Cepivo 💉❗ proti hivu, ki temelji na cepivu proti covidu-19 podjetja Moderna, je po prvih poskusih na ljudeh zelo obetavno.

Obetavno cepivo proti hivu, je v kliničnih poskusih pri 97 odstotkih udeležencev uspešno spodbudilo nastajanje imunskih celic, potrebnih za tvorbo protiteles proti hivu. Zaradi tega naj bi bilo to cepivo proti hivu doslej najučinkovitejše.

Cepljenje je nov poskus proti hitro se spreminjajočemu virusu človeške imunske pomanjkljivosti, ki se je v preteklosti izogibal cepivom, ker neposredno napada del imunskega sistema in se dobro izmika drugim imunskim obrambnim sistemom. Cepivo, ki je nastalo kot plod sodelovanja med raziskovalno ustanovo Scripps Research v San Diegu in nevladno organizacijo International AIDS Vaccine Initiative (IAVI), je v prvi fazi kliničnih preskušanj in je bilo do zdaj preizkušeno le pri 48 osebah.

Dejali so, da bi koncept, razvit v študiji, lahko uporabili tudi pri drugih boleznih, kot so gripa, denga, zika, virus hepatitisa C in malarija.

Raziskovalci z oddelka za cepiva in nalezljive bolezni raziskovalnega centra Freda Hutcha, so dejali, da je to “prelomna študija na področju cepiva proti hivu”. Dodali so, da novo cepivo in študija “zagotavljata načrt za pospešitev nadaljnjega napredka pri pripravi cepiva proti hivu”.

Po podatkih UNAIDS je leta 2019 na svetu živelo približno 38 milijonov ljudi s hivom. Po navedbah organizacije se je od začetka epidemije v 80. letih prejšnjega stoletja s hivom okužilo 75,7 milijona ljudi, v letu 2019 pa se bo na novo okužilo skoraj 1,7 milijona ljudi.

Povzeto po: https://www.pinknews.co.uk/2021/04/06/hiv-vaccine-antibodies-rare-immune-cells-human-trials-moderna-covid-19/