Poljubljanje

Ustnice so med najbolj občutljivimi deli telesa. Zato je poljub obenem romantičen simbol in erotično dejanje.

V poljube lahko vpleteš le ustnice, ali pa uporabiš jezik in celo zobe, ko grizljaš ali grizeš partnerjeve dele telesa. Tako ni treba, da so poljubi nežni, lahko so tudi grobi. V vsakem primeru opazuj partnerja ali ga celo vprašaj, kaj mu paše.

Erogene točke in poljubi

Najbolj pogoste erogene točke so, poleg ustnic, še ušesa, vrat, bradavičke, ritka, notranja stran stegen, dlani, podplati ...

Z poljubi lahko raziskuješ partnerjevo telo

Poljub obsega od nedolžnega "kljunčkanja" do raziskovanja delov partnerjevega telesa. Nekateri se sicer poljubljanju upirajo, saj pomeni poljub zadnji znak intimnosti med dvema moškima. 

Možnosti okužbe s hivom preko poljubljanja praktično ni

Možnost okužbe je za večino spolno prenosljivih okužb zelo majhna. V slini sicer lahko najdemo virus hiv, ampak primera okužbe, do katere bi prišlo med poljubljanjem, ne poznamo. Še posebej bodi previden, če ima partner krvavečo rano ali razjede.

S poljubi lahko dobiš hepatitis B, sifilis in herpes

Med poljubljanjem se lahko okužimo z virusom hepatitisa B in s sifilisom, saj se povzročitelja okužbe lahko nahajata na ranicah ustnic in sluznice ustne votline. Prav tako se lahko okužimo z virusom herpesa (HSV). V primeru, da je eden od partnerjev okužen in ima herpetične izpuščaje na ustnicah, je verjetnost okužbe zelo velika. Okužba z virusom herpesa je možna tudi primerih, ko ni znakov te okužbe.