Ali lahko dobim hiv z oralnim seksom?

Tveganje za prenos hiva pri fafanju je zelo majhno, razen če ima kdo od partnerjev v ustih ali na penisu razjede ali ranice. Tveganje za nekatere druge spolno prenosljive okužbe, na primer sifilis, gonorejo ali hepatitis B, je pri oralnem seksu veliko. 

Kako se lahko zaščitim ?

Kroži veliko mitov o tem, kako se lahko zaščitimo, na primer če se po seksu dobro umijemo, si razkužimo grlo z žgano pijačo ali ustno vodico, do idej o seksu z devičnikom…

V resnici vas kondom zaščiti pred večino spolno prenosljivih okužb. Priporočljivo je skrbeti za ustno zdravje. Krvaveče dlesni ali razjede v ustih lahko povečajo tveganje za prenos hiva in nekaterih drugih spolno prenosljivih okužb. Tudi po obisku zobozdravnika ni priporočljivo fafanje, saj je potrebno počakati, da se sluznica v ustni votlini zaceli. 

Pri oralnem seksu je večje tveganje za prenos bakterijskih spolno prenosljivih okužb, kot sta sifilis in gonoreja. V nekaterih primerih (npr. sifilis) tudi s poljubljanjem. Do prenosa okužbe pride pri stiku sluznice z razjedo. 

Pred fafanjem si je dobro ogledati penis ki ga želimo imeti v ustih. Če so na njem vidne kožne spremembe, razjede ali pa je prisoten rumeno zelen izcedek, je to lahko znak sifilisa ali gonoreje. Pravilna uporaba kondoma lahko bistveno zmanjša možnost prenosa hiva in drugih spolno prenosljivih okužb. Pred hivom se lahko učinkovito zaščitimo tudi s predizpostavitveno zaščito – PrEP (pre-exposure prophylaxis). 

Vsem spolno aktivnim moškim svetujemo redno obdobno testiranje na 3-6 mesecev oziroma po potrebi. 

Moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi, nudimo brezplačno testiranje na hiv, virusa hepatitisa B in C, sifilis ter gonorejo.