Telesna vadba blaži simptome depresije in tesnobe pri osebah, ki živijo s hivom

Rezultati metaanalize objavljene v »Journal of Psychosomatic Research«, kažejo da telesna vadba zmanjšuje simptome depresije in tesnobe pri osebah, ki živijo s hivom. Izsledki pravijo, da telesna vadba trikrat na teden prinese največ koristi.

Ocenjujejo, da je pojavnost tesnobe in/ali depresije,  med hiv pozitivnimi odraslimi 2 do 4 krat višja kot pri njihovih hiv negativnih vrstnikih. Splošno je znano, da telesna vadba zmanjšuje simptome, podoben učinek so opazili v izvedenih študijah med osebami, ki živijo s hivom.

Depresija se lahko pojavi ločeno od tesnobe, vendar pa skoraj 60% oseb doživlja tako simptome depresije kot tudi simptome tesnobe.

Osem raziskav je preučevalo vplive aerobne telesne vadbe (hoja, tek, plavanje, veslanje, kolesarjenje, skakanje s kolebnico) in vadbe v fitnesu, dve pa sta se osredotočili na jogo. Treningi so trajali od 4 do 12 tednov, frekvenca izvajanja pa 2 do 6 krat tedensko, ter trajanje vadbe med 45 in 75 minutami.

Analize so pokazale, da treniranje trikrat tedensko, zelo pomaga pri zmanjševanju simptomov depresije in/ali tesnobe.

Raziskovalci so opozorili, da ima študija kar nekaj vrzeli v metodologiji, te so vpliv glede na spol in starost, kakor tudi strokovnost supervizorjev treningov.

Podobno kot pri tesnobi, tudi k zmanjšanju depresivnosti pripomoreta redna ali občasna vadba. Rezultati kažejo, da se antidepresivni učinki vadbe začnejo že pri prvi vaji. Telesna aktivnost ima na zmanjšanje depresivnosti največji učinek, če traja več kot 9 tednov in vsebuje več vaj, če je bolj intenzivna in jo izvajamo večkrat na teden. Kljub pozitivnim učinkom telesne vadbe je potrebno opozoriti, da telesna vadba ne nadomešča strokovnega zdravljenja, v kolikor je to potrebno (duševne motnje, klinična diagnoza).

Komentiraj, povej svoje mnenje

Več vsebin z bloga

Vsi prispevki

Poljubljanje kot možen način prenosa gonoreje?

Gonoreja je spolno prenosljiva okužba, ki jo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoeae in ki povzroča okužbo spolovil, danke (analna gonoreja) in žrela (oralna gonoreja). Nesorazmerno veliko gonoreje je med moškimi, ki…
Preberi

Testiranje v času COVID-19

Ne glede na lokacijo testiranja se je treba na testiranje OBVEZNO predhodno naročiti na aplikaciji spodaj ali na telefonski številki 030 361 280 (vsak delovnik med 10. in 16. uro). …
Preberi

Preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 se tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporoča upoštevanje vsakodnevnih preventivnih ukrepov. Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv,…
Preberi

hiv in Covid-19

Po dosedanjih podatkih kaže, da pri osebah, ki živijo s hivom in redno prejemajo protiretrovirusna zdravila, ni povečanega tveganja za hujši potek bolezni, če nimajo drugih pridruženih bolezni (bolezni srca…
Preberi