Opičje koze in hiv

Opičje koze – nedavno preimenovane v mpox – so bile ena izmed največjih zdravstvenih zgodb leta 2022. Redka bolezen, ki se večinoma pojavlja v osrednji in zahodni Afriki, je maja izbruhnila na Kanarskih otokih. Večina primerov je bila med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, kar je nakazovalo na spolni prenos te bolezni, ki se sicer prenaša tudi z nespolnimi tesnimi stiki.. Kmalu je mpox skokovito narasel v mestih po Evropi in Severni Ameriki. Zaradi hitrega odziva na pojav epidemije, predvsem s strani skupnosti, se je število novih primerov do konca leta 2022 močno zmanjšalo, opazno višji pa je delež primerov z mpox med osebami, ki živijo s hivom.

Do 1. decembra je Center za nadzor bolezni in preventivo v ZDA (CDC) zabeležil skoraj 30000 primerov mpox v Združenih državah Amerike in več kot 81 000 primerov po vsem svetu. Velika večina primerov je bila med geji, biseksualci in drugimi moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, spolni stiki pa so najpogosteje prijavljeni način prenosa.

CDC navaja, da se je število primerov mpox zmanjšalo za več kot 90 %, potem ko je bilo konec julija in v začetku avgusta najvišje. Strokovnjaki upad pripisujejo kombinaciji različnih dejavnikov, vključno z imunostjo v prvotno okuženi skupini, hitro uvedbo cepiva in spremembo vedenja. Raziskava CDC, izvedena avgusta, je pokazala, da je polovica moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, spremenila vedenje, na primer imela manj spolnih partnerjev.

A čeprav se je število mpox zmanjšalo, so se razlike povečale, kar je povzročilo zaskrbljenost, da bi lahko virus še naprej krožil na nizki ravni v marginaliziranih skupnostih. Poleg tega virusi niso omejeni z mejami. Države v Afriki, ki se že desetletja spopadajo z mpox, še vedno nimajo prostega dostopa do cepiv in zdravljenja. Če se bo virus lahko prosto širil po vsem svetu, se bodo lahko še naprej pojavljali novi izbruhi.

Ljudje v marginaliziranih skupnostih imajo pogosto več ovir pri dostopu do oskrbe, vključno s tem, da nimajo stalnega ponudnika zdravstvenih storitev ali zdravstvenega zavarovanja. Poleg tega se lahko soočajo s stigmo glede spolne usmerjenosti in spolne identitete ter niso pripravljeni razkriti svojih spolnih dejavnosti. Zato je manj verjetno, da se bodo cepili ali testirali za mpox.

Številne osebe, ki so zbolele za mpox, živijo s hivom ali jemljejo preventivno profilakso pred izpostavitvijo (PrEP) za preprečevanje okužbe s hivom. Analiza skoraj 2 000 primerov mpox, opisanih v poročilu CDC o obolevnosti in umrljivosti z dne 9. septembra 2022, je pokazala, da je bilo 38 % oseb, ki živijo s hivom, 41 % pa jih je v zadnjem letu imelo spolno prenosljivo okužbo. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je po vsem svetu nekaj več kot polovica primerov z znanim statusom med osebami, ki živijo s hivom.

Razlogi za to preveliko zastopanost oseb, ki živijo s hivom, niso povsem jasni. Osebe s hivom so pogosteje vključene v zdravstveno oskrbo, na klinikah za spolno zdravje in hiv, kjer se zdravijo, pa so bolj seznanjene z mpox. Možno je, da so osebe s hivom pogosteje del mrež zelo spolno aktivnih gejev in biseksualnih moških. In čeprav ljudje z dobro nadzorovanim virusom hiv na splošno ne veljajo za imunsko oslabljene, imajo lahko bolj subtilne imunske okvare, ki lahko povečajo njihovo dovzetnost za mpox.

Vemo na primer, da imajo ljudje s hivom oslabljen protivirusni imunski odziv, zaradi česar lahko težje prebolevajo virusne okužbe, če so jim izpostavljeni. To bi lahko prispevalo k večji ranljivosti za mpox, ki je bila opisana pri tej populaciji.

Dobra novica je, da se zdi, da osebe, ki živijo s hivom, ki prejemajo protiretrovirusno zdravljenje in imajo visoko število T celic CD4, nimajo hujšega poteka bolezni mpox.

Zavedanje svojega statusa okužbe s hivom je zelo pomembno. Ljudje, ki so ozaveščeni, ki so povezani z zdravstveno oskrbo, ki jemljejo antiretrovirusna zdravila, katerih virusna obremenitev je nezaznavna, nimajo hujšega poteka bolezni.”

Predhodna poročila iz Afrike, kjer je bilo manj ljudi na optimalnem protiretrovirusnem zdravljenju, so pokazala, da so imele osebe s hivom hujšo in dolgotrajnejšo bolezen mpox ter večjo umrljivost.

Ameriški CDC priporoča, da se vse spolno aktivne osebe s sumom na mpox testirajo tudi na hiv in druge spolno prenosljive okužbe. V idealnem primeru bi si strokovnjaki želeli rutinsko integrirano testiranje in morebitno samopreverjanje za hiv, spolno prenosljive okužbe in mpox. To je dobra priložnost, da se ponudi PrEP tistim, ki so hiv negativni.

Cepiva proti mpox so z več kot milijon odmerki v ZDA do zdaj pomagala zajeziti izbruh bolezni, vendar še vedno niso dosegla vseh, ki bi jim lahko koristila.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) smo v Sloveniji do danes zabeležili 47 potrjenih primerov okužb z virusom mpox. Vir: https://nijz.si/nalezljive-bolezni/zadnje-novice-s-podrocja-nalezljivih-bolezni/okuzbe-z-virusom-opicjih-koz-v-sloveniji/

Med trenutno bolj ranljivimi skupinami oz. izpostavljenimi osebami za tveganje za okužbo v Evropi so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, osebe, ki imajo spolne odnose s priložnostnimi partnerji in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev. V primeru pojava značilnih simptomov (predvsem izpuščajev na spolovilih) okužbe z virusom opičjih koz se posvetujte z zdravnikom.
Cepljenje proti mpox poteka v Ljubljani tedensko vsak četrtek med 15. in 16. uro, brez naročanja na cepilni točki pri Urgenci (UKC Ljubljana, vhod iz Njegoševe ulice). S seboj je potrebno imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, ter če je tudi cepilno knjižico.

Vir: https://www.eatg.org/hiv-news/monkeypox-and-hiv/