Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu v času pandemije covid-19

Leto 2020 je leto, kot ga še ni bilo. Vse od zgodnje spomladi, ko se je iznenada pojavil,  naša življenja kroji virus, ki nam je pokazal, kako ranljivi in nebogljeni smo lahko ljudje. Vzel je na stotisoče življenj, jih vsaj toliko zaznamoval in v stisko pahnil milijone. Življenja, ki smo ga poznali, naenkrat ni več.  Zdaj je čas za solidarnost. Bodimo solidarni z družinami umrlih, z obolelimi, s tistimi, ki so zaradi pandemije ostali brez prihodkov. Pomagajmo, kolikor lahko. Spoštujmo ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, saj lahko tako vsak izmed nas prispeva k čimprejšnjem končanju krize, v kateri smo se znašli. 

Ob prvem decembru, Svetovnem dnevu boja proti aidsu, pa se spomnimo tudi druge epidemije, epidemije hiva.

Pandemije niso nič novega, so odraz naših interakcij s svetom, ki nas obdaja. Njihov potek pa je odvisen od tega, kako se kot družba nanje odzovemo.

Pred štirimi desetletji so se začeli pojavljati znaki, ki so napovedovali prihod skrivnostne in nenavadne bolezni. Začenjala se je pandemija aidsa. Dandanes, ko nam beseda aids niti ne gre več dobro z jezika, saj imamo že četrt stoletja na voljo učinkovita zdravila, ki preprečujejo pojav aidsa – zadnje stopnje okužbe s hivom- bi si upali trditi, da je bil odziv na pojav pandemije zgodba o uspehu. 

V raziskovanje nobene bolezni ni bilo vloženo toliko znanja in virov kot v aids, pri nobeni bolezni ni bil napredek v poznavanju in zdravljenju tako bliskovit. Upravičeno lahko slavimo napredek in se veselimo, da dandanes osebe s hivom lahko živijo polno in dolgo življenje. A pri tem na pozabimo na 75 milijonov ljudi, ki živijo ali pa so živeli z virusom in od katerih jih je polovica umrla zaradi bolezni, povezanih z aidsom, ne pozabimo vseh, ki so zaradi hiva in aidsa trpeli, vseh, ki so si kljub hudi bolezni prizadevali za čimprejšnje odkritje zdravil, vseh, ki so se borili za svoje pravice in pravice drugih, ki jih je ta bolezen zaznamovala. Svetovni dan boja proti aidsu je namenjen prav temu. Spominu na preteklost, a tudi upanju na boljšo prihodnost. Prihodnost brez hiva in aidsa. 

V letošnjem letu ima 1. december še prav poseben pomen. Je priložnost, da v času, ko se kot družba soočamo z enim virusom, spomnimo tudi na to, da ne smemo pozabiti na drugega. Zadnja 4 leta smo v Sloveniji priča zmanjševanju števila novih diagnoz okužb s hivom, kar je posledica uspehov kombinirane preventive, h kateri pomemben del prispeva Legebitra s svojimi programi, ki jih sofinancirata Ministrstvo za zdravje in Mestna občina Ljubljana, še posebej pa s testiranjem na hiv in druge spolno prenesene okužbe v skupnosti, ki ga izvajamo od leta 2009. Testiranje je eden najbolj pomembnih preventivnih ukrepov pri preprečevanju širjenja hiva, saj se s prepoznavanjem okužb in takojšnjem pričetkom zdravljenja prekine veriga prenosa virusa, oseba, ki se zdravi namreč ne more okužiti nikogar, obenem pa lahko živi zdravo, aktivno in kakovostno življenje. V letu 2019 je bila skoraj polovica moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM), ki so prejeli novo diagnozo okužbe s hivom, na hiv testiranih na Legebitri. 

Kljub uspehom, ki jih v Sloveniji dosegamo na področju zmanjševanja okužb, pa tako na nacionalnem nivoju kot med MSM ostaja problem prevelik delež pozno odkritih okužb pri osebah, ki so že imele hudo oslabljen imunski sistem. 

Tovrstnim zapletom se je mogoče izogniti z rednim testiranjem vseh spolno aktivnih oseb, ki testiranje potrebujejo, zato je ohranjanje dobre dostopnosti do testiranja, še posebej testiranja v skupnosti za MSM, izjemnega pomena za ohranjanje ugodne epidemiološke situacije v Sloveniji. 

In navkljub obetom cepiva proti novemu koronavirusu želimo na Legebitri ob današnjem Svetovnem dnevu aidsa posebej poudariti, da je potrebno najti načine, kako vnaprej zagotoviti varnost in stabilnost zdravstva in ostalih preventivnih storitev, brez tega, da se okrnijo in zaustavijo različne preventivne storitve, ki so dolgoročno izjemnega pomena za javno zdravje, kamor spadajo tudi dejavnosti, ki se izvajajo na področju hiva in ostalih spolno prenosljivih okužb.