Testiranje na hiv in spolno prenosljive okužbe v skupnosti

Skupnostna testirna točka Trubarjeva

Kje?
DIC Legebitra, Trubarjeva 76a, Ljubljana

Testiranje v klubih in savnah

Kje?
Klub Tiffany, Metelkova mesto, Ljubljana
Savna Gymnasium, Ljubljana

Testiranje izven Ljubljane

Občasno testiramo tudi v Kopru, Radovljici, Novem mestu, Celju, Mariboru in Murski Soboti. Če želiš, da te o naslednjem testiranju obvestimo, se prijavi na obveščanje.

Naslednje testiranje na Legebitri

Mar 06

Testiranje na Legebitri

6. marca @ 17:00 - 19:45
Mar 13

Testiranje na Legebitri

13. marca @ 17:00 - 19:45
Mar 20

Testiranje na Legebitri

20. marca @ 17:00 - 19:45

Naslednje testiranje v klubih oz. savnah

Mar 03

Testiranje v klubu TIFFANY

3. marca @ 23:00
Mar 17

Testiranje v klubu TIFFANY

17. marca @ 23:00

Naslednje testiranje v regijskem središču

Mar 15

Testiranje v Mariboru

15. marca @ 17:00 - 19:00
Mar 22

Testiranje v Kopru

22. marca @ 17:00 - 19:00

Enostavno, zaupno in brezplačno

- ne potrebuješ zdravstvene kartice
- test je brezplačen
- pred odvzemom krvi se pogovoriš s svetovalcem

Testiramo pet spolno prenosljivih okužb

- odvzem krvi: HIV, hepatitis B, hepatitis C in sifilis
- oralni bris: gonoreja
- analni bris: gonoreja (samoodvzem, ne izvajamo v Klubu Tiffany)

Testiranje v skupnosti je namenjeno samo moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi

Če ne spadate v to skupino vam predlagamo, da uporabite druga testirna mesta

Testiranje na hiv in druge spolno prenosljive okužbe v skupnosti od 1. septembra 2016 do 31. decembra 2016 podpira in omogoča Ministrstvo za zdravje RS.

Testiranje v skupnosti

Zaradi povečevanja števila odkritih primerov hiva in drugih spolno prenosljivih okužb se je tudi pri nas, po vzoru dobrih praks iz tujine, poleg klasičnih možnosti testiranja (npr. pri osebnem zdravniku, na kliniki), vzpostavilo alternativno testirno mesto izven zdravstvenih institucij. 

Kaj to pomeni? Testiranje v skupnosti je pristop, pri katerem je celotno osebje, ki sodeluje pri testiranju, del skupnosti. To pomeni, da vsi, s katerimi na takem testirnem mestu stopiš v stik, razumejo in popolnoma sprejemajo, da seksaš (tudi) z moškimi.

S profesionalno usposobljenim osebjem za testiranje in svetovanje se lahko na taki testirni točki v miru pogovoriš o vseh svojih izkušnjah, ki si jih imel, jih vprašaš vse, kar te zanima v povezavi s spolnostjo ter opraviš testiranje na hiv in druge spolno prenosljive okužbe. Popolnoma zaupno in brezplačno.

V Sloveniji trenutno deluje ena testirna točka v skupnosti, namenjena vsem moškim, ki imajo spolne odnose (tudi) z moškimi, in sicer na Društvu informacijski center Legebitra, na Trubarjevi 76a, v Ljubljani. Testiranje občasno poteka tudi v klubih, savnah in v regijskih središčih po Sloveniji.

Naslednje testiranje v skupnosti

Mar 03

Testiranje v klubu TIFFANY

3. marca @ 23:00

Kako pogosto na test?

Testiranje na hiv kot tudi ostale spolno prenosljive okužbe, je za vse moške, ki seksajo (tudi) z moškimi, priporočljivo vsaj enkrat letno. To velja za vse primere, ne glede na to, ali kondom uporabljaš vedno in dosledno, kot tudi v primeru, če si v dolgotrajnejšem razmerju. V primeru, da imaš nezaščitene odnose z različnimi partnerji, se redno testiranje priporoča pogosteje (npr. na pol leta).

Nekateri lahko dobijo hiv že pri prvem nezaščitenem spolnem odnosu, spet drugi pa dobijo hiv šele po seriji nezaščitenih odnosov. Pravega pravila za to ni, zato je pomembno, da zaščitiš sebe in svojega partnerja s kombinacijo preventivnih dejanj  (uporabiš kondom, se redno testiraš oz. si na terapiji, če si hiv+).

Kljub temu, da si se v preteklosti že testiral na hiv in je bil tvoj test negativen, je pomembno, da se redno testiraš. Zadnji test kaže namreč le na to, da približno šest tednov pred testiranjem nisi dobil hiva.

Na test enkrat na leto ali vsake pol leta

Če redno seksaš s kondomi ali imaš stalnega partnerja, priporočamo testiranje enkrat letno. Če seksaš nezaščiteno, ti svetujemo testiranje vsake pol leta.

Potek testiranja

Testiranje je za marsikoga stresno, zato je prav, da že vnaprej veš, kaj te čaka. Ko se boš oglasil na testiranju, te bo sprejel receptor in ti razložil postopek testiranja.

Testiranje na Legebitri

Ko se boš oglasil na testiranju, te bo sprejel receptor in ti razložil postopek testiranja. V primeru, da bo kdo pred tabo, boš lahko počakal v čakalnici, kjer boš imel na razpolago veliko različnega informativnega gradiva, kot tudi brezplačne zloženke s kondomi in lubrikanti.

Pogovor s svetovalcem

Ko boš prišel na vrsto, te bo receptor pospremil v testirno sobo k svetovalcu, s katerim se bosta pogovorila o tvojih dosedanjih izkušnjah, o morebitnih vprašanjih, ki se ti porajajo in o tem, kako lahko varneje uživaš med rjuhami.

Vse to je pomembno zato, da skupaj s svetovalcem presodita, katere teste je smiselno, da opraviš, ter zato, da se skupaj s svetovalcem prepričata, da je minilo dovolj časa od zadnjega spolnega odnosa, pri katerem bi lahko dobil katero od spolno prenosljivih okužb in do tega, da bi to test že zanesljivo pokazal. Vedi, da so svetovalci zavezani k molčečnosti, kar pomeni, da kar koli se boš s svetovalcem pogovoril ali mu zaupal, ostane le med vama.

Odvzem krvi

Po pogovoru bo svetovalec poklical zdravstvenega tehnika, ki bo izvedel odvzem krvi ter ti vzel bris iz žrela (za oralno gonorejo), če se boš za to odločil. V kolikor bi rad opravil tudi testiranje na analno gonorejo, ti bo tehnik razložil vse potrebno, da si boš lahko potem sam vzel vzorec (brez skrbi, tega ne počne on).

Po opravljenem odvzemu boš prejel list s svojo šifro, s katerim boš potem čez nekaj dni prevzel svoje izvide (če se boš npr. testiral v ponedeljek, boš izvide prejel isti teden v četrtek).

Prevzem izvidov

Glede na dogovorjen termin s svetovalcem se boš na tisti dan oglasil na Društvu informacijski center Legebitra, kjer te bo ponovno sprejel receptor. Tudi takrat imej v mislih to, da boš v primeru, če bo kdo pred tabo, počakal v čakalnici. 

Ko boš prišel na vrsto, te bo receptor pospremil v svetovalno sobo, kjer boš s svojim listom s šifro prevzel svoje rezultate. Rezultati tvojega testa bodo v zaprti v kuverti, ki jo bo pred tabo odprla zdravnica in ti sporočila rezultate. Pogovorila se bosta o tem, kaj ti rezultati pomenijo, prav tako ti bo dala vse pomembne napotke, če je bil test na katero koli od spolno prenosljivih okužb reaktiven (pozitiven). Pogovorila se bosta tudi o tem, kdaj bo spet primeren čas, da opraviš testiranje.

Tako kot svetovalec, s katerim si se pogovarjal pred odvzemom, je tudi zdravnica vezana k popolni molčečnosti.

Prevzem izvidov

Če se boš testiral v petek ali soboto, boš prejel izvide v četrtek naslednji teden, če pa v ponedeljek pa že v četrtek isti teden.