Spolne igrače in fetiši

Nič ni narobe, či si seks popestrimo z igračami in igricami. Je pa pomembno, da tudi ob tem poskrbimo za varnost.

Fisting

Pri fistingu obstaja možnost okužbe z virusom hiv, hepatitisom B in C. Do okužbe lahko pride, če ima fister (tisti, ki prodira z roko v anus) ranice na koži roke. Tako lahko okužena kri preko sluznice anusa vstopi v telo partnerja. Ker pri fistingu zlahka zelo hitro pride do manjših ali večjih poškodb in krvavitve anusa in danke, je okužba fisterja prav tako možna. 

Tako kot pri  rimmingu lahko tudi pri fistingu pride do okužbe z gonorejo in klamidijo. Hkrati je možna tudi okužba s povzročiteljem sifilisa, še posebej, če so v predelu anusa, ustne votline ali ustic prisotne ranice, razjede ali široki kondilomi.

Zlati dež

Pri zlatem dežju (golden shower) ni podatkov, da bi bil ta način lahko prišlo do okužbe z virusom hiv, čeprav v urinu lahko najdemo virus hiv. Vendar okužba je teoretično možna. Do okužbe bi lahko prišlo ob uriniranju okuženega partnerja na poškodovano kožo oz. sluznico, na rano ali roko. Na enak način bil lahko prišlo tudi do okužbe s hepatitisom B. Torej je možnost okužbe zelo majhna.

Pri zlatem dežju se lahko prenesejo nekatere bakterijske okužbe kot sta gonoreja in klamidija, predvsem pri uriniranju v usta. Obstaja tudi možnost okužbe z virusom herpesa.

Pri fistingu se lahko zaščitimo tako, da uporabljamo kirurške rokavice za enkratno uporabo. Če pri fistingu sodeluje več partnerjev, ki so fistani, naj fister uporabi nove rokavice vsakič, ko zamenja partnerja, sicer bi povzročitelje SPO lahko prenašal iz anusa enega partnerja v anus drugega partnerja.

Spolne igrače

Večina SPO med partnerjema se lahko prenese, če spolne pripomočke uporabljaš s partnerjem. Zato je treba spolni pripomoček zaščititi s kondomom in tega zamenjati, ko ga med seksom uporablja drugi partner. Spolne igračke je priporočljivo po uporabi umiti z vročo vodo in antibakterijskim milom. Če je bila poškodovana koža kakšnega od uporabnikov spolnih igrač je potrebno igračo umiti z milom in vodo, nato pa jo dobro zdrgniti z alkoholom, da se uničijo bacili. Nato jo še enkrat sperite, da se odstrani alkohol. Ta procedura ni le zagotovilo za vaše lastno zdravje, vendar tudi za zdravje vaši bodočih seksualnih partnerjev.

Spolne igrače zaščiti s kondomom in jih po uporabi očisti.