Gonoreja

Način prenosa gonoreje 

Gonoreja se najpogosteje prenaša prek nezaščitenih spolnih odnosov (oralni, analni, vaginalni), redkeje pa tudi prek rimminga (lizanje anusa) okuženi osebi in poljubljanja. 

Simptomi gonoreje

Bakterijo lahko najdemo v sečnici, danki, žrelu, očesni veznici in na materničnem vratu. Okužba je praviloma lokalna, torej omejena na sluznico, ki je bila v stiku z okuženo osebo. 

Gonoreja v sečnici 

Pri moških se v roku od 3 do 7 dni pojavi vnetje sečnice, ki se praviloma kaže z gnojnim, rumenkastim ali zelenkastim izcedkom, srbenjem in pekočim uriniranjem. 

Izcedek lahko preneha, okužba pa preide v kronično obliko in se preseli v mehur, lahko tudi v prostato in obmodek. Pojavijo se lahko simptomi, kot so tiščanje na vodo, boleča erekcija, včasih celo povišana temperatura. Simptomi okužbe sečnice se pojavijo pri približno 90 % oseb.

Gonoreja v rektumu 

Pri okužbi rektuma se lahko razvijejo simptomi vnetja sluznice, krvavi, gnojno-sluzavi izločki iz zadnjika, srbečica in/ali siljenje na blato. A ti simptomi niso vedno prisotni. V polovici primerov poteka okužba brez simptomov. 

Gonoreja v žrelu 

Pri večini okužba v žrelu poteka asimptomatsko. Redko pa se lahko pojavi vnetje in občutljivo žrelo ob požiranju. 

Če gonoreje ne zdravimo, lahko bakterija vstopi v krvni obtok in povzroči življenjsko ogrožujoče stanje. 

Zdravljenje gonoreje 

Zdravljenje poteka z antibiotiki, ki jih predpiše zdravnik ali zdravnica. Samozdravljenje z antibiotiki brez zdravniške kontrole močno odsvetujemo. Z neprimernim zdravljenjem postaja gonoreja odporna na antibiotike, zato je pomembno, da v primeru okužbe obiščete specialista ali specialistko in dosledno upoštevate njegova oziroma njena navodila.

Testiranje na gonorejo

Prisotnost gonoreje je možno dokazati z mikrobiološko preiskavo brisa (žrela, rektuma ali sečnice) ali urina. Diagnostično okno pri testiranju na gonorejo je 1 teden. Testirani osebi se na test predhodno ni potrebno pripraviti.

Testiranje na gonorejo (bris žrela in rektuma) uporabnikom omogočamo tudi pri Legebitrinem testiranju v skupnosti.