kot vam. Mu res želite še dodatno otežiti življenje? Preprostega odgovora in rešitve v taki situaciji ni, a vzemite si čas in dobro premislite, kaj boste storili.

Veliko parov je, pri katerih je en negativen, drugi partner pa ima hiv

In ja, veliko parov je, pri katerih je en partner hiv pozitiven, drugi pa negativen, in živijo popolnoma običajno življenje v dvoje.

Pozitiven partner, ki je na terapiji in ima nezaznavno virusno breme, prek spolnih odnosov ne more prenesti virusa, zato bosta lahko uživala polno spolno življenje. Dodatno zaščito seveda zagotavljajo kondomi, priporočljivo pa je še redno testiranje na hiv.

S partnerjevim infektologom oziroma infektologinjo se lahko tudi pogovorite o različnih možnostih zaščite. Z vsakdanjimi stiki in sobivanjem pa se hiv ne prenaša. Nobenega razloga potemtakem ni, da bi nekomu, ki vam je všeč, samo zaradi tega, ker ima hiv, obrnili hrbet. Bi mu ga tudi, če bi imel povišan krvni tlak ali sladkorno bolezen?