Cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) je po novem omogočeno tudi vsem moškim do dopolnjenega 26. leta starosti brez doplačila. 

Moški, ki so dopolnili 26 let ali manj, se lahko po novem brez doplačila cepijo proti humanim papilomavirusom (HPV). Cepljenje je še posebej pomembno za moške, saj HPV lahko povzroča genitalne bradavice ter raka zadnjika, penisa in ustnega dela žrela. Cepljenje ne le ščiti posameznika, temveč pomaga tudi pri zmanjševanju širjenja HPV v skupnosti. Okužba s HPV je zelo razširjena, saj se vsaj enkrat v življenju okuži večina moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM).

Načini prenosa in simptomi HPV

HPV se prenaša prek tesnih stikov med spolnimi odnosi (vaginalnimi, analnimi, oralnimi), pa tudi redkeje prek okuženih predmetov, kot so brisače ali spolni pripomočki. Čeprav se veliko ljudi okuži, jih le malo razvije simptome. Nizkorizični tipi HPV lahko povzročijo genitalne bradavice (kondilome), visokorizični tipi pa so povezani z razvojem predrakavih in rakavih sprememb.

Kondilomi se pojavijo kot izrastki na genitalnem področju, okrog zadnjika ali na drugih delih telesa. Pomembno je, da se ob pojavu kondilomov posvetujete z zdravnikom in opravite pregled zadnjikovega kanala ter drugih prizadetih področij. Simptomi se lahko razvijejo več mesecev po okužbi, zato je redno spremljanje ključnega pomena.

Preprečevanje in zdravljenje okužb s HPV

Večina okužb s HPV izzveni sama od sebe v letu do dveh, vendar do 10 % okužb postane kroničnih. Zdravljenje se osredotoča na odstranjevanje genitalnih bradavic, ki jih lahko zdravniki odstranijo s kirurškimi postopki ali zamrzovanjem. Ponavljanje kondilomov je pogosto, zato je potrebno redno spremljanje.

Ena najučinkovitejših metod preprečevanja HPV je cepljenje. Čeprav kondomi nudijo delno zaščito, ker ne pokrivajo vseh delov telesa, kjer lahko pride do okužbe, je cepljenje ključni ukrep za zaščito pred okužbo s HPV.

Cepljenje proti HPV v Sloveniji

Cepljenje proti HPV je tudi za moške do vključno 26. leta starosti na voljo brez doplačila v Cepilnem centru UKC Ljubljana, kjer se izvaja ob torkih in četrtkih med 12. in 15. uro. Za prijavo na cepljenje v UKC Ljubljana lahko pošljete e-pošto na [email protected]

Cepljenje je na voljo tudi v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani. Vsi študenti in študentke, mlajši od 26 let, se lahko cepijo brezplačno, starejši in tuji študenti pa lahko prejmejo cepljenje proti plačilu (75 EUR na odmerek). Cepljenje se izvaja na Aškerčevi cesti 4.

KONTAKT
[email protected]

NAVODILA ZA CEPLJENJE
Na cepljenje prinesite:
– zdravstveno kartico (mednarodni študenti pa: Evropsko kartico + fotokopijo ali konvencijo: Pravica do zdravstvenih storitev za tujo zavarovano osebo + fotokopijo)
– cepilno knjižico
– zaščitno masko v primeru prehladnih obolenj

Za cepljenje morate biti popolnoma zdravi. V primeru, da akutno zbolite ali se termina iz kateregakoli razloga ne morete udeležiti, prosimo, da preko aplikacije čim prej odjavite termin. S tem sprostite mesto drugemu študentu.

Cepljenje se izvaja v Zdravstvenem domu za študente na Aškerčevi cesti 4. Bodite točni!

NAROČANJE

Na cepljenje se lahko naročite preko aplikacije doZdravnika. Pred prvo uporabo se morate registrirati z ZZZS številko zavarovanja. Pri prijavi ne vpisujte zdravnika.