Povečana pojavnost okužb z virusom hepatitisa A

Hepatitis A je vnetje jeter, ki ga povzroča istoimenski virus, ki se nahaja v človeškem blatu. Pri seksu se prenaša po fekalno-oralni poti (npr. rimming), še pogosteje pa se prenaša s fekalijami onesnaženo pitno vodo ali hrano, zato je potrebna pozornost, sploh v državah z nezadostnimi higienskimi standardi.
V večini primerov se najprej pojavijo težave zaradi vnetja jeter kot so slabo počutje, utrujenost in bolečine pod desnim rebrnim lokom. Nato v večini primerov sledi zlatenica, blato dobi svetlo barvo, urin pa temno.

Zdravljenje virusnega hepatitisa A je simptomatsko. Bolezen praviloma sama izzveni brez posledic, a je lahko okrevanje dolgotrajno. Pride pa lahko tudi do hujših zapletov, ki se v redkih primerih lahko končajo celo s smrtjo. Tveganja za hujše posledice se povečujejo s starostjo obolele osebe. Po preboleli bolezni ponovna okužba ni možna.

Iz Madžarske trenutno poročajo o izbruhu okužb z virusom hepatitisa A med moškimi ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). Primeri okužbe z istim sevom virusa so se že pojavili tudi v Sloveniji. Da bi preprečili pojavnost akutnega hepatitisa A med MSM populacijo na področju Slovenije, je pomembno zgodnje prepoznavanje simptomov okužbe. Ti so temen urin, porumenele beločnice, rumeno obarvana koža, svetlo blato in črevesne težave. Ob pojavu teh simptomov je potrebno nemudoma obiskati osebnega zdravnika. Preprečevanje okužbe je možno s cepljenjem, ki zagotavlja dolgotrajno zaščito. Če se želiš brezplačno cepiti proti virusu hepatitisa A, nas o tem povprašaj na našem testiranju.