HPV

Humani papilomski virus (HPV) so virusi, ki okužijo kožo in sluznice, ki mejijo na zunanjost. So najpogostejša spolno prenosljiva okužba. Povzročajo genitalne bradavice, predrakave spremembe in raka.

Simptomi HPV

Okužba s HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba

Poznamo nizkorizične HPV, ki lahko povzročijo nastanek anogenitalnih bradavic (kondilomov), in visokorizične HPV, ki lahko povzročijo predrakave in rakave spremembe zadnjika in splovila.

Anogenitalne bradavice (Condylomata acuminata) so izrastki, ki se pojavijo v okolici zadnjika, v zadnjikovem kanalu, na glavici moškega spolnega uda, na mošnji, notranji strani stegen, na sramnih ustnicah, v nožnici, na materničnem vratu, redkeje v ustni votlini, žrelu ali na glasilkah. Te bradavice so mehkejše in bolj gladke kot bradavice drugje po telesu.

Glavni način prenosa okužbe so spolni stiki (analni, vaginalni, oralni). Redkeje je prenos mogoč s souporabo brisač, oblek, spolnih pripomočkov okužene oz. okuženega ali celo pri porodu.

Simptomi HPV se pojavijo le pri nekaterih

Kondilomi se pojavijo le pri nekaj odstotkih okuženih, predrakave spremembe pa še bistveno redkeje. Ker pa ima analno HPV okužbo od 50 d0 80% moških, ki ima spolne odnose z moškimi, je kondilomov in predrakavih obolenj zadnjika in zadnjikovega kanala kljub temu relativno veliko. Redke oblike kondilomov se lahko maligno (rakavo) spremenijo, zato je pomembno, da vsaka oseba s kondilomi in njen partner obiščeta zdravnika. Ob kondilomih v zadnjikovem kanalu se priporoča tudi testiranje na prisotnost virusa HIV in sifilisa.

Večina okužb s HPV mine sama od sebe v letu do dveh

Od okužbe do pojava kondilomov lahko mine nekaj tednov ali pa leto in več. Večje število spolnih partnerjev, kajenje in okuženost z drugimi spolno prenosljivimi okužbami povečujejo tveganje za okužbo, vendar večina okužb s HPV ne povzroča težav in mine sama od sebe v letu do dveh.

80 %

moških, ki imajo spolne odnose z moškimi, se bo v življenju okužilo s HPV

Testiranje

Odvzem brisa.

Rutinsko testiranje se ne izvaja, saj je približno polovica spolno aktivnih nosilcev virusa HPV. Simptomi se pojavilo le pri nekaj odstotkih okuženih.

Moškim, ki so pasivni pri analnih odnosih, svetujemo pregled zadnjika in danke na dve do tri leta, če živiš s hivom pa vsako leto.

Zdravljenje

Zdravljenje je usmerjeno v odstranjevanje genitalnih bradavic (kondilomov) in drugih sprememb ter spodbujanje odpornosti organizma. Zdravljenje je praviloma dolgotrajno, odstotek ponovitve kondilomov pa visok.

Večji kondilomi: kirurško odstranjevanje 
Manjši kondilomi: zamrzovanje s tekočim dušikom

Nezdravljeni kondilomi lahko povzročajo raka in povečajo verjetnost prenosa drugih spolno prenosljivih okužb.

Preprečevanje

Najbolj učinkovita zaščita je cepljenje proti nekaterim najbolj rizičnim tipom HPV.

Kondom sicer zmanjša verjetnost okužbe, a je ne prepreči, saj se virus nahaja v koži analnega in genitalnega področja.