Ozdravljena prva ženska

Z najnaprednejšim zdravljenjem so pozdravili hiv pri ženski, s čimer je postala prva ženska in tretja oseba na svetu, ki so jo ozdravili hiva.

Primer sta na konferenci o retrovirusih in oportunističnih okužbah v Denverju predstavili dr. Yvonne J. Bryson in dr. Deborah Persaud, specialistki za otroške nalezljive bolezni. Raziskovalki sta navedli, da je zdravljenje, ki je potekalo pred štirimi leti, očitno bilo uspešno, saj neimenovana bolnica ne jemlje hiv zdravil in je “asimptomatska in zdrava”.

Povedali so, da so jo “ozdravili” s povsem novo metodo presaditve matičnih celic, pri kateri so uporabili kri iz popkovnice. Dr. Persaud je dejala, da kljub veselju zaradi  ozdravitve, zdravljenje “še vedno ni izvedljiva strategija za vse, razen za peščico od milijonov ljudi, ki živijo s hivom”.

Kljub temu bi lahko metoda pomenila znanstveni preboj, saj bi z njo lahko vsako leto ozdravili na desetine ljudi, ki živijo s hivom in ki so oboleli za rakom.

Vir: https://www.gaytimes.co.uk/life/scientists-appear-to-cure-first-woman-of-hiv-in-important-step-forward-for-treatment/