Med okuženimi s koronavirusom so tudi osebe, ki živijo s hivom

Po besedah dr. Janeza Tomažiča s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana se je med osebami s hivom s koronavirusom okužilo deset oseb. Dve sta bili hospitalizirani, eno so zdravili v intenzivni enoti. Ostali so se zdravili doma. “Kar pa ne pomeni, da so okužbo preboleli zlahka”, je na novinarski konferenci o aktualnih razmerah glede covida-19 poudaril Tomažič.

Pojasnil je, da so bolnike spremljali, merili so tudi nasičenost kisika v krvi. Pri bolnikih starih okoli 30 ali 40 let, ki imajo v krvi nezaznaven virus, je sicer moč pričakovati ugoden potek okužbe z novim koronavirusom. Populacija bolnikov s hivom se stara, veliko jih je starejših od 50 let, pri njih pa se tudi hitreje pojavijo starostne bolezni. Tako imajo pogosto sladkorno bolezen in visok krvni tlak. Zato je Tomažič pozval osebe s hivom, naj pazijo na svoje zdravje.

Po oceni Tomažiča se pozna tudi okrnjeno testiranje. Povedal je, da se boji, da bo epidemija koronavirusa vplivala tudi na epidemijo hiva.