Pomen dekriminalizacije homoseksualnosti in raznolikosti spolov v boju proti hivu

Istospolni spolni odnosi so kaznivi v 67 državah po svetu, v desetih pa je za takšna dejanja zagrožena celo smrtna kazen. Poleg tega ima 20 držav zakone, ki kriminalizirajo raznolikost spolov. Ti pravni okviri ne le kršijo človekove pravice, ampak imajo tudi škodljive učinke na javno zdravje, zaradi česar ljudje tudi umirajo. 

Najbolj očitna oblika homofobije, ki jo podpirajo te države, so tako imenovani zakoni proti sodomiji, zakoni, ki prepovedujejo ali kaznujejo homoseksualno spolnost.

Sodomija je zgodovinsko gledano več kot samo pojem analnega seksa med moškimi. Včasih je bila sodomija vsaka oblika seksa, ki ni penetracija penisa v vagino. Torej so tudi heteroseksualna felacija (fafanje), heteroseksualni pari, ki imajo analni seks, ali samo masturbacija strogo gledano sodomija, vendar se danes večinoma razlaga kot homoseksualni seks moških z moškimi.

Pri UNAIDS so poudarili pomen dekriminalizacije homoseksualnosti in spolne raznolikosti ter poudarili, da lahko takšni ukrepi rešujejo življenja in utirajo pot k enakosti, dostojanstvu in boljšemu zdravju za vse posameznike.

Ne glede na kulturno ozadje so spolna usmerjenost, spolna identiteta in spolni izraz raznoliki. Posamezniki LGBTIQ+ so bili skozi zgodovino del vsake družbe, vendar se še vedno soočajo z marginalizacijo in izključenostjo, bodisi pravno, kulturno, družbeno ali zaradi kombinacije teh dejavnikov.

Kriminalizacija istospolnih odnosov skupaj s širšo diskriminacijo in nasiljem ovira dostop LGBTIQ+ posameznikov do življenjsko pomembnih storitev. V nekaterih primerih se izvajalci zdravstvenih storitev sami soočajo z nadlegovanjem s strani samooklicanih pravičnikov ali organov pregona, ko nudijo ključno pomoč posameznikom LGBTIQ+.

UNAIDS poroča, da je v državah, kjer so istospolni odnosi kriminalizirani, razširjenost hiva med homoseksualci in moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, petkrat večja v primerjavi z državami, kjer takšni odnosi niso kriminalizirani. 

Države članice Združenih narodov so se ob priznavanju škodljivega vpliva kazenskih zakonov na odziv na hiv v Politični deklaraciji o hivu iz leta 2021 zavezale k ambicioznim ciljem. Obljubile so, da bodo odpravile kazenske zakone, ki spodkopavajo odzive na hiv in puščajo ključne populacije v ozadju. Dekriminalizacija velja za ključni element odziva na hiv, države pa so se zavezale, da bodo do leta 2025 zagotovile, da bo manj kot 10 % držav ohranilo kaznovalno pravno in politično okolje, ki ovira odziv na hiv.

Spodbudno je, da je bil dosežen napredek. V zadnjem letu so države, kot so Antigva in Barbuda, Saint Kitts in Nevis, Singapur, Barbados in Cookovi otoki, odpravile arhaične kolonialne zakone, ki so kriminalizirali istospolne odnose. Kuvajtsko sodišče je prav tako razveljavilo zakon, ki je kriminaliziral “posnemanje nasprotnega spola”.

Brazilija je med državami, ki dosegajo napredek pri uveljavljanju človekovih pravic posameznikov LGBTIQ+. Brazilija je napovedala sodelovanje države v globalnem partnerstvu za ukrepanje za odpravo vseh oblik stigme in diskriminacije, povezane s hivom. 

Vendar pa se ponovno pojavljajo dobro financirana in dobro organizirana mednarodna prizadevanja za širjenje predsodkov ter spodbujanje diskriminatorne in škodljive zakonodaje proti homoseksualnosti in transspolnosti.

Kjer in če bo takšna zakonodaja sprejeta, bi imela uničujoče posledice za javno zdravje, saj bi posameznikom LGBTIQ+ preprečevala dostop do potrebnih zdravstvenih storitev, zdravstvenim delavcem pa onemogočala zagotavljanje življenjsko pomembne oskrbe, vključno s storitvami preprečevanja in zdravljenja hiva. Zaradi javnega zdravja je nujno, da se ta škodljiva agenda ustavi.

UNAIDS poziva vse države, naj odpravijo kazenske zakone in se borijo proti predsodkom do lezbijk, gejev, biseksualcev, transspolnih in interspolnih oseb. Bolj pravičen, enakopraven in sočuten svet vodi k boljšemu zdravju za vse.

Vir: https://tripbytrip.org/2023/04/22/67-countries-where-gay-sex-is-illegal/