Hiv po 50. letu

Ne glede na to, ali ste postali hiv pozitivni šele po 50. letu ali pa s hivom živite že dolgo, dejstvo je, da staranje s hivom prinaša posebne izzive, v prvi vrsti povezane s staranjem in vplivom hiva na zdravstveno stanje. In tudi, če še niste stari 50 ali pa se počutite mladega po srcu, se morate zavedati, da boste prej ali slej prišli v leta, ko boste stari. S čim bolj zdravim življenjem pa lahko že zdaj naredite nekaj zase. 

Zdravstvene težave, povezane s staranjem in hivom

Večina starejših oseb se sooča z nekaterimi boleznimi in stanji, običajnimi za staranje, na primer različnimi kroničnimi boleznimi, kognitivnimi in telesnimi spremembami in pešanjem moči. Pri hiv pozitivnih osebah do teh bolezni in sprememb prihaja prej kot pri hiv negativnih, poleg tega pa se pojavljajo pogosteje. Pri starejših, dolgotrajno hiv pozitivnih osebah, ki se zdravijo s protiretrovirusnimi zdravili, so pogoste bolezni, ki sicer niso povezane z aidsom, so pa povezane z okužbo s hivom (angl. HIV-associated non-AIDS conditions). Največkrat gre za srčno-žilna obolenja, s hivom povezane nevrokognitivne motnje, bolezni jeter in ledvic, sladkorno bolezen, pogostejša so nekatera rakava obolenja, osteopenija in osteoporoza, značilna pa sta tudi telesna šibkost in sopojavnost več bolezni hkrati.

Problem predstavljajo tudi velika količina različnih zaužitih zdravil, morebitna součinkovanja zdravil in različne sookužbe (npr. hepatitis). Z dodatnimi težavami (npr. na nekatera zdravila odporen virus) se soočajo tiste osebe, ki so se zdravile s zgodnjimi protiretrovirusnimi zdravili. Hiv tudi povečuje tveganja za razvoj bolezni, povezanih s staranjem.

Zdravljenje različnih bolezni pri starejših osebah s hivom je tudi težje kot pri tistih, ki hiva nimajo. A ta dejstva naj vam ne vzamejo poguma. Če opazite kakršnekoli težave ali spremembe v svojem zdravstvenem stanju, se o njih pogovorite s svojim zdravnikom ali zdravnico. Povejte mu oziroma ji, če opažate, da ste počasnejši, izgubljate moč ali ste pogosto utrujeni, če postajate pozabljivi ali pa se težko zberete. Povejte mu oziroma ji tudi za vsa ostala zdravila, zdravilske pripravke in prehranske dodatke, ki jih uživate.

Pogovor z zdravnikom je pomemben, naj vam ne bo odveč!

Dolgotrajno življenje s hivom in naveličanost zdravljenja

Dolgotrajno življenje s hivom ima lahko za posamezno osebo različne medsebojno povezane zdravstvene, psihološke in socialne posledice, ki ne izvirajo zgolj iz okužbe s hivom, temveč so njihovi vzroki tudi staranje, s starostjo povezana osamljenost in družbena izolacija, odklonilen odnos družbe do staranja in ekonomski razlogi. Vsi ti dejavniki lahko negativno vplivajo na kakovost življenja starejših oseb s hivom in dolgotrajno hiv pozitivnih, z izzivi pa se soočajo tudi njihovi bližnji.

Dolgotrajno hiv pozitivni posamezniki se lahko soočajo tudi z naveličanostjo zdravljenja (ang. treatment fatigue), torej dolgoletno rutino, ki jo zaznamujejo skrb za pravočasno jemanje zdravil, spremenjen življenjski slog, morebitni stranski učinki zdravil, slabše zdravje in redni obiski klinike.

Če se soočate s podobnimi težavami, se lahko o njih pogovorite z nekom v okviru vrstniške podpore Buddy.

Telefon za osebe, ki živijo s hivom

Svetovalec vam je na voljo za pogovor, podporo in informiranje o hivu. Lahko pošljete tudi SMS sporočilo ali elektronsko pošto. Odgovarjamo vsak delovnik od 10. do 16. ure.

030 361 280  [email protected]

Dostop do domov za starejše občane in z njim povezano razkritje hiv statusa

Posledica učinkovitih zdravil, ki jih imamo danes na voljo, je, da osebe s hivom dočakajo visoko starost, torej čas, ko morda ne sami ne njihovi bližnji ne morejo skrbeti zase oziroma za njih. Ustrezno rešitev predstavljajo v takih primerih domovi za starejše občane, kjer pa se lahko pojavi problem pri sprejemu oseb s hivom, saj so na žalost marsikje v sistemu varstva starejših prisotni zelo močni predsodki.

Dejstvo, da ima neka oseba hiv, je v domovih za starejše precej težko prikriti, sploh če gre za osebe, ki potrebujejo nego ali pa imajo nevrokognitivne motnje. Več o tej temi najdete v zavihku »Moje pravice in življenjske situacije«, če imate vprašanja, pa lahko pišete na [email protected].

Osebe po 50. letu z novo diagnozo

Kljub predsodku, da osebe v zrelih letih ne seksajo, temu seveda ni tako. Je pa povsem možno, da se starejši posamezniki zaradi svojih let in manj aktivnega spolnega življenja ne počutijo kot del »tvegane skupine«, zato so morebiti manj pozorni na varnejšo spolnost in se pogosto ne testirajo na hiv, dokler ni njihov imunski sistem že močno poškodovan.

Problem je tudi, da pri simptomih okužbe pri starejših osebah zdravniki pogosto ne pomislijo na hiv ravno zaradi predsodka, da starejši ne seksajo več. Pozna diagnoza pa lahko pomeni slabšo prognozo, manj uspešno zdravljenje in več zdravstvenih zapletov kasneje v življenju. Ne glede na to, kako zgodaj ali pozno po okužbi je postavljena diagnoza, v vsakem primeru pomeni izziv in prinaša zdravstvene, socialne in psihološke posledice.

Spolnost

Seveda tudi ljudje v zrelih letih seksajo, in to je čudovito! Poiščite več informacij o seksu.