Odobreno je prvo zdravilo za hiv s podaljšanim delovanjem

Evropska komisija je odobrila zdravilo za injiciranje s podaljšanim delovanjem, ki bo mnogim olajšalo življenje s hivom. Farmacevtska družba ViiV Healthcare je dobila dovoljenje za promet prvega zdravila za injiciranje s podaljšanim delovanjem. Osebe, ki živijo s hivom, bodo imele možnost zdravljenja, pri katerem odpade skrb za vsakodnevno jemanje zdravila.

Zdravilo iz razreda zaviralcev encima integraze s tržnim imenom Vocabria (injekcije cabotegravirja in tablete) se uporablja v kombinaciji z zdravilom Rekambys (injekcije rilpivirina).

Pri novi terapiji je na začetku (najmanj 28 dni) najprej potrebna štiri tedenska oralna uporaba zdravila, da se doseže toleranca na zdravilo, nato pa sledi prehod na mesečni ali dvomesečni režim aplikacije zdravila z injiciranjem v veliko zadnjično mišico. Tovrstna sprememba letno zmanjša jemanje zdravila s 365 odmerkov na le 12 ali 6, s čimer bo v marsičem olajšano življenje in zdravljenje oseb s hivom.

Povzeto po: https://www.europeanpharmaceuticalreview.com/news/138281/first-long-acting-hiv-treatment-approved-in-europe/?fbclid=IwAR1jcpqMZXZTh1gq3E1SYIou1dP6JWzgc75LZGnHMwlb7D6BOZwMphyveM4