Moje zdravje

Skrb za zdravje pomeni več kot le jemanje zdravil. Z zdravim načinom življenja lahko preprečite ali omilite zdravstvene zaplete, povezane z dolgotrajnim življenjem s hivom.

V odločitve o svojem zdravljenju ste enakovredno vključeni

Čeprav bosta nad vašim zdravstvenim stanjem bedela zdravnik infektolog oziroma infektologinja in vaš družinski zdravnik ali zdravnica, bo vaša vloga zelo pomembna. Ne le, da imate pravico, da ste enakovredno vključeni v odločitve o svojem zdravljenju, ampak boste nenazadnje vi tisti, ki boste morali pravilno in redno uživati zdravila, živeti na način, ki bo imel čim manj negativnih posledic na vaše zdravje in seznanjati svoja zdravnika o vseh boleznih in terapijah, ki jih uživate.

To je pomembno predvsem zato, da zdravila, ki vam jih predpiše vaš družinski zdravnik, ne bi negativno reagirala v kombinaciji z zdravili proti hivu. Prav tako ga oziroma jo obvestite, če uživate prehranske dodatke ali se zdravite s pomočjo alternativne oziroma komplementarne medicine. S spremembami v počutju in zdravstvenem stanju zdravnika oziroma zdravnico seznanjajte, tudi če se vam morda zdijo nepomembne; tako se lahko izognete nepotrebnim nevšečnostim.

Predanost terapiji je ključna

Dobra adherenca (tj. predanost terapiji) je ključna za vaše zdravje, vendar je slednje odvisno tudi od vaših življenjskih navad. Spodaj si lahko preberete nekaj koristnih napotkov. Predvsem pa razmišljajte pozitivno in se zavedajte, da nobena sprememba ne pride čez noč, zato se ne obremenjujte, če ne boste zmogli naenkrat spremeniti svojega življenja!

Uspešnost terapije je odvisna od vas.

Zdrav način življenja in predanost terapiji sta ključna za uspešnost terapije in kvalitetno življenje.

Cepljenja

Na kliniki vas bodo cepili proti virusoma hepatitisa A in B ter pnevmokoknim okužbam, priporočajo pa tudi cepljenje proti nekaterim drugim povzročiteljem bolezni, na primer tetanusu, klopnemu meningoencefalitisu in gripi. Koristno je tudi cepljenje proti virusu humanega papiloma (HPV), ki lahko povzroča rak zadnjika in nekatere druge vrste rakov, verjetnost za razvoj te bolezni pa je pri hiv pozitivnih osebah dvakrat višje kot pri tistih, ki hiva nimajo.

Pred vsakim cepljenjem pa se posvetujte s svojim zdravnikom infektologom ali infektologinjo, sploh pred cepljenjem z živimi cepivi! Z njim oziroma njo se posvetujte tudi pred potovanji v eksotične dežele in ga oziroma jo povprašajte o napotkih za preprečevanje okužb.

Kajenje

Kajenje je škodljivo za kogarkoli, pri osebah s hivom pa so tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj (že tako ali tako povišana), rakov in pljučnih bolezni zaradi kajenja še višja kot pri hiv negativnih ali pri nekadilcih s hivom. Kajenje tudi slabi imunski sistem. Opustitev kajenja bistveno zniža verjetnost srčne kapi in pljučnice ter ostalih bolezni. Prenehanje kajenja je lahko izjemno stresno in zahtevno; sploh če ste šele pred kratkim izvedeli, da imate hiv, vam lahko prižgana cigareta pomaga pri »pomirjanju živcev« in ideja, da bi se ji odrekli, se vam morda zdi grozna. A četudi boste nekaj časa še kadili, se morate zavedati, da bo imelo kajenje dolgoročno gledano slabe posledice za vaše zdravstveno stanje.

Alkohol

Tako kot pri kajenju tudi pri alkoholu velja, da lahko škodljivo vpliva na zdravje posameznika ne glede na to, ali je oseba hiv pozitivna ali ne. A ker lahko hiv povzroči določene zdravstvene težave, jih prekomerno uživanje ali zloraba alkohola še povečata. Alkohol lahko poškoduje jetra, ki so pomembna za učinkovito predelavo protiretrovirusnih zdravil proti hivu, obenem pa že tako ali tako obremenjena zaradi hiva, zdravil in morebitnih sookužb s hepatitisom – zato je pomembno, da osebe, ki imajo poleg hiva tudi hepatitis, alkohola NE uživajo. Nekatera zdravila proti hivu lahko povzročijo povišano vsebnost maščob v krvi, ki jo pretirana uporaba alkohola lahko še dodatno poviša in povzroči srčno-žilna obolenja. Poleg tega alkohol škodi imunskemu sistemu, posamezniki z zaradi alkohola poškodovanimi jetri pa so bolj nagnjeni k stranskim učinkom nekaterih zdravil, predvsem zaviralcev proteaze. Prekomerno pitje lahko povzroča tudi težave pri rednem jemanju zdravil – alkoholizirana oseba se morda ne bo spomnila, da mora vzeti zdravila, vodi pa lahko tudi v alkoholizem in težave z mentalnim zdravjem; oboje lahko povzroči vsesplošno poslabšanje zdravja in slabšo adherenco. Zmerna poraba alkoholnih pijač pa bistveno ne vpliva bistveno na zdravje oseb s hivom, zato si lahko brez slabe vesti privoščite kozarček ali dva, a redno uživanje večjih količin za vas vsekakor ni dobro.

Prekomerno pitje

Medtem ko zmerno uživanje alkohola bistveno ne vpliva na vaše zdravje, lahko pretiravanje vpliva na vaša jetra, ki so že obremenjena zaradi zdravil, hiva ali drugih soprisotnih okužb.

Droge

Uporaba drog ima lahko za zdravje oseb, ki živijo s hivom, škodljive posledice. Droge lahko součinkujejo z nekaterimi protiretrovirusnimi zdravili, škodljivo vplivajo na jetra (ki so bistvenega pomena za presnovo protiretrovirusnih zdravil), slabijo imunski sistem, povzročajo stres in nespečnost, slabijo apetit in škodljivo vplivajo na splošno zdravje. Uporaba drog lahko vpliva tudi na adherenco (redno in dosledno jemanje protiretrovirusnih zdravil). V izogib zapletom, ki bi lahko povzročili poslabšanje vašega zdravstvenega stanja, je bolje, če se uporabe drog vzdržite. Če imate s tem težave, se lahko pogovorite s svojim zdravnikom ali zdravnico, ali nas obiščete v eni izmed naših svetovalnic.

Druga zdravila

Protiretrovirusna zdravila lahko reagirajo z drugimi zdravili, zato morate svojega zdravnika infektologa oziroma infektologinjo obvestiti, če jemljete katerokoli zdravilo, zdravilno učinkovino ali dodatek (uradne ali alternativne medicine). Iz istega razloga je dobro, če vaš hiv status pozna tudi vaš družinski zdravnik oziroma družinska zdravnica, ki vam bo predpisoval oziroma predpisovala zdravila za zdravljenje bolezni, ki niso povezane s hivom. Z zdravnikom infektologom ali infektologinjo se posvetujte glede uporabe zdravilskih izdelkov (ameriški slamnik na primer reagira z nekaterimi protiretrovirusnimi zdravili) in prehranskih dodatkov (npr. vitaminov).

Počitek in stres

Telo potrebuje za regeneracijo in pravilno delovanje dovolj počitka, zato sta spanje in počivanje pomembna dejavnika, ki prispevata k fizičnemu in psihičnemu zdravju vsakega posameznika. Stres, skrbi, bolezen, anksioznost, depresija, stranski učinki nekaterih zdravil, nepravilna prehrana, uživanje kave, čaja in cigaret ter zloraba drog ali alkohola lahko povzročijo pomanjkanje spanja, slabše spanje ali nespečnost, to pa lahko povzroči nižjo storilnost in koncentracijo, slabše počutje, slabitev imunskega sistema in poslabšanje zdravstvenega stanja. Če si pri težavah s spanjem ne morete pomagati sami, o tem povprašajte zdravnika, s katerim bosta ugotovila vzroke in jih poskusila odpraviti. To še posebej velja pri uživanju nekaterih protiretrovirusnih zdravil, ki lahko povzročajo nespečnost (npr. Kaletra, Sustiva, Atripla, Eviplera, Isentress, Tivicay …).

Stres – zaradi vašega hiv statusa, službe ali kateregakoli drugega razloga, za vas ni dober, ker pomembno prispeva k slabemu počutju in poslabšanju zdravja. Stres po diagnozi, pri čakanju na izvide testov na virusno breme in CD4, stres zaradi strahu pred razvojem bolezni, zaradi strahu pred okužbo partnerja, zaradi skrivanja hiv statusa … je razumljiv, a tudi nepotreben. Čeprav utegne to zveneti kruto, je takšna realnost; imate hiv in z njim boste morali živeti. Stres zaradi hiva vam pri tem ne bo prav nič pomagal, ravno obratno, slabo lahko vpliva na imunski sistem in na poslabšanje zdravja. Glede zmanjševanje stresa se lahko posvetujete s svojim zdravnikom oziroma zdravnico ali pa se obrnete na našo Hiv svetovalnico vsak delovni torek med 17. in 18. uro. Pišete nam lahko tudi na [email protected]

Ne obremenjujte se preveč, bodite prijazni sami do sebe in razmišljajte optimistično. Obdajte se z ljudmi, v družbi katerih ste sproščeni, in počnite stvari, v katerih uživate. Nobenega razloga ni, da se v življenju ne bi imeli lepo!

Psihiatrična pomoč

Če vam življenje s hivom predstavlja preveliko breme, ki vpliva na vaše čustveno ravnovesje, povzroča depresijo, vodi do samomorilnih misli ali pa v škodljivo rabo alkohola in drog ter odvisnost, je dobro poiskati strokovno pomoč. Na Centru za mentalno zdravje v Ljubljani, in sicer v sodelovanju z Infekcijsko kliniko, deluje ambulanta za pomoč osebam s hivom. Tja vas lahko napoti vaš infektolog ali infektologinja. Lahko jim tudi pišete na [email protected] in se dogovorite za termin.

Zdravje na potovanju

Če se odpravljate na krajše ali daljše potovanje, poskrbite, da boste imeli s seboj dovolj veliko zalogo zdravil, saj odmerkov ne smete izpustiti. Za primer izgube ali kraje prtljage imejte s seboj vedno tudi rezervo v ročni prtljagi, kajti če boste ostali brez zdravil, morda do njih ne boste imeli dostopa v državi, kamor potujete. Pred potovanjem se pozanimajte glede morebitnih cepljenj, ki jih je potrebno opraviti, o njih pa se pogovorite s svojim infektologom ali infektologinjo, saj nekaterih oseb s hivom, predvsem tistih s hujšo imunsko okvaro, ni dovoljeno cepiti.

Na potovanju, sploh če je daljše in potujete v slabše razvite dežele, bodite pazljivi pri uživanju hrane, izognite se surovi, premalo kuhani hrani ali takšni, ki je pripravljena v higiensko slabih razmerah. Uživajte sadje z olupki in pijte ustekleničeno vodo brez ledu, o uporabi pripravkov, ki pomagajo ob driski (zdravila, oglje), pa se pred potovanjem pogovorite s svojim zdravnikom ali zdravnico, ki vam bo lahko pomagal oziroma pomagala s koristnimi nasveti o varovanju zdravja na potovanju. Nekaj praktičnih nasvetov o potovanjih najdete tudi v rubriki »Moje pravice in življenjske situacije«.

Potrebujete pomoč?

V okviru Buddy podpornega programa vam lahko pomagamo prebroditi težave zaradi hiva.

Pokličite nas na 030 361 280 ali pošljite e-pošto na [email protected].

Zdravje ustne votline

Osebe, ki živijo s hivom, imajo pogosto težave z dostopom do ustrezne zobozdravstvene oskrbe. To bodisi pomeni, da jih v zobozdravstvenih ambulantah zavračajo, jih naročajo ob koncu delovnega časa ali pa zobozdravstveni delavci pri obravnavi uporabljajo pretirane zaščitne postopke, ki pri nekaterih hiv pozitivnih osebah vzbujajo nelagodje in občutek manjvrednosti. Takšna obravnava je nesmiselna, saj morajo zobozdravniki pri vseh pacientih upoštevati splošne previdnostne ukrepe, ki so namenjeni preprečevanju prenosa okužb.

Osebe, ki se zdravijo s protiretrovirusnimi zdravili, imajo v veliki večini nezaznavno virusno breme, tako da prenos hiva praktično ni mogoč. Če zobozdravnik pacienta zavrne, mora v skladu z Zakonom o pacientovih pravicah razloge za zavrnitev pisno utemeljiti v osmih dneh od izražene pacientove izbire, pacientu pa predlagati izbiro drugega zdravnika.
Za več informacij o zobozdravnikih lahko pišete na [email protected] ali nas pokličete na 030 361 280.