V času epidemije covid-19 smo sami sebi najboljši spolni partner

Za zajezitev epidemije največ lahko naredimo sami in to že z upoštevanjem osnovnih priporočil stroke, ki so redno in pravilno umivanje in razkuževanje rok, uporaba zaščitnih mask in upoštevanje razdalje med osebami na min. 1,5 metra ter nenazadnje omejitev stikov izven našega gospodinjstva. 

Kako pa lahko epidemijo zajezimo pri spolnih odnosih? 

V času epidemije smo sami sebi najboljši spolni partner. Zadovoljimo se lahko z masturbacijo, uporabo različnih spolnih igrač ter nenazadnje virtualnim seksom. V prednosti so osebe, ki s svojim partnerjem živijo v istem gospodinjstvu. 

Kaj pa v primeru, ko partner ne živi v istem gospodinjstvu? 

Če se odločimo za spolne odnose z osebo, ki ne živi z nami, smo izpostavljeni tveganju za okužbo z novim koronavirusom. Četudi koronavirus ni spolno prenosljiva okužba, se ta prenaša z bolj ali manj tesnimi stiki, kar pomeni, da se lahko prenese tudi pri spolnih odnosih. V kolikor se s partnerjem vseeno odločita, da bosta imela spolne odnose, kljub temu da ne živita skupaj, vam svetujemo, da se tik pred in po seksu stuširata, pred in po seksu prezračita prostor, izogibajta se poljubljanju in izmenjavi sline, izberita spolne prakse, ki omejujejo kontakt obrazov (npr. doggy style), tako pri oralnem kot tudi analnem spolnem odnosu uporabita kondom, po spolnem odnosu zamenjajta rjuho. 

Ostanite zdravi!