V prihodnjem šolskem letu prvič proti HPV cepljeni tudi dečki

Humani virusi papiloma (HPV) so najpogostejša spolno prenosljiva okužba. Povzročajo okužbe kože in sluznice in lahko povzročijo bradavic ter več predrakavih in rakavih sprememb ustne votline, žrela, grla, zadnjika in spolovil. Okužbo s HPV ima vsaj enkrat v življenju večina moških, ki ima spolne odnose z moškimi. Simptomi HPV se pojavijo le pri nekaterih ljudeh. Okužb rektuma pogosto ne opazimo, ker so skrite v notranjosti telesa in ne povzročajo težav.

Okužba s HPV se prenaša s tesnimi stiki s kožo ali sluznico okužene osebe: ljubkovanje, stiki s kožo genitalnega področja, vaginalni spolni odnosi, analni spolni odnosi, oralni spolni odnosi. Med različnimi deli telesa jo lahko prenašamo tudi z rokami. Tveganje za okužbo se povečuje s številom spolnih partnerjev, z neuporabo kondoma, kajenjem in hkratno okužbo z drugimi spolno prenosljivimi okužbami, vključno s hivom.

Cepljenje proti HPV je najučinkovitejši ukrep proti okužbi s HPV. V šolskem letu 2021/22 bodo prvič po programu cepljenja proti HPV cepljeni tudi dečki. Cepljenje dečkov bo med drugim doprineslo k vzpostavitvi kolektivne imunosti in k boljšemu obvladovanju bolezni, ki jih okužbe s HPV povzročajo.

Cepivo je varno in učinkovito preprečuje s HPV povezane rake in druge bolezni. Če se želiš cepiti proti HPV, to lahko storiš samoplačniško v ambulanti za cepljenje (NIJZ) ali pa vprašaj izbranega osebnega zdravnika.

Viri: 

kajisces.si