Pfizerjevo zdravilo proti covidu-19 bi bilo lahko na trgu že konec leta

Farmacevtska korporacija Pfizer, ki je prva razvila cepivo proti covidu 19, je v boju proti pandemiji naredila nov korak. Že nekaj časa namreč razvija zdravilo, s katerim bi zdravili okužbo s koronavirusom. Po besedah slovenskega biokemika Romana Jerala so do zdaj znani javni podatki o razvoju obetavni. Zdravilo pa bo lahko na trgu že konec leta. Razvoj zdravila je v polnem teku. Kot je povedal Jerala, gre za razvoj zaviralcev proteaz, ki so učinkovine za zdravljenje ali preprečevanje virusnih okužb.

Po doslej znanih podatkih farmacevtske korporacije Pfizer gre za tableto, ki bi jo ljudje zaužili takoj, ko bi zboleli oziroma dobili prve simptome. Okuženi bi jo zaužili dvakrat na dan pet dni zapored. Ta bi virusu preprečevala razmnoževanje v telesu, s tem pa omilila simptome bolezni. Končano predklinično testiranje je, kot pravi Jerala, pokazalo, da zdravilo dobro deluje. Podjetje Pfizer trenutno začenja drugo fazo kliničnega testiranja. »Potekalo bo na okoli 2000 pacientih.«

Jerala pravi, da bi testiranje končali proti koncu leta, prve rezultate pa pričakujejo že v oktobru. Že aprila letos je predsednik uprave Pfizer Albert Bourla za ameriško televizijsko mrežo CNBC povedal, da bi bilo lahko zdravilo na trgu že konec leta. Kot je še izpostavil Jerala, so pri Pfizerju prav tako testirali druge vrste sorodnih koronavirusov. Rezultati so pokazali, da bi z zdravilom lahko inhibirali tudi druge skupine virusov iz družine koronavirusov.

Vir: STA