Fafanje

Fafanje je lahko celovito seksualno dejanje, skupaj z orgazmom. Je priljubljena metoda za “quicky” ali ko je nevarnost, da te zasačijo in dobra tehnika za uverturo analnemu seksu ter položaju 69.

Grobo fafanje

Če pride zaradi “grobega” fafanja ali deep throatinga do poškodbe sluznice v ustni votlini ali žrelu, se možnost okužbe tistega, ki fafa, poveča. Tveganje za tistega, ki je pofafan, je majhno, vendar to ne pomeni, da okužbe niso mogoče. Do okužbe lahko pride, če ima aktivni partner kožo penisa ranjeno, ali pa si jo rani med fafanjem na zobovju partnerja.

Naj pogoltnem ali izpljunem?

Nekatere spolno prenosljive okužbe se lahko prenesejo tudi preko predsemenske tekočine (precum), zato lahko pride do okužbe tudi brez ejakulacije v usta. Ni bistvene razlike glede tveganja z okužbo, če spermo pogoltnemo ali izpljunemo. Varneje je, da sperme ne prejmeš v usta.

Če fafaš brez kondoma

- bodi pozoren, da nimaš ranic ali aft v ustih in da partner nima ranic na penisu
- vsaj 2 uri prej si ne ščetkaj zob, še posebej, če ti krvavijo dlesni
- vsaj 2 uri prej ne uporabljaj ustne vode
- ne dovoli, da partnerju pride v tvoja usta
- pazi, da mu ne pride v tvoje oči

Večje tveganje prenosa: HPV, gonoreja in sifilis
Manjše tveganje prenosa: HIV, hepatitis B in C, herpes, klamidija

S kondomom ali brez?

Možnost prenosa virusa hiv in drugih okužb je pri fafanju bistveno manjša kot pri analnem seksu, vendar je vseeno mogoča. Nevarnosti okužbe je bolj izpostavljen tisti, ki fafa, še posebej, če ima v ustni votlini ranice. Samo faf s kondomom je varen.

Fafal sem brez kondoma, naj me skrbi?

Če te skrbi, ti na testirni točki omogočamo zaupno testiranje na HIV, hepatitisa B in C, sifilis ter gonorejo (analno in oralno). 

Če si pofafan brez kondoma

- bodi pozoren, da partner nima ranic na penisu ali da partner nima ranic v ustih ali herpesa
- spoštuj partnerjeve želje glede tvoje sperme

Večje tveganje prenosa: herpes, sifilis
Manjše tveganje prenosa: HIV