Konferenca “Boj proti raku jeter v Evropi”

22. oktobra 2021 bo preko spleta potekala konferenca “Boj proti raku jeter v Evropi”, ki ga ob ideji in povezovalni vlogi Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL soorganizirata dve veliki evropski organizaciji, Evropsko združenje za preučevanje jeter (EASL) in Evropsko združenje bolnikov z boleznimi jeter (ELPA) pod pokroviteljstvom slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Medtem ko je vsa svetovna pozornost usmerjena k pandemiji COVID-19, pandemija raka, še posebej raka jeter, neopaženo širi svoja krila.

Temeljno sporočilo konference je poziv k nujno potrebnemu ukrepanju za zgodnje odkrivanje raka jeter in njegovo preprečevanje, začenši z obvladovanjem hepatitisov B in C ter spremembo življenjskega stila.

Izvirna ideja o povezovanju evropskih organizatorjev “pod slovensko streho” je plod čvrstih vezi med slovensko stroko in osebami s hepatitisom, zelo aktivno vpetimi v obe evropski organizaciji.

Na prvem zasedanju z naslovom “Preprečevanje jetrnega raka in promocija zdravja” bodo strokovnjaki s področja jetrnega raka in virusnih hepatitisov najprej predstavili trenutno breme bolezni zaradi jetrnega raka v Evropi. Predstavniki pacientov bodo predstavili možnosti preprečevanja raka na jetrih za vse osebe z boleznijo jeter – tema, ki si zasluži več pozornosti. Temu bo sledila odprta panelna razprava o možnostih za preprečevanje raka na jetrih na evropski ravni.

Posredujemo  povezavo na spletno stran EASL, kjer so dostopni vsi podatki o konferenci (vsebina, program, organizacija), vključno z REGISTRACIJO, ki je brezplačna:

Do vseh informacij o konferenci lahko dostopate tudi preko spletne strani slovenskega predsedovanja Svetu EU:

https://slovenian-presidency.consilium.europa.eu/en/events/beating-liver-cancer-in-europe-the-empowerment-of-prevention-and-early-detection/