Ali se lahko okužim z novim koronavirusom če seksam?

Vsi stiki z okuženo osebo (manj kot 2 metra razdalje) predstavljajo tveganje za izpostavitev novemu koronavirusu, če seksamo ali pa ne.

Virus se širi kapljično, ko govorimo, kašljamo ali kihamo. Kapljice lahko vdihnemo ali pa lahko pristanejo v nosni oziroma ustni sluznici. Stik s slino preko poljubljanja in spolnih aktivnosti nas izpostavlja virusu. Osebe, ki prebolevajo covid-19, lahko raznašajo kapljice z virusom na kožo ali predmete, preko katerih se lahko okužimo, če se jih dotikamo in  nato z neumitimi ali nerazkuženimi rokami dotikamo ust, nosu ali oči. Lahko se okužimo tudi, če pridemo v stik z blatom osebe, ki preboleva covid-19, torej se lahko okužimo tudi s spolnim stikom, kjer smo izpostavljeni stiku z blatom, npr. pri rimmingu.

Nekatere osebe, ki prebolevajo covid-19, ne kažejo simtomov bolezni, zato je pomembno ohranjati razdaljo in upoštevati splošne previdnostne ukrepe. To pomeni izogibanje spolnim stikom z osebami, ki ne živijo z vami v istem gospodinjstvu. 

Če se vi ali vaš partner ne počutita dobro ali zbolevata, se v tem času izogibajta spolnim stikom in poljubljanju, dokler se ne počutita dobro. Če ima kdo od vaju pridruženo kronično bolezen, je lahko podvržen težjim zdravstvenim zapletom pri prebolevanju covida-19 

Najvarnejši način je masturbacija. Pred tem imejte umite roke, enako velja za uporabo spolnih igrač. Z malce kreativnosti v igro lahko vključite tudi enako misleče partnerje, s katerimi si lahko domišljijo popestrimo preko video klepeta. Pri tem pazite na varovanje zasebnosti in to počnite s kom, ki mu zaupate.

Če ste spolno aktivni z osebo, ki ne živi z vami v istem gospodinjstvu, poskušajte zmanjšati tveganje za okužbo z novim koronavirusom:

  • zmanjšajte oziroma omejite število spolnih partnerjev
  • izogibajte se spolnemu stiku z osebo, ki ima simptome covid-19 ali pa je bila v stiku z osebo s covidom-19
  • izogibajte se poljubljanju
  • izogibajte se spolnih praks, kjer pride do stika s spermo ali urinom, ter fekalno-oralnega prenosa (rimming)
  • uporabite kondom in/ali dental dam pri oralnem ali analnem seksu
  • nosite masko med spolno aktivnostjo
  • umijte si roke in se stuširajte pred in po spolnem stiku
  • umijte spolne igrače pred in po seksu
  • s čistilom ali alkoholnimi robčki očistite površine, kjer ste imeli spolni odnos

Povzeto po https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/expert-answers/sex-and-coronavirus/faq-20486572