Redno razkuževanje površin ključno za zaščito pred koronavirusi

Poleg umivanja in razkuževanja rok, nošenja mask ter vzdrževanja varnostne razdalje je za preprečevanje širjenja novega koronavirusa pomembno tudi razkuževanje površin, na kar pa se v praksi prevečkrat pozabi.

Največje tveganje predstavljajo gladke površine, kot so kljuke, gumbi v dvigalih, pipe ipd., kjer je lahko virus obstojen precej časa, lahko tudi dan ali več, opozarja Miroslav Petrovec.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete je izpostavil, da je najbolj pomembna lastnost novega koronavirusa njegova izjemna kužnost, zato so preventivni ukrepi ključni. Dejal je, da se virus z lahkoto prenaša med ljudmi.

Pri izbiri razkužil se je najprej potrebno prepričati o njihovi sestavi in načinu delovanja, potrebno pa se je tudi prepričati, da izbrano razkužilo deluje vsaj na koronaviruse, če že ni dokaza, da deluje direktno na SARS-CoV-2.

Priporočila NIJZ za čiščenje in razkuževanje prostorov so na voljo na naslednji povezavi:

https://www.nijz.si/sl/navodila-za-ciscenje-in-razkuzevanje-prostorov-izven-zdravstvenih-ustanov-v-katerih-se-je-zadrzeval