HPV

Načini prenosa 

HPV (Human Papillomavirus) se prenašajo s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe, najpogosteje pri spolnih odnosih (vaginalni, analni, oralni). Redkeje je prenos mogoč s souporabo brisač, oblek, spolnih pripomočkov okužene oziroma okuženega ali celo pri porodu. Okužbe s HPV so najpogostejše spolno prenosljive okužbe in večina spolno dejavnih oseb se kdaj okuži s HPV, čeprav večina ljudi sploh ne ve, da so okuženi. S to skupino virusov se lahko okužimo, tudi če partner nima nobenih znakov ali simptomov okužbe. 

Simptomi

Simptomi HPV se pojavijo le pri nekaterih ljudeh.

Poznamo nizkorizične HPV, ki lahko povzročijo nastanek anogenitalnih bradavic (kondilomov), in visokorizične HPV, ki lahko povzročijo predrakave in rakave spremembe ustne votline, žrela, grla, zadnjika, spolovil in rodil.

Anogenitalne bradavice (Condylomata acuminata) so izrastki, ki se pojavijo v okolici zadnjika, v zadnjikovem kanalu, na glavici moškega spolnega uda, na mošnji, notranji strani stegen, na sramnih ustnicah, v nožnici, na materničnem vratu, redkeje v ustni votlini, žrelu ali na glasilkah. Te bradavice so mehkejše in bolj gladke kot bradavice drugje po telesu. Pojavijo se od 1 do 8 mesecev po okužbi. Če se kondilomi pojavijo v okolici zadnjika, je nujen pregled zadnjikovega kanala, pri ženski pa tudi nožnice in materničnega vratu.

Kondilomi se lahko pojavijo v zadnjikovem kanalu tudi brez prakticiranja receptivnih analnih spolnih odnosov. Zato je priporočljivo, da se za pregled zadnjikovega kanala odločijo vsi, ki imajo kondilome kjerkoli na spolovilu. Če ima moški kondilome v bližini sečnice, je potrebno pregledati tudi njeno notranjost (uretroskopija). Vedno je potrebno pregledati tudi partnerja.

Od okužbe do pojava kondilomov lahko mine nekaj tednov ali pa leto in več. 

80 % moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, se bo v življenju okužilo s HPV.

Zdravljenje

Večina okužb s HPV (Human Papillomavirus) izzveni sama od sebe v letu do dveh, do 10 % okužb s HPV pa je kroničnih.

Zdravljenje je usmerjeno v odstranjevanje genitalnih bradavic (kondilomov) in drugih sprememb. Zdravljenje je praviloma dolgotrajno, odstotek ponovitve kondilomov pa visok. Kondilome lahko odstranijo z zamrzovanjem s tekočim dušikom ali jih odstranijo kirurško. 

Testiranje

Rutinskega testiranja se ne izvaja, saj je približno polovica spolno aktivnih nosilcev HPV. Simptomi se pojavilo le pri nekaj odstotkih okuženih.

Moškim, ki so pri analnih odnosih pasivni, svetujemo pregled zadnjika in danke na dve do tri leta, v primeru okužbe s hivom pa vsako leto.

Preprečevanje

Eden najbolj učinkovitih ukrepov za preprečevanje okužb s HPV in njenih posledic je cepljenje proti HPV. Cenik cepljenja v ambulantah na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko najdete tukaj.

Informacije o testiranju na hiv, hepatitise in druge spolno prenosljive okužbe v skupnosti lahko najdeš tukaj.