Tveganje za smrt pri ozdravljenih bolnikih s hepatitisom C še vedno visoko

Nova obsežna študija, objavljena v reviji The BMJ, ugotavlja, da se osebe, ki so ozdravljene okužbe s hepatitisom C, še vedno soočajo s precej višjim tveganjem za smrt v primerjavi s splošno populacijo. Rezultati te raziskave, ki temelji na podatkih več kot 20 tisoč ozdravljenih bolnikov s hepatitisom C, kažejo, da kljub ozdravitvi ostaja tveganje za smrt od 3 do 14-krat večje od povprečja, odvisno od napredovanosti poškodbe jeter. Hepatitis C je resna virusna okužba, ki lahko prizadene jetra in vodi do dolgotrajnih poškodb, vključno s cirozo in rakom na jetrih. Če se ne zdravi, lahko povzroči hude zdravstvene težave in lahko vodi v smrt.

V preteklosti so se bolniki s hepatitisom C soočali z izzivom zdravljenja, saj so bile terapije na osnovi interferona pogosto neučinkovite. Vendar so se s pojavom neposredno delujočih protivirusnih zdravil (DAA) v letu 2011 možnosti zdravljenja bistveno izboljšale. Zdravila DAA so prinesla bistveno višjo stopnjo ozdravitve – več kot 95 % bolnikov doseže virološko ozdravitev, kar drastično zmanjša tveganje za smrt v primerjavi z nezdravljenimi bolniki.

Omenjena študija postavlja vprašanje, kakšno prognozo lahko pričakujejo ozdravljeni bolniki v primerjavi s splošno populacijo. Skupina raziskovalcev iz Velike Britanije in Kanade se je posvetila temu vprašanju in pridobila podatke iz več populacijskih študij, izvedenih med leti 2014 in 2019 v Britanski Kolumbiji, Škotski in Angliji. Analizirali so podatke 21.790 posameznikov, ki so bili ozdravljeni od hepatitisa C. Rezultati so pokazali, da so bile stopnje umrljivosti pri ozdravljenih bolnikih precej višje kot v splošni populaciji. Na Škotskem je bila stopnja smrtnosti med temi bolniki 4,5-krat višja, medtem, ko je bila v Britanski Kolumbiji 3,9-krat višja. Stopnje umrljivosti so se še povečale s hujšo stopnjo jetrne bolezni. Najpogostejši vzroki smrti so bili povezani z zdravili, odpovedjo jeter in rakom na jetrih.

Pomembno je tudi poudariti, da so raziskovalci opazili, da so višje stopnje umrljivosti povezane z dejavniki, kot so starost, uživanje alkohola in prisotnost drugih zdravstvenih težav. V raziskavi opozarjajo, da ugotovitve niso univerzalne in se lahko razlikujejo glede na geografsko področje in druge dejavnike, kot je način prenosa virusa hepatitisa C. Da bi ozdravljeni bolniki v celoti izkoristili prednost zdravljenja, raziskovalci poudarjajo potrebo po učinkovitih mehanizmih za spremljanje njihovega zdravstvenega stanja ter zagotavljanje podpore in ukrepov za preprečevanje škodljivega vedenja, kot je uživanje drog in alkohola. To je ključno za zmanjšanje tveganja za smrt in druge morebitne zdravstvene težave ter za izboljšanje dolgoročnih izidov bolnikov, ki so premagali to resno virusno okužbo.