Gonoreja

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae. Najdemo jo lahko v sečnici, v danki, v žrelu, na materničnem vratu ali v očesni veznici, odvisno od vrste spolnega odnosa. 

Pri moških se vnetje sečnice pojavi od 3 do 7 dni po okužbi. Simptomi so ponavadi rumenkast ali zelenkast izcedek, s srbenjem in pekočim uriniranjem. Če okužbe ne zdravimo, postopoma preide v kronično, pri čemer lahko izcedek popolnoma preneha, okužba pa se lahko preseli v prostato, mehur in obmodek. 

Okužba zadnjika v polovici primerov poteka brez vidnih simptomov, lahko pa se pojavijo krvavi, sluzasti izločki iz zadnjika, siljenje na blato ali srbež zadnjika.

Okužba žrela večinoma poteka brez posebnih znakov in jo zato brez testiranja ne prepoznamo. Pri številnih osebah okužba poteka brez simptomov, zato se lahko okužimo pri vseh oblikah nezaščitenega seksa z navidezno zdravim partnerjem.

Gonorejo zdravimo z antibiotikom. Vzorec brisa (žrelo in/ali rektum), odvzetega na Legebitrinem testiranju dostavimo v laboratorij, kjer ob pozitivnem rezultatu določijo tudi, točno kateri antibiotik je učinkovit za zdravljenje.

Januarja letos smo opravili 154 brisov žrela, od katerih jih je bilo 6 pozitivnih. Opravljenih je bilo tudi 102 brisov sluznice danke, prisotnost gonoreje je bila dokazana pri 9 osebah.

Pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, je visoko tveganje za asimptomatsko gonorejo v žrelu in danki, zato je preventivno testiranje smiselno in priporočljivo.

Legebitrino testiranje poteka vsak ponedeljek in petek v Ljubljani, ter je za uporabnike brezplačno. Vsako sredo testiramo v enem izmed večjih slovenskih krajev, s stalnim mesečnim terminom v Kopru in Mariboru. Na testiranje se enostavno naročite preko kajisces.si/testiranje