Opičje koze

V Sloveniji so se pojavili primeri opičjih koz, virusne bolezni, ki je nalezljiva in pri vseh okuženih lahko zapusti trajne brazgotine, še posebej pa je nevarna za majhne otroke, nosečnice in osebe z oslabljenim imunskim odzivom.
Glavna značilnost opičjih koz so izpuščaji, ki se pojavijo kjerkoli po telesu, lahko tudi na obrazu ali samo v predelu genitalij.
Virus, ki povzroča opičje koze, se prenaša s tesnim stikom z okuženim, na primer pri spolnih odnosih, pri bivanju v istem gospodinjstvu, pa tudi pri souporabi okuženih oblek, posteljnine, brisač ali drugih predmetov, ki so bili v stiku s kožnimi spremembami okuženih oseb.
Če opaziš znake okužbe, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izčrpanost, otekle bezgavke in nov nepojasnjen izpuščaj kjerkoli po telesu in si pred kratkim imel tesne stike (vključno s spolnimi stiki) z drugo osebo, še posebej v tujini ali z osebo, ki se je pred kratkim vrnila iz tujine, nemudoma kontaktiraj svojega osebnega zdravnika in se do razjasnitve razloga za bolezenske spremembe izogibaj tesnim stikom (vključno s spolnimi) z drugimi ljudmi.

https://www.nijz.si/sl/okuzbe-z-virusom-opicjih-koz-v-sloveniji