DNK opičjih koz odkrita v slini, spermi in drugih telesnih tekočinah

Virus opičjih koz se na ljudi lahko prenese ob stiku z okuženo osebo ali s telesnimi tekočinami, ki vsebujejo virus. Prenos med ljudmi je lahko tudi kapljičen. Okužba se širi med osebami, ki so med seboj v tesnem stiku.
V poročilih o trenutnih izbruhih opičjih koz je bil poudarjen stik kože s kožo, vendar je bila podcenjena verjetna vloga poljubov in oralnega seksa kot dejavnika prenosa. DNK opičjih koz je bila odkrita v slini in je pogosta v spermi in drugih vzorcih. Čeprav opičje koze ne spadajo med spolno prenosljive okužbe, je prenos ob stiku pogosto povezan s spolnimi stiki.
Ni še znano, kako dolgo je virus opičjih koz prisoten v spermi in drugih izločkih. Trenutne smernice iz Velike Britanije svetujejo, da naj bi po končani samoizolaciji še 12 tednov po tem, ko se izpuščaj preraste in kraste odpadejo, pri spolnih odnosih uporabljali kondom. To je previdnostni ukrep za zmanjšanje tveganja, da bi okužbo prenesli na spolne partnerje.
Med trenutno bolj ranljivimi skupinami oz. izpostavljenimi osebami za tveganje za okužbo v Evropi so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, osebe, ki imajo spolne odnose s priložnostnimi partnerji in osebe, ki imajo več spolnih partnerjev. V primeru pojava značilnih simptomov (predvsem izpuščajev na spolovilih) okužbe z virusom opičjih koz se posvetujte z zdravnikom.

Vir: https://i-base.info/htb/43436